Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor November 2010

Hibrid

Diski z vrtljivimi magnetnimi ploščami v primerjavi z novejšimi dostopnimi tehnologijami postajajo počasno, zastarelo in zaradi gibljivih delov tudi bolj pokvarljivo blago. Tehnologija SSD pa po drugi strani omogoča silno hitre prenose podatkov, je zelo odporna proti udarcem, torej prinaša manj okvar, a je še predraga za povprečnega uporabnika in zaenkrat še ne prinaša takšnih zmogljivosti kot klasični diski.

V družbi Seagate pa so v disku z imenom Momentus XT združili najboljše iz obeh svetov in ustvarili hibrid, ki bo najbrž sprožil plaz posnemovalcev. 500 GB disk, ki smo ga dobili na preizkus, skriva v sebi klasične vrtljive magnetne plošče, dodanega pa ima tudi 4 GB hitrega pomnilnika SSD. Klasična zasnova prinaša torej večjo zmogljivost, SSD vezje pa hitrost.

"Čarovnija" v izdelku se pravzaprav skriva v algoritmu, ki so ga v Seagatu poimenovali "Adaptive Memory Technology". Ta sledi uporabnikovim navadam in iz kupa datotek na disku izlušči tiste, ki jih uporabnik najpogosteje uporablja, in jih "preseli" v SSD del particije. Čeprav se za shranjevanje v Momentusu uporabljata dve povsem različni tehnologiji, bo disk operacijskemu sistemu transparentno viden kot ena sama particija - sistem se torej ne zaveda, s katerega dela diska bo podatek prebran.

Za ponazoritev si zamislimo uporabnika, ki večino dneva uporablja datoteke z dopisi in preglednicami. Pretežno torej uporablja iste datoteke. Algoritem bo to zaznal in jih bo naložil v SSD del, kjer bodo sistemu dostopne precej hitreje, kot če bi jih nalagal z magnetnih plošč. Tudi odstranjevalna datoteka (page file) in drugi s strani sistema pogosto dostopani podatki prej ali slej najdejo svoje mesto na "hitrejši strani" novega Momentusa XT, ki so ga nekateri v spletu zaradi inovativne rešitve in zelo dostopne cene že poimenovali za "ubijalca SSD diskov".

Nismo še omenili, da gre za napravo, veliko 2,5 palca, zato bo večinoma našla mesto v prenosnih računalnikih, kjer je večinoma prostor samo za en disk in bo tako najbrž marsikateremu uporabniku rešil dilemo med nakupom razmeroma majhnega, precej hitrejšega, a tudi dražjega SSD diska in nakupom povsem običajnega, "počasnega" in prostornega klasičnega. Predvideno je, da bodo dobavljive 250, 320 in 500 GB različice. Vse se vrtijo s hitrostjo 7200 obratov na minuto in imajo 32 MB predpomnilnika; SSD del diska pa vsebuje 4 GB SLC NAND flash modul.

V spletu (www.overclockerskclub.com) smo zasledili tudi zanimiv test, v katerem so dva Momentusa XT povezali v RAID 0 polje, pri čemer so pričakovali, da bodo rezultati še boljši. S takim pristopom so pri nekaterih testih dosegli prenosne hitrosti, ki so višje od tistih, ki jih dosegajo nekateri cenejši SSD diski. Mi žal nismo imeli dveh primerkov, da bi to tudi sami preskusili.

Smo pa izvedli teste v programu Crystal Disk Mark 3.0h. Na grafikonu smo primerjali rezultate hibridnega in "klasičnega" Momentusa. Rezultati na prvi pogled ne kažejo zelo veliko odstopanj od že tako ali tako zelo dobrega "magnetnega" diska Seagate Momentus, a razlika se ne pokaže takoj, kajti algoritem očitno potrebuje nekaj časa oziroma podatkov o tem, kakšne so navade uporabnika in operacijskega sistema.

Prav zato smo že uležan in dodobra podatkovno onesnažen operacijski sistem avtorja tega članka s pomočjo softvera za zajem diskovnih slik prenesli tudi na preizkušeni Momentus, z njim izvedli nekaj zagonov in zaustavitev celotnega sistema in izmerili, koliko časa se računalnik ugaša in koliko časa nato potrebuje, da se zbudi v operacijskem sistemu, pripravljenem za delo. Sistem je za ugašanje pri delu z običajnim diskom potreboval 18 sekund, za prebujanje pa 1 minuto in 10 sekund. Ko pa je v sistemu tekel Momentus XT, je računalnik za ugašanje potreboval le 9 sekund (pol manj torej), sistem pa se je naložil v odličnih 51 sekundah. Občutno hitrejše je tudi odpiranje programov, ki jih avtor pogosto uporablja: Outlook, Firefox, Word, Excel.

V laboratoriju Monitorja smo že ob testih SSD diskov spoznavali, kako zgrešeno je splošno prepričanje uporabnikov, da lahko računalnik posodobimo in s tem bistveno pohitrimo, če mu dokupimo nekaj gigabajtov pomnilnika in (naj)hitrejši procesor. Vse to sicer drži, a ozko grlo, ki ga predstavlja klasični vrtljivi disk, ostaja.

Največ, kar lahko trenutno uporabnik stori, da bo imel občutno hitrejši in odzivnejši sistem, je investicija v nakup SSD diska, pa čeprav se to čudno sliši. A dejstvo je, da ljudje najteže prenašamo čakanje, ko se računalnik prižiga, ko se zaganjajo programi. Prav zato najbrž sisteme, ki se skoraj v hipu naložijo z diskov SSD, dojemamo kot hitre. Čakanja je malo ali ga ni, nekaj odstotkov računske moči več, ki bi jih prinesel novi procesor, pa se zagotovo ne bi toliko poznalo.

S prihodom Momentusa XT pa smo uporabniki dobili tudi precej cenejšo alternativo, ki bo prav tako navdušila.

Seagate Momentus XT

Hibridni disk s 4 GB vezjem SSD.

Izdeluje: www.seagate.com.

Prodaja: www.elkotex.si.

Cena: 140 EUR.

Za: Hitrost, cena.

Proti: Precej glasnejši od čistokrvnih SSD diskov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji