Objavljeno: 29.8.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2023

HP Spectre x360

Serija računalnikov HP Spectre sodi med oblikovno bolj dovršene tanke in lahke prenosnike. Cenovno se sicer uvrščajo pod serijo EliteBook, namenjeno še zahtevnejšim (tudi poslovnim) uporabnikom, tokrat preizkušeni model x360 pa omogoča obrat zaslona in delovanje v hibridnem (torej tabličnem) način. Seveda ima pri tem tudi zaslon, občutljiv na dotik, s svetlečo prevleko in z možnostjo uporabe pisala (ki ga sicer ne dobimo ob prenosniku).

Oblikovno gre za klasično kovinsko sivo ohišje z zanimivo posebnostjo odrezanih zgornjih dveh vogalov. V vsakem je postavljen po en vmesnik – na desni strani USB-C (namenjen tudi napajanju prenosnika), na levi pa izhod zvočne kartice (torej za priklop slušalk). Ohišje ima bolj zaobljene vogale, kot so sicer zadnja leta v »modi«. Kakovost je zelo dobra, praktično ni zvijanja ali česa podobnega. Velikost in teža sta solidni, čeprav je v tem razredu kar nekaj lažjih in tanjših prenosnikov.

Dva vmesnika v vogalih smo že omenili, poleg njiju je stanje razmeroma omejeno. Na desni strani je še en vmesnik USB-C, ob njem je bralnik pomnilniških kartic mikro SD. Na levi najdemo še navaden USB-A, ki je sicer skrit za polovičnimi vratci. Podobno, kot že leta srečujemo pri prenosnikih z omrežnimi vmesniki. Ob neuporabi je torej odprtina USB-A velika le polovico polne velikosti, ko želimo priključiti napravo ali kabel, pa moramo vratca do konca odpreti. Rešitev nas ni ravno navdušila, saj zahteva nekaj več nežnosti uporabnika.

Oblikovno gre za klasično kovinsko sivo ohišje z zanimivo posebnostjo odrezanih zgornjih dveh vogalov.

Spletna kamera ima vgrajeno IR-tipalo za prijavo v Windows, tipkovnica ponudi dovolj dobro izkušnjo. Vgrajena je tudi dvostopenjska osvetlitev od zadaj. Tudi zvočniki so glede na tankost prenosnika še kar dobri. Zaslon uporablja matriko IPS z dobrimi barvami; kot praktično vse naprave, občutljive na dotik, ima svetlečo prevleko. Desno od tipke Alt-Gr je namesto dodatne funkcijske tipke bralnik prstnih odtisov.

Pri strojni opremi ni presenečenj – v preizkusnem modelu je bil Intelov procesor prejšnje generacije i7-1255U, ki je po karakteristikah izredno podoben novejšemu i7-1355U. Skupaj sistem vodi 12 jeder, od tega osem varčnih in dve zmogljivi, ki delujeta večnitno. Nameščenih je še 16 GB pomnilnika. Skupaj gre torej za hiter in odziven prenosnik z dovolj varčnim delovanjem. Za podatke je na voljo pogon SSD velikosti 512 GB. Prenosnik je dovolj tih, predvsem je občutno tišji od tokrat preizkušenega Asusovega ZenBooka. Tudi pretiranega segrevanja ohišja ni opaziti.

HP Spectre x360 je odličen tanek prenosnik, ki ponudi tudi hibridno delovanje z zaslonom na dotik. Edina njegova hiba je razmeroma visoka cena, ki je delno posledica tudi omenjenega hibridnega delovanja (torej tečajev, ki omogočajo obrat zaslona, ter zaslona, občutljivega na dotik). Sicer pa gre za enega boljših prenosnikov na tem področju.

HP Spectre x360 14-wf0015nn

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.842

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 5.647

Trajanje delovanja: 4 ure, 5 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 9

Mere: 29,86 × 22 × 1,7 cm; 1,7 kg

Značilnosti: Intel Core i7-1255U, 1,2 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 13,5-palčni, 1.920 × 1.080 pik, občutljiv na dotik

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 2.000 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Velikost in teža, zaslon, občutljiv na dotik.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji