Objavljeno: 26.3.2024 | Avtor: Matej Šmid | Monitor April 2024

Honor Magic6 Pro

Honor zgodovinsko izhaja iz podjetja Huawei, kar pomeni, da je predvsem na strojnem področju zelo močen in ima marsikaj pokazati. To velja tudi za najmočnejšega konja iz njihovega hleva, telefon Magic6 Pro, ki ga podjetje šteje za konkurenta največjim na tržišču mobilnih telefonov – Applovim iphonom in Samsungovi seriji Galaxy S24.

Magic 6 Pro je 6,8-palčni telefon z zaslonom AMOLED, ki ima prilagodljivo osveževanje do 120 Hz. Vgrajen ima letošnji najhitrejši procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 in nameščen Android 14 (s polnim paketom Googlovih aplikacij, da ne bo pomote) ter ima res impresiven fotografski sklop. Vrhunske specifikacije, ki se kažejo tudi s ceno – ta je v podobnem razredu kot zgoraj omenjeni konkurenčni modeli.

V času, ko Samsung, pionir in ključni proizvajalec ukrivljenih zaslonov AMOLED, ukrivljenost telefonov vse bolj opušča, je Magic6 Pro še vedno lepo mehko zaobljen in ukrivljen. Kar pomeni, da lepo sede v žep in roko, vendar je zato hkrati nekoliko bolj »izmuzljiv« in v nevarnosti, da nam pade iz rok. Zaslon je izredno živ in svetel, delovanje telefona hitro in mehko. Tudi dolgo, saj je vgrajena zelo zmogljiva baterija (5600 mAh!), ki ji Honor pomaga še z zelo agresivnim ugašanjem aplikacij v ozadju, na kar velja biti pozoren (beri: sosednji test telefona Honor Magic V2!).

Najbolj izstopa zadnja stran, kjer kraljuje res masiven fotografski sklop, brez njega bi bil telefon res zelo tanek. Honorjeve/Huaweijeve tovarne so že od nekdaj veliko dale na velikost fototipal in tudi tokrat je tako, rezultati pa so odlični. Predvsem v slabših svetlobnih pogojih, kjer večje tipalo (1/1,3 palca) zmore zajeti več svetlobe, predvsem pa z manj šuma. V mraku so izdelki res odlični – Magic6 v nasprotju s Samsungovim modelom S24 Ultra ne potrebuje nekajsekundnih ekspozicij, ki navadno povzročijo neostre izdelke, ampak je fotografiranje trenutno, enako kot podnevi. Glavna kamera zmore širok dinamični razpon in lepo zajame svetle in temne objekte – denimo ulične svetilke v mraku in hkrati zvezde na nebu. Tudi sicer je proženje trenutno, kar je ključna prodajna prednost, ki jo Honor poudarja v svoji seriji Magic. Kadar tudi to ni dovolj hitro, pomaga »športni« način proženja, ki je vgrajen v Magic6. Ta samodejno naredi fotografijo (oziroma več), ko se kader spremeni, denimo, ko vanj prileti žoga. Vgrajeni zum sicer s kombinacijo periskopskega sistema in 108-megapiknega tipala omogoča približevanje do 5× brez izgube kakovosti (100×, kar piše na objektivu, seveda ni uporabnih), glavna kamera ima tudi spremenljivo zaslonko – f/1.4–f/2.0.

Magic6 sicer premore tudi vse drugo, kar danes pričakujemo od vrhunskega telefona – vodoodpornost (IP86), podzaslonski bralnik prstnih odtisov, hitro brezžično (66 W) in žično (80 W) polnjenje in brezžično polnjenje drugih naprav.

Fotografije v mraku so zelo dobre!

Danes seveda ne gre brez umetne inteligence (in »umetne inteligence«) in tudi Honor se v tej smeri izdatno (po)hvali. Marsikatera hvala je tam zaradi … hvale, vendar je res, da Magic6 umetno inteligenco uporablja pri foto algoritmih in v svojem pomočniku. Ta zna s pomočjo lokalno gnanega algoritma LM izdelati video posnetek iz fotografij in posnetih filmčkov. Lokalno, brez uporabe »oblaka«.

Magic6 Pro je odličen in vrhunski telefon, ki pa je zaradi nekoliko drugačne Android preobleke nekoliko ... drugačen. Naj le omenimo, da nima privzeto ločenega predala za aplikacije, kot je to zapovedal Google, čeprav se da v nastavitvah to spremeniti. Predvsem bo ta drugačnost moteča za tiste, ki s(m)o vajeni samsungov in iphonov (skupaj ti dve blagovni znamki v Sloveniji zavzemata kar 80 odstotkov tržišča!). Začetniki v svetu ekosistema Honor/Huawei bodo zato potrebovali nekaj privajanja in prilagajanja nastavitev, vendar hudega ne bo.

Honor Magic6 Pro

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Cena: 1.300 EUR

Za: Izredno hiter in zmogljiv telefon, odličen fotografski sklop, tudi v mraku.

Proti: Nekoliko drugačna Android preobleka, kot jo »zapoveduje« Google in vodilni na področju Android telefonov pri nas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji