Objavljeno: 29.5.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2018

Hangouts v poslovnem okolju

Googlov program za neposredno sporočanje Hangouts je začel svojo pot kot nadomestek za sporočila SMS, zamenjava za Facebookov Messenger in ponudnik telefonije VOIP. Naravnan je bil na zasebnega uporabnika. Huda konkurenca je spletnega velikana prisilila v spremembe, po novem se aplikacija Hangouts deli na dva dela, ki sta namenjena predvsem rabi v poslovnem okolju.

Google je program za neposredno sporočanje Hangouts razdelil na dve aplikaciji. Nadgrajena različica je namenjena rabi v poslovnem okolju in neposredno tekmuje s temi storitvami drugih ponudnikov, med bolj priljubljenimi so Skype, Slack in Microsoft Teams. Gre za najnovejši Googlov poskus bogatenja ponudbe, združene pod imenom G Suite. Hangouts Chat je del programskega paketa, ki skrbi za komunikacijske potrebe delovnih skupin znotraj podjetja, Hangouts Meet pa je namenjen pogovorom v živo, iz oči v oči. Oba programa sta na voljo tudi za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android ali iOS.

Video del programa Hangouts po novem odlikuje preprostost, učinkovitost in končno tudi boljša kakovost slike ter celotne izkušnje.

Meet

Hangouts, ki je bil v preteklosti množično grajan zaradi slabše kakovosti slike, je izkušnjo nadgradil z izpopolnjeno izkušnjo komunikacije, kakršno bi od spletnega velikana pričakovali že prej. Občutek pri rabi programa je podoben drugemu Googlovemu izdelku Duo, ki je v primerjavi z aplikacijo Hangouts navdušil takoj, ko se je pojavil na sceni. Osnovna mehanika je čista kot solza, uporabnik prejeto kodo s strani organizatorja vpiše v program, nato ga ta nemudoma preusmeri v pogovor. Postransko je omogočeno tudi sodelovanje s klicem na telefonsko številko, če je posameznik nezmožen video udejstvovanja, program za nameček ne zahteva uporabniškega računa niti nameščanja vtičnikov. Pogovoru se lahko pridruži do petdeset ljudi, ki se na poziv po želji pridružijo neposredno s koledarja Google Calendar.

Interaktivna digitalna tabla Jamboard olajša sodelovalno delo na daljavo v poslovnih sredinah z ločenimi ekipami.

Google s prenovljenim pristopom h komunikaciji misli resno, to dokazuje tudi ponudba strojne opreme, namenjene poslovnim uporabnikom programa Hangouts Meet. Kupcem je na voljo zbirka pripomočkov za izvajanje video konferenc v večjih poslovnih prostorih. Novost v ponudbi je prisotnost umetne inteligence v obliki tabli podobne naprave Jamboard. Gre za digitalno tablo a la Microsoftov Surface Hub, ki omogoča izpopolnjeno pisarniško sodelovanje. Osnovna zmogljivost v internet povezane naprave je risanje in pisanje po njej, a tu se podobnost s klasičnim pripomočkom konča. Jamboard je petinpetdesetpalčni 4K monitor, občutljiv za dotik, ki se brezšivno poveže z drugimi istovrstnimi napravami, tablicami in računalniki, ter nanje prezrcali ustvarjeno vsebino. Reč je tako zabavna kot uporabna, pomaga pri risanju najrazličnejših oblik, obenem pa se ponaša z dobrim prepoznavanjem rokopisa. Vgrajena kamera poleg video pogovorov omogoča snemanje ali slikanje dogajanja pred njo. Naštete dobrote niso poceni, za digitalno tablo je treba odšteti 5000 ameriških dolarjev, če želimo zraven namensko stojalo, pa še dodatnih 1350.

Google je del programa za neposredno sporočanje Hangouts namenil izvajanju video konferenc. Da spletni velikan misli resno, dokazuje tudi ponudba namenske strojne opreme, ki odlično dopolni delovanje prenovljenega programa.

Podobno kot Jamboard ni poceni niti osnovni Googlov komplet strojnih pripomočkov za video konference. Posodobljena zbirka, ki je po ceni 2550 ameriških dolarjev na voljo za predhodno naročilo, vsebuje računalnik Asus Chromebox 2 z Intelovim procesorjem Intel Core i7 pete generacije ter zelo kakovostno navezo mikrofona in zvočnikov, premikajočo se kamero 1080p z desetkratno optično povečavo in 10,1-palčni nadzorni monitor, občutljiv za dotik. Google še vedno prodaja tudi lanski komplet, ki za dva tisočaka ponuja skorajda isto paleto izdelkov s statično širokokotno 4K kamero.

Chat

Uporabo programa Hangouts Chat omogoči in nadzoruje upravitelj zbirke Googlovih poslovnih orodij G Suite.

Hangouts Chat je program za neposredno sporočanje nadgradil s skupinskim sodelovanjem. Sodelovanje je podprto z navideznimi sobami za posamezne projekte in združevanjem sporočil v lahko sledljive enote, ki lajšajo nadzor nad napredkom posameznega dela in izvajanju določenih nalog. Hangouts Chat je postal del Googlove zbirke G Suite, ki omogoča sodelovanje z dokumenti Docs, preglednicami Sheets in predstavitvami Slides. Izkušnja je nadgrajena s spletnimi sestanki, kjer lažje najdemo člane posamezne delovne skupine, pretekle pogovore z njimi in datoteke, ki so jih delili.

Za začetek moramo aplikacijo Hangouts Chat omogočiti na nadzorni plošči zbirke G Suite. Pod aplikacijami Apps izberemo G Suite in odkljukamo Hangouts Chat. Če bodo slednjega deležni vsi, kar je najbolj smiselno, dodamo možnost On for everyone. Neposredno sporočilo posamezniku ali skupini pošljemo, če v programu Chat izberemo Find people, rooms, bots, poiščemo ime ali elektronski naslov iskane osebe, vnesemo besedilo in kliknemo gumb Send. Enak postopek ponovimo pri pošiljanju sporočila skupini, kjer označimo več stikov in sporočilo vpišemo z ukazom Start DM.

Pogovorno skupino ustvarimo z direktivo Find people, rooms, bots/Create Room, kjer grupo najprej poimenujemo, nato potrdimo z gumbom Create. V pogovorno sobo lahko udeležence povabimo na dva načina, po elektronski pošti ali z omembo v pogovoru @ime. V sobi izberemo ukaz Add People & Bots ter vnesemo ime, elektronski naslov ali skupinski naziv v Google Groups, če obenem želimo o povabilu obvestiti naslovnika, pred klikom gumba Send odkljukamo Notify people via email, drugače ga dodamo z Add, pri čemer kljukice pred Notify people via email ne uporabimo. Udeležence pogovora v posamezni sobi vidimo, če izberemo ikono puščice navzdol in ukaz View members. Posamezniku prekličemo pooblastila za posamezno sobo, tako da na seznamu članov izberemo vsiljivca in na njegovem imenu kliknemo tri pikice, direktivo More in Remove from room.

Posamezniki se samodejno dodajo v sobo za pogovore, skupine pa se klepetu pridružijo z ukazom Join. Slednjega najdemo pod People, rooms, bots/Browse rooms. Preden se pogovoru pridružimo, lahko dogajanju sledimo z ukazom Preview. Iz sobe odidemo s klikom na puščico navzdol in izbiro direktive Leave room. Pri večjih projektih je dobrodošla zmožnost ustvarjanja različnih tem pogovorov znotraj ene same sobe, novo temo ustvarimo s klikom ukaza New conversation, ki ga najdemo na dnu zaslona. V posamezni sobi je lahko poljubno število tem pogovorov. Posameznikom znotraj sobe pošljemo neposredno sporočilo s seznama članov View members, kjer poiščemo želenega sodelavca, kliknemo tri pikice in izberemo More in Direct message, nakar vpišemo zasebno sporočilo in ga pošljemo s Send.

Hangouts Chat je odličen pripomoček za sodelovanje v delovnih skupinah. Če se pokaže potreba po srečanju iz oči v oči, omogoča tudi video pogovore v živo. Povabilo pošljemo z ukazom Add video meeting/Send, povabljenci se nanj odzovejo z Join video meeting/Join meeting. Pogovoru po želji pripnemo dokument, sliko ali predstavitev, tako da v odgovoru izberemo File upload. Z ukazom Add Google Drive file je omogočeno pripenjanje datotek neposredno iz Googlovega oblaka Drive. Močnejša stran programa Hangouts Chat je iskanje po vsebini. Omogočeno je iskanje po posameznih, tudi neposrednih sporočilih, znotraj pogovornih sob, lovljenje pripetih datotek in še več. Iskanje prožimo z lupo, nato iskalnik usmerimo z ukazom Choose Where To Search. Možnosti je več, iščemo lahko po stikih, sobah ali vsej vsebini z All rooms and direct messages.

Sistem nas na prispela sporočila opozarja, če se za tako spodbujanje odločimo v nastavitvah Notification settings. Opozarjanje lahko s Conversations I’ve replied to omejimo na pogovore, pri katerih aktivno sodelujemo, se povsem predamo sistemu z nastavitvijo New conversations and those I’ve replied to ali opozorila spustimo čez filter nujnosti Only @mentions & direct messages, kjer nas bo Hangouts podrezal le ob neposrednih sporočilih in omembah v pogovorih. Zgodovina pogovorov se beleži, če je ne želimo, nam jo mora izklopiti upravitelj zbirke G Suite.

Hangouts Chat

Program za komunikacijo v poslovnem okolju.

Prodaja: Google, Google Play, App Store.

Cena: Del zbirke G Suite (od 8 EUR mesečno na uporabnika naprej).

Za: Mnoštvo zmožnosti, odličen mobilni odjemalec.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji