Objavljeno: 26.5.2015 | Monitor Junij 2015 | Teme: nenehni testi

HP Stream 11

Pred sedmimi leti je bil Asusov prvi EEE PC, torej začetnik t. i. netbookov, pravo malo presenečenje. Tudi v našem uredništvu si ga je omislilo kar nekaj sodelavcev. Bil je podhranjen v vseh mogočih pogledih, tipkovnica je bila izredno majhna, a je bil hkrati tudi izredno poceni. Netbooki so se v naslednjih letih vztrajno dražili, zdaj so jih nekako »povozile« tablice (delno pa tudi pametni telefoni).

No, netbooki so se nekako začeli vračati v obliki preprostih računalnikov z Googlovim operacijskim sistemom ChromeOS – gre za računalnike Chromebook. So preprosti in cenovno ugodni, še vedno pa tudi lahki, po novem tudi tanki. Pri Microsoftu se očitno zavedajo, da imajo take preproste, poceni naprave vseeno svoje mesto pod soncem; tako so proizvajalcem začeli ponujati še cenejšo različico operacijskega sistema Windows 8.1, imenovanega Windows 8.1 with Bing. V praksi naj bi ti računalniki imeli nekaj več sponzorskih programov in druge navlake, kar naj bi na koncu še znižalo ceno.

Prvi tak majhen, poceni prenosnik, ki smo ga dobili v preizkušanje, je HP Stream 11. Velja le 250 evrov, torej je povsem primerljiv s cenovno uvrstitvijo starih netbookov. Gre za 11-palčni prenosnik, odet v izredno privlačno sinje modro barvo z belo tipkovnico. Nekaterim se zdi kot igrača, sami smo bili nad oblikovanjem navdušeni. Je majhen in razmeroma lahek, čeprav se po debelini vseeno ne more primerjati z ultrabooki, ohišje je le plastično.

Strojna oprema je jasno čim cenejša. Procesor je Intelov dvojedrni Celeron N2840, njegov takt je 2,16 GHz. Naj vas to ne zavede, saj gre v resnici za počasen procesor, ki začne hitro sopihati. Pomnilnika je le 2 GB, kar je v današnjih časih že nekako pod mejo za udobno delo. Tudi pogon je majhen – je sicer vrste SSD, a ga je le 32 GB –, v praksi nam ga poleg operacijskega sistema in nekaj ključnih programov ostane le še polovico. Grafična rešitev je seveda integrirana Intelova. Pozitivna lastnost strojne opreme je ta, da prenosnik dolgo zdrži brez priključitve v omrežje (šest ur in pol) ter da nima nobenega ventilatorja (kljub temu nismo opazili, da bi se občutno segreval).

Strojna oprema bo za večino uporabnikov, žal, prepočasna. Za nezahtevne, ki poganjajo le en program hkrati in v brskalniku nimajo preveč hkratnih zavihkov, bo še nekako, ostali se bodo prehitro jezili nad počasnostjo. Dodatna težava so še programi, ki so nameščeni po privzetem, predvsem McAfee LiveSafe Security. Ta zasede kar nekaj sistemskih sredstev, še najhuje je, ko se spravi resno pregledovati programe in zasede večino diskovne pasovne širine. Po odnamestitvi se je prenosnik takoj začel bolje obnašati, a …Nekaj odprtih zavihkov, sploh če so na njih kakajoči spletni oglasi, in spet se vrnemo v počasno delovanje.

Razočarani smo bili tudi nad sledilno ploščico. Ta je sicer dovolj velika, a ima težavo z natančnostjo in odzivnostjo. Enkrat je preveč odzivna, spet drugič premalo. Izredno čudno je tudi dejstvo, da deluje, kot da bi imela dve stopnji. Če rahlo pritisnemo, začutimo majhen klik, a ta ne povzroči ničesar – pritisnemo še malo močneje, slišimo drugi klik, na tega se operacijski sistem odzove. Preverili smo v gonilnikih, ali je kje kakšna skrita možnost, a je nismo našli. Če po ploščici le tapkamo (torej se je le dotikamo s konico prstov), je delovanje občutno boljše.

Največja prednost tega prenosnika je torej v njegovi ceno – 11-palčni model, ki smo ga preizkusili, velja 250 EUR. Na voljo je tudi večji, 13-palčni, z enako strojno konfiguracijo, zanj želijo še dobrih 30 EUR več. Po našem mnenju bo prenosnik dober le za tiste, ki so zelo nezahtevni in potrebujejo le napravo za občasno pisanje kakih besedil ali nezahtevno brskanje po spletu.

HP Stream 11

Poslovni indeks SYSmark 2012 ( Office Productivity): 41.

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 55.

Trajanje delovanja: 6 ur 34 minut.

Mere: 30 × 20 × 2 cm, 1,28 kg.

Značilnosti: Intel Celeron N2840 2,16 GHz, 2 GB RAM, 32 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n, Bluetooth.

Zaslon: 11,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 8.1 64-bit with Bing.

Cena ob izidu: 250 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Mere, teža, videz, cena, zmogljivost akumulatorja.

✗    Strojna podhranjenost, slaba sledilna ploščica, nezmogljiv pogon.

4954673

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji