Objavljeno: 31.1.2006 23:13 | Avtor: Matej Lekše | Monitor Januar 2006 | Teme: backup

HP Ultrium 960

Ker se količina podatkov (računalniških, pa tudi sicer) vsako leto povečuje, moramo upravitelji poleg dodajanja/menjave diskov poskrbeti tudi za ustrezno varnostno kopiranje in arhiviranje podatkov. Tračne enote so še vedno zelo priljubljena, včasih celo edina možna izbira.

HPjeva enota Ultrium 960 je že tretji rod tračnih enot LTO, ki so bile v začetku zasnovane kot konkurenca tračnim enotam DLT. Ultrium 960 omogoča na eno kaseto zapis 400 MB podatkov brez stiskanja ali do 800 MB s stiskanjem. V praksi je z vključenim stiskanjem rezultat nekje vmes med obema številkama, odvisno od podatkov, ki jih shranjujemo na trak. Datotek, ki so že v osnovi močno stisnjene (ZIP in podobno), pač ni mogoče še dodatno močno zmanjšati.

Ultrium 960 je združljiv nazaj, s starejšimi generacijami. Nosilce drugega rodu (LTO2) zna brati in tudi pisati nanje, nosilce prvega rodu (LTO1) pa zna samo brati. Pri tem je treba upoštevati, da je branje in pisanje s starejših nosilcev počasnejše. Tako je prenos podatkov na nosilce Ultrium od 3 do 80 MB/s, na nosilce Ultrium 2 pa samo do 30 MB/s. Poleg klasičnih nosilcev pozna Ultrium 960 tudi nosilce WORM (Write-Once Read-Many), pri katerih se podatki zapišejo samo enkrat in jih ni mogoče prepisati ali izbrisati.

Preizkusili smo zunanjo različico tračne enote, ki jo prek SCSI vmesnika priključimo na računalnik. Zaradi neposredne primerjave smo jo prek dodatnega Adaptecovega krmilnika SCSI priključili na strežnik (Dell PowerEdge 2600, dual Xeon 2,8 GHz, 2 GB RAM), v katerega je že vgrajena starejša inačica Ultrium 230 (LTO1, zmogljivost kasete 100/200 GB). Za arhiviranje smo uporabili Veritas (zdaj Symantec) BackupExec 9.1 na Windows 2003 Server.

Rezultati so seveda vprid novejši napravi: 50 GB podatkov je Ultrium 960 shranil v 34 minutah, Ultrium 230 pa je za iste podatke potreboval 1 uro in 3 minute. Prenos podatkov je bil pri Ultriumu 960 1361 MB/min v primerjavi z 742 MB/min pri Ultriumu 230. To pomeni, da bi za polno kaseto (400 GB, brez stiskanja podatkov) potrebovali dobre 4 ure.

400-800 GB, kolikor zmoremo shraniti na eno kaseto, se ne sliši veliko, pa vendar, za kaj več bo treba poseči po tračnih ali diskovnih knjižnicah. Slednje so začele v zadnjem času delno konkurirati tračnim enotam in imajo določene prednosti (pa tudi slabosti). Zaradi zmogljivosti diskov SATA, ki se vgrajujejo v osnovne sisteme, so cene postale dostopnejše, poglavitna prednost pa je predvsem v hitrosti dostopa, saj je omogočen neposreden dostop do datotek (trak je treba najprej prevrteti na določeno mesto). Prednost tračnih enot pa je v uporabi več kaset, ki so lahko organizirane v knjižnice s samodejno izmenjavo ali pa jih arhiviramo na zunanjih lokacijah, kar pride prav pri raznih večjih nesrečah ob morebitnem uničenju naprav (npr. požar).

Hewlett-Packard Ultrium 960

Kaj: Tračna enota za arhiviranje podatkov.

Zahteve: Vmesnik Ultra320 SCSI.

Izdeluje: Hewlett Packard, www.hp.com.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Cena: 895.196 tolarjev.

Za: Hitrost, zmogljivost.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji