Objavljeno: 29.3.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2016 | Teme: nenehni testi

HP LaserJet Pro MFP M477fdw

HP LaserJet Pro MFP M477fdw je srednje velika naprava, namenjena pisarnam, ki poleg tiskalnika potrebujejo še možnost optičnega branja, kopiranja in tudi še faks. Naprava se sicer uvršča nekako med tiste, ki jim še lahko rečemo poceni naprave, in one, za katere večinoma pravimo, da so drage. Najvišja obremenitev je 50.000 izpisov na mesec, priporočena pa od 750 do 4000 izpisov – to je nekako standardno za naprave, namenjene manjšim pisarnam oziroma delovnim skupinam.

Je sorazmerno velika, na voljo je tudi dodaten predal, ki jo v višino še nekoliko poveča. Na zgornji strani je velik podajalnik za optični bralnik, nanj lahko postavimo do 50 listov. Pod njim je odlagalna površina za potiskan papir, na njej se lahko nabere 150 listov. Na levi strani skoči v oči velik barvni zaslon, občutljiv za dotik. Ta je zelo uporaben tako za preverjanje nastavitev kot tudi za samostojno delo z napravo, torej brez računalnika. Po diagonali meri dobre štiri palce in je med boljšimi, kar smo jih opazili na tiskalnikih, a kljub temu zaostaja za zasloni na telefonih (tudi cenejših). Je pa res, da je tu vmesnik prilagojen z večjimi ikonami in je zaslon povsem dovolj natančen.

Pod zaslonom se skriva tudi vmesnik USB, namenjen priklopu ključkov USB ali zunanjih diskov, na katere lahko naprava shrani optično prebrane dokumente. Tu ji sicer zamerimo, da se pozna le na nosilce, ki uporabljajo datotečni sistem FAT32, ne pa tudi novejšega NTFS (da o Applovem HFS+ sploh ne govorimo). To je žal še vedno standardno pri cenejših napravah. Spodaj je predal, vanj gre do 250 listov, lahko si omislimo tudi prej omenjeni dodatni predal, ki drži še 550 listov. Kot se za poslovno napravo spodobi, so vgradili tudi enoto za samodejno tiskanje na obe strani.

Tiskalnik je med hitrejšimi v tem cenovnem rangu, velja poudariti, da so te laserske večopravilne naprave praviloma počasnejše od primerljivih samostojnih laserskih tiskalnikov. Nazivna hitrost, ki jo obljubljajo v HPju, je 27 strani na minuto, tako pri črno-belem kot barvnem izpisu. To bo še kar držalo, konkretno smo pri črno-belem izpisu namerili 26 strani na minuto. Pri štirih izmed osmih različnih preizkusov (različni formati datotek) se je zavihtel na prvo mesto med trenutno aktualnimi večopravilnimi barvnimi napravami tega ranga. Pri posameznih straneh oziroma krajših dokumentih se odlično obnese tudi zaradi hitrega časa izpisa prve strani – nanjo smo čakali vsega devet sekund, kar sovpada s HPjevim podatkom. Tudi po daljšem premoru se ta čas ne poveča preveč, konkretno na 12 sekund. Hitrost ostane visoka tudi pri uporabi samodejne enote za tisk na obe strani in pri kopiranju.

Poleg omenjenega vmesnika USB na sprednji strani sta zadaj še klasični USB za priklop na računalnik ter navaden omrežni vmesnik, ki je pri pisarniških napravah nepogrešljiv. Vgrajen je tudi brezžično omrežni vmesnik. Tega zelo pogosto najdemo v napravah, namenjenih domačim uporabnikom, poslovne pa so pri tem malenkost v zaostanku. Kakorkoli bomo lahko tudi tu brez večjih težav na napravo tiskali neposredno iz tablic in pametnih telefonov.

Cena naprave je 480 evrov. Lahko bi bila sicer tudi nižja, a je glede na zmogljivosti in opremo razumljiva. Pohvalimo lahko ceno izpisa, sploh črno-belega, stran velja 2,2 centa. Dobra je tudi cena barvnega izpisa: 13 centov se morda sliši veliko, a to napravo med večopravilnimi barvnimi laserji postavlja na cenejši del lestvice.

HP LaserJet Pro MFP M477fdw

Velikost (razred): A4 (osnovni barvni).

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni, USB host.     

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 27 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + podajalnik za do 50 listov, PS, PCL6, 256 MB.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

Cena: 480 eur.

Cena natisnjene strani: 2,2 centa (ČB), 13 centov (barvno).

Za    Barvni zaslon, vmesniki, hitrost, cena izpisa.

Proti    Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji