Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2012

Gorska klima

V gorah je čistejši zrak, mir, življenje brez zapletov. Tak je Gorski lev, naslednik operacijskega sistema OS X Lion, ki prinaša v Applove računalnike sicer manj novosti kot predhodnik, a kljub temu prečisti uporabniški vmesnik in odpravi dovolj starih zamer, da je vreden denarja, ki ga zanj zahtevajo na tržnici Mac App Store.

Os X 10.8 je že osma nadgradnja Applovega operacijskega sistema v enajstih letih. Zopet gre za manjše spremembe, Mountain Lion je za Leva to, kar je bil Snow Leopard za Leoparda. Čeprav je minilo manj kot leto dni od prihoda operacijskega sistema OS X Lion, so kupci najcenejši Mac OS v zgodovini spet razgrabili. V štirih dneh prodaje si ga je preneslo k sebi več kot tri milijone uporabnikov. Letošnja posodobitev je tako postala najuspešnejši O S X sistem vseh časov. V naslednjih vrsticah si oglejmo, kako se nova zverina obnese v praksi.

Notification Center je zvezda novega sistema. Obveščanje uporabnika je izvedeno nemoteče in učinkovito.

Najbolj priljubljen in dostopen unixni sistem je z Gorskim levom pridobil več kot dvesto izboljšav, čeprav tega zaradi majhnosti nekaterih sprva ne uvidimo. Večina novosti je namenjena zbliževanju obeh jabolčnih svetov. Prvo ime letošnje postave je Notification Center, ki aplikacijam v računalniku omogoča, da uporabnika obveščajo o najrazličnejših dogodkih. Opozorila so nemoteča in jih s preprostim klikom hitro odstranimo. Kdor je v preteklosti uporabljal program Growl, ne bo naletel na nič neznanega, saj je ta aplikacija takšno funkcionalnost poznala že pred leti. Notification Center prikličemo s potegom dveh prstov z desne na levo, pri čemer moramo začeti na ohišju prenosnika, oziroma v primeru zunanje sledilne ploščice na skrajnem desnem robu Magic Trackpada. Če nam geste ne ustrezajo ali sledilne ploščice ne uporabljamo, oziroma je nimamo, uporabimo ustrezno ikono v menujski vrstici.

Mountain Lion je iCloud ponesel precej korakov v smeri proti uporabnosti. Žal enostavno oblačno shrambo omejujejo odločitve, kot je shranjevanje v peskovnik. Vsaka aplikacija vidi le svoje podatke.

Naslednja velika pridobitev napada iz ozadja. V mislih imamo izboljšano delo z Applovim oblakom. Nekatere aplikacije imajo shranjevanje v iCloud že privzeto, na primer TextEdit in Preview, spet druge na tako funkcionalnost še čakajo, saj je odvisno od razvijalca, kdaj bo kdo posodobil svoj izdelek. Prenašanje s krajevnega diska v oblak je enostavno kot še nikoli. Žal nismo brez omejitev. Najbolj pereča je tako imenovani peskovnik, kamor se odlagajo podatki posameznih aplikacij. To na primer pomeni, da dokumenta, narejenega in v oblak prenesenega z aplikacijo TextEdit, ne bomo mogli odpreti v urejevalniku Pages. Zapiski in opomniki so bili do posodobitve sistema del poštne aplikacije Mail. Po novem zanje skrbita programa Notes in Reminders. ????

Čuvaj nam omogoča, da se sami odločimo, ali smo strahopetec, boječnež ali neumnež.

Varovanje Applovega računalnika je po novem v domeni Gatekeeperja, ki prepreči zagon neznanih aplikacij. Z osnovno nastavitvijo nas Čuvaj varuje pred programi, ki so prišli v računalnik s strani nepreverjenih razvijalcev. Uporabniku pusti nameščanje aplikacij s tržnice Mac App Store in programov avtorjev s posebnim Applovim certifikatom. Bolj paranoični lahko nastavitev prestavijo na zaporo vseh programov, ki ne prihajajo iz Applove spletne prodajalne, drugi, ki vedo, kaj delajo, pa po isti poti dovolijo Mountain Lionu, da se obnaša kot sistemi pred njim in pusti nameščanje vseh aplikacij. Za zabavo poskrbijo novitete v obliki AirPlaya, ki se poveže s predvajalnikom Apple TV in sliko z Maca preslika na večji zaslon. Poleg video zabave zna na ustrezno opremljene zvočnike poslati tudi glasbo. AirPlay žal ni za vse, saj je omogočen le v novejših Applovih računalnikih, od letnika 2011 naprej. Naslednja Applova zamisel, Game Center, prenesena iz mobilnega okolja iOS, pa ni izbirčna. Gre za aplikacijo, ki zbira igralčeve dosežke in napredek pri igrah, pri večjih naslovih omogoča tudi večigralstvo.

Našteto seveda ni vse, saj nas Gorski lev na dnevnem redu preseneča s svojimi zamislimi. Med drugim rad piše po nareku. Tehnologija, ki jo pri tem uporablja, je enaka kot pri telefonski pomočnici Siri. Uporabniki, ki imajo izkušnje z njo, vedo, kakšno stopnjo posluha lahko pričakujejo. Mountain Lion za razliko od Siri ne odgovarja nazaj. Slovenščine seveda ni med podprtimi jeziki. Novejši Macbooki poznajo energijski dremež Power Nap, pri katerem računalnik kljub spanju še vedno prejema elektronsko pošto, obvestila in druge malenkosti, ki nas osvežene pričakajo, ko naslednjič dvignemo pokrov prenosnika. Sprememb na bolje so deležni še program za varovanje podatkov Time Machine, ki podpira več ciljnih shramb, zaganjalnik Launchpad, ki spozna iskanje, in Mission Control, ki zna odprta okna razvrstiti v skupine po aplikacijah. Ob naštetem ugotovimo, da je solidna nadgradnja vredna naše pozornosti.

OS X 10.8 - Mountain Lion

Operacijski sistem za Applove računalnike.

Prodaja: Apple na tržnici Mac App Store.

Cena: 15,99 EUR.

ZA: Boljši iOblak, Notification Center, cena, obilje drobnih izboljšav in novosti.

PROTI: Peskovnik v oblaku, določene novosti zgolj za novejše modele.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji