Objavljeno: 26.8.2008 12:17 | Avtor: Boris Horvat | Monitor September 2008

HDTV v Sloveniji (in Evropi)

Vse kaže, da bomo tudi v Sloveniji letos dobili prve televizijske kanale v visoki ločljivosti lastne produkcije in morda jih boste ob izidu te številke Monitorja že lahko spremljali prek digitalnega kabelskega omrežja (DVB-C) ali prek digitalne prizemeljske televizije (DVB-T). HDTV letos "osvaja" Evropo, samo v zadnjega pol leta se je število satelitskih kanalov v visoki ločljivosti povečalo za vsaj sto.

Kanale v visoki ločljivosti lahko v Sloveniji spremljamo že kakšno leto prek dveh ponudnikov televizije IP, Telekoma in T-2. SIOL v paketu "SIOL TV Plus" (za naročnike na optičnih priključkih) ponuja "sprostitveni" kanal Melody Zen HD, T-2 pa "trendovski" kanal Luxe TV HD, ob doplačilu pa še "znanstveni" Discovery HD, poizkusno pa še Arte HD in Eurosport HD .

Olimpijske igre v HD

Televizija Slovenija je od Agencije za pošto in telekomunikacije (APEK) dobila dovoljenje za trimesečno testiranje distribucije televizije visoke ločljivosti prek prizemeljske digitalne televizije (DVB-T) in tako smo lahko v času olimpiade z oddajnika na Ljubljanskem gradu v Ljubljani in okolici spremljali neposredne prenose in posnetke iger na Kitajskem v formatu 1080i/50 (1920 x 1080, 50 polslik na sekundo). APEK je v tem primeru naredil izjemo, saj sicer ne dovoljuje prenašanja HDTV prek oddajnikov DVB-T, ki je zaenkrat namenjen zgolj televiziji standardne ločljivosti (SDTV). Ker gre pri prenašanju olimpiade predvsem za tehnično preizkušanje sistema, ni nujno, da bodo vsi tehnični parametri enaki tudi kasneje, ko bo Televizija Slovenija začela redno oddajati HDTV. Zaradi avtorskih pravic programa Televizija Slovenija žal ni mogla ponuditi prenosa drugim operaterjem (internetnim ponudnikom ali kabelskim operaterjem), čeprav so to najprej načrtovali. Zaradi še vedno nekoliko ohlapnih standardov MPEG-4 ni nujno, da bomo z vsako napravo lahko spremljali program HD. Na primer LCD TV Sony Bravia KDL-46W4000 z vgrajenim modulom DVB-T lahko prikazuje olimpiado v HD, Motorola kombinirani sprejemnik STB (IPTV & DVB-T) VIP1920 pa slike ne more prikazati.

Pokrivanje testnega signala na K26 z Ljubljanskega gradu (Šance).

Otvoritev olimpijskih iger v HD.

ProPlus in Info TV v HD

Hkrati s Televizijo Slovenija je z oddajnika na Ljubljanskem gradu začel poizkusno oddajati program v visoki ločljivosti ProPlus, lastnik televizijskih programov Pop TV in Kanal A. Medtem ko Televizija Slovenija oddaja na 26. kanalu, oddaja ProPlus na 47. kanalu. Po končanem testiranju pričakujejo, da bodo njihov program v visoki ločljivosti ponudili vsi televizijski operaterji. Televizija Info TV, ki deluje v sklopu radijske mreže Infonet, bo svoj 24-urni program novic septembra začela oddajati tudi v HD tehniki, in sicer v novem digitalnem paketu kabelskega operaterja UPC Telemach, verjetno pa tudi prek operaterjev IPTV. Program Info TV HD bo narejen v ločljivosti 720p/50 (1280 x 720, 50 slik na sekundo) in ga bodo operaterjem ponudili v formatu MPEG-2, operaterjem pa bo prepuščena odločitev o dodatnem stiskanju ali prekodiranju v MPEG-4.

POPTV že oddaja sliko HD, vendar večinoma le testni signal.

InfoTV s HD začenja v septembru.

Začetki HDTV v Evropi

Televizija visoke ločljivosti v Evropi deluje (šele) od leta 2004, ko je zasebno podjetje Alfacam (sicer servis za TV produkcijo) iz Belgije pod blagovno znamko EURO 1080 (www.euro1080.tv/) kot prvo začelo prenašati en komercialni (EURO HD 1) in en testni program (EURO HD 5) v tehniki HD, takrat še v stiskanju MPEG-2. V ponudbi imajo še poseben program HD 2, ki je namenjen zgolj prenašanju posebnih dogodkov (Wimbledon 2007, svetovno nogometno prvenstvo 2006, zimske olimpijske igre 2006 in podobno) v kinodvorane in gostilne z opremo HD. Odziv na takšno ponudbo menda ni bil najboljši, saj ljudje raje spremljajo televizijo od doma (medtem ko obiskovalcem gostiln navadno ni pomembna kakovost slike, glavno, da se žoga vrti). Danes razen omenjenih programov (zdaj so vsi v stiskanju MPEG-4) EURO 1080 ponuja še zanimiv umetniški program EXQI.

Logo prvega kanala HD v Evropi

HD v MPEG-2 ali v MPEG-4?

Programi ponudnika EURO 1080 so kar nekaj časa ostali pionirji v oddajanju programov HD. Razloga sta bila dva: najprej dilema, ali oddajati s stiskanjem MPEG-2 ali v zmogljivejšem (in zahtevnejšem) stiskanju MPEG-4, in dilema glede formata oddajanja, 720p ali 1080i. Stiskanje MPEG-4 zahteva manjšo pasovno širino (ki na satelitih ni poceni) in ko je strojna oprema za dekodiranje MPEG-4 dozorela, so se vsi ponudniki seveda odločili za MPEG-4. Glede formata sicer imamo priporočilo EBU (European Broadcasting Union) iz leta 2004 za 720p (ali 1080p v prihodnosti), nikakor pa ne za 1080i. EURO 1080 je tako dve leti ostal pionir televizije HD v Evropi, šele leta 2006 so mu sledili največji evropski ponudniki tv programov, na primer angleški SKY ali nemški Premiere. Slovenska odločitev za MPEG-4, ki so jo nekateri kritizirali, je bila očitno kljub vsemu daljnovidna. Ker pa je standard MPEG-4 še vedno v razvoju, ni nujno, da bomo lahko na vsakem sprejemniku tudi gledali vse trenutne različice standarda MPEG-4.

Danes že 140 programov HD

Danes je poglavitna ponudba programov v tehniki HD na 15 evropskih satelitih na legah od 45 vzhodno do 30 zahodno, ki jih lahko spremljamo tudi v Sloveniji. Od našega zadnjega pregleda (Monitor, april 2008, v članku Sanyo za zahtevnejše kupce) se je število kanalov HD na satelitih skoraj potrojilo. Trenutno (začetek avgusta) je vseh kanalov 140, od tega je kakšnih sto različnih, saj se nekateri priljubljeni programi pojavljajo pri več ponudnikih hkrati. Tako lahko na primer National Geographic spremljamo v štirinajstih različnih paketih in različnih jezikih, Discovery pa v sedmih paketih. Pred evropskim nogometnim prvenstvom v Avstriji in Švici junija oziroma pred poletnimi olimpijskimi igrami na Kitajskem se je povečalo število športnih kanalov; vsenavzoči Eurosport je maja začel oddajati pri štirih različnih ponudnikih (in v osemnajstih različnih jezikih). Tudi nekatere nacionalne televizije so letos začele oddajati v tehniki HD prav zaradi omenjenih športnih dogodkov (npr. švicarski HD Suisse marca ali avstrijski ORF 1 HD maja). Zanimivo, da sta oba izbrala oddajanje v tehniki 720p namesto 1080i (torej "polovični" format HD 1280 x 720 s 50 slikami na sekundo namesto "polni" format HD 1920 x 1080 s 50 polslikami na sekundo) prav zato, ker ta format omogoča bolj zvesto predvajanje slike z veliko gibanja.

Brez naročnine ne gre

Velika večina satelitskih programov je šifrirana (v posebnem okvirčku navajamo peščico nešifriranih) in jih lahko dobimo samo ob plačilu naročnine, in to navadno samo v tisti državi, od koder je ponudnik, ki ima licenco le za svoje geografsko območje. Vsi programi HD na satelitih se zdaj oddajajo v formatu MPEG-4 (razen enega samega, ki ostaja na MPEG-2), tri četrtine v modulaciji DVB-S2 (8PSQ) in ena četrtina v modulaciji DVB-S (QPSK). Ob toliko standardih ni nujno, da lahko en sprejemnik sprejema brez težav vse kanale (no, to niti ne bi bilo mogoče, saj noben sprejemnik ne pozna vseh različnih dekodirnih sistemov (Mediaguard, Viaccess, Conax, Nagravision 2, Nagravision, Videoguard, PowerVu, Irdeto, Cryptoworks), ki jih uporabljajo različni ponudniki za kodiranje programov HD. Tako navadno ponudnik naročniku zagotovi tudi poseben satelitski sprejemnik. Kot smo že zapisali v aprilskem članku, ima trenutno najbolj pestro ponudbo programov HD angleški SKY, od zadnjič se je njihovo število povečalo za polovico, na osemnajst. Nemški Premiere še vedno ponuja samo dva programa v tehniki HD - za 19,99 evra na mesec, čeprav je leta 2006 začel s tremi programi in velikimi obljubami! Dva nemška programa (SAT 1 in PRO 7) v tehniki HD sta bila letos celo opuščena, češ da ni dovolj povpraševanja in da se bodo raje posvetili izboljšanju kakovosti standardne televizijske ločljivosti (SDTV) v širokozaslonskem formatu 16 : 9 (PAL PLUS) - ta je pri večini nemških programov že danes na zavidljivi ravni! Za gledalce iz Slovenije je zanimiva tudi italijanska podružnica angleškega ponudnika SKY, ki pa ima samo šest programov HD, vendar je pred kratkim napovedala širitev ponudbe. Za tiste, ki razumejo francosko, je nekoliko večja izbira pri francoskem ponudniku CanalSat, ki ima osem programov HD. In kdor zna albansko, se bo razveselil kar šestih programov HD v albanščini.

Osveženi seznam kanalov HD

en.kingofsat.net/hdtv.php

www.lyngsat.com/hd/

Nešifrirani kanali HD

Anixe HD (Nemčija, nemški)

BBC HD (Anglija, angleški)

Euro 1080 test (Belgija, angleški)

HD 5 (Belgija, francoski)

LUXE HD (Luksemburg, angleški)

Melody Zen (Francija, francoski)

Visio TV HD (Ciper, angleški)

ARTE HD (Francija, francoski, nemški)

Beijing Olympics (Kitajska)

Magyar TV 2 (Madžarska)

Zanimivejši kanali HD (šifrirani)

National Geographic Channel (v 14 paketih)

Discovery HD Europe (v 7 paketih)

Eurosport HD (v 7 paketih)

The History Channel (v 2 paketih)

ORF 1 HD (avstrijski)

TF 1 HD (francoski)

France 2 HD (francoski)

APEK je naredil izjemo, saj sicer ne dovoljuje prenašanja HDTV prek oddajnikov DVB-T, ki je zaenkrat namenjen zgolj televiziji standardne ločljivosti (SDTV).

Od našega zadnjega pregleda se je število kanalov HD na satelitih skoraj potrojilo. Trenutno (začetek avgusta) je vseh kanalov 140, od tega je kakšnih sto različnih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji