Objavljeno: 29.3.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2016 | Teme: nenehni testi

HP LaserJet Pro M402dn

HPjev laserski tiskalnik LaserJet Pro M402dn je klasični namizni črno-beli laserski model, ki ga najdemo tako pri zahtevnejših domačih uporabnikih kot v majhnih pisarnah. Predstavlja občuten odmik od majhnih vstopnih modelov z zložljivimi pladnji, tako po zmogljivostih in funkcijah kot po ceni in velikosti. Največja priporočena obremenjenost na mesec je 60.000 izpisov, v praksi priporočajo do 4000 izpisov na mesec.

Tiskalnik je sicer dovolj nizek, da ga imamo lahko na pisalni mizi, a bo tam zahteval kar nekaj prostora. Zadaj sta dva vmesnika, USBju dela družbo še klasični omrežni vmesnik. Dodali so tudi USB host, v katerega lahko vtaknemo ključke USB za tisk datotek neposredno z njih. Naprava sama sicer nima vgrajenega brezžičnega vmesnika, a podpira kup omrežnih standardov, med drugimi tudi Applov AirPrint (seveda mora biti v tem primeru v istem omrežju kot naprave iOS, iz katerih želimo tiskati). Zelo dobrodošla je enota za samodejno tiskanje na obe  strani, s pomočjo katere lahko na dolgi rok kar veliko prihranimo pri ceni papirja (in smo pač nekoliko prijaznejši do okolja).

Na spodnji strani je predal za 250 listov, nad njim je še samostojni podajalnik za dodatnih 100 listov (uporabno za tisk nalepk ali položnic). Dokupimo lahko tudi dodatni predal, ki občutno poveča zmogljivost podajanja, konkretno še za 550 listov. Desno od odlagalne površine (na njej se lahko nabere do 150 listov) je majhen dvovrstični, črno-beli zaslon. Uporaben je predvsem za sporočanje napak oziroma prikaz stanja.

Naprava je med najhitrejšimi v tej cenovni skupini. Zelo dobro se obnese na vseh preizkusih, torej nima hitrostnih pomanjkljivosti. Namerili smo dobrih 38 strani na minuto. To je sicer malenkost počasneje od obljubljenih 40, a kar normalno. Odličen je izpis prve strani, nanj smo čakali le sedem sekund. Tudi pri izpisu grafik je hitrost ostala dovolj visoka, to je pri črno-belih modelih pričakovati. Kakovost izpisa ni nič posebnega, besedilo je odlično, grafike, sploh bitne, so nekoliko slabše.

Pri takih modelih je seveda zanimiva tudi cena izpisa, ki je med nižjimi v cenovnem okvirju cenejših laserskih naprav. Stran nas namreč stane 2 centa. Velja sicer opozoriti, da so začetni tonerji nekoliko manjši od navadnih, ki jih kupimo kasneje. To je tiskalnik, ki se bo marsikomu zdel malenkost drag, a se odkupi s sorazmerno nizko ceno izpisa. Glede na cenejše modele tako velja premisliti, koliko dejansko tiskamo in kakšne hitrosti pri tem potrebujemo, oziroma si želimo. Menimo, da gre za odlično napravo, ki pa bo za domače uporabnike kljub vsemu malo predraga.

HP LaserJet Pro M402dn

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + podajalnik za do 100 listov, PCL, PS, 128 MB.

Ločljivost in hitrost: 600 × 600 pik na palec, 40 strani na minuto (ČB).

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

Cena: 280 EUR, ČB stran 2 centa.

Za    Cena izpisa, hitrost.

Proti    Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji