Objavljeno: 27.10.2020 | Avtor: Alan Orlič | Monitor November 2020

GoPro Hero 9 - Lov na konkurenco

Podjetje, katerega ime je sinonim za akcijske kamere, se mora v zadnjem času pošteno truditi, da pokaže več in bolje kot konkurenca.

Slabo leto po modelu Hero 8 Black smo že dobili novinca, Hero 9 Black. Rečemo lahko, da prinaša nekaj zanimivih novosti, ki ga vračajo v resno igro. Pri prejšnjem modelu so poskušali z zunanjimi dodatki, a za večji del uporabnikov to ni tako zanimivo, saj so zadovoljni že z osnovnimi možnostmi, zato ima nova škatlica drugačen pristop.

Od četrte različice se osnovna oblika »goprojev« ni več bistveno spreminjala, tudi tokrat ni drugače. Poleg prirasta za nekaj milimetrov v vse tri dimenzije, ki jih je pridobilo ohišje, je glavna novost barvni zaslon LCD na prednji strani. Vlogerji in »sebčniki« bodo lahko prodali kamero DJI Osmo Action, ki je to prinesla že pred dobrim letom, in se vrnili k originalu, če zapišemo malo cinično. Bolj kot tega, ki je, bodimo iskreni, uporaben, se bodo uporabniki razveselili konkretno zmogljivejše baterije. Nova namreč premore 1720 mAh, kar je v primerjavi s prejšnjo 40-odstotno povečanje zmogljivosti in s tem tudi podaljšanje časa snemanja. Vrnila se je še ena malenkost – snemljiva zaščita objektiva. Če razbijete steklo, zaradi tega ne boste več pošiljali kamere na servis, ampak preprosto zamenjali zaščito. Pomembna je še zaradi enega dodatka, dodatne širokokotne leče, k čemur se bomo še vrnili pri možnostih snemanja. Trije mikrofoni so že lep čas stalnica, in če ne boste snemali v zahtevnih pogojih (beri veter, hrup), bodo več kot zadoščali. Vgrajen nosilec za nastavke je odlična pogruntavščina in praktično izniči potrebo po dodatni kletki, poleg tega ga lahko zamenjate za klasični nosilec za fotografsko stojalo, če ne želite dodatnega vmesnika. Klasična gumba sta dovolj za upravljanje, poleg tega je zaslon dovolj velik in odziven za nastavljanje.

Glavna novost se skriva v notranjosti in prinaša sladko-kislo presenečenje, tipalo z 20 milijoni pik. Sladko zaradi najvišje ločljivosti snemanja 5K in odličnega umirjanja, kislo zaradi manjše kakovosti fotografij. Gopro Hero 9 je druga kamera, ki zmore tako visoko ločljivost. Pohvalno je, da so obenem še izboljšali raven elektronskega umirjanja. Z že opisano dodatno širokokotno predlečo kamera med ostalim omogoča, da jo zavrtite za 360 stopinj, pa bo horizont še vedno raven. Zaradi tega bo ločljivost sicer upadla na 2,7 K, a to je še vedno več kot dovolj tudi za resno uporabo. Tudi ostali fotografski načini so zanimivi, 4 K zna snemati v razmerju 4 : 3, medtem ko zmore polno ločljivost HD zajemati do 240 posnetkov na sekundo. Omenimo še kisli, fotografski del. Višja ločljivost je prinesla tudi več šuma, ki pri višjih občutljivostih hitro začne prevladovati, in čeprav Lightroom dobro opravi z njim, marsikatera podrobnost izgine. Kljub temu napravica med ostalim zmore do 30 posnetkov na sekundo do 10 sekund, pri čemer pa zniža ločljivost na 8 milijonov pik.

Preizkus

Da je bil preizkus zanimivejši, smo na testno stezo zapeljali prav tako tokrat opisano enoinčno izvedbo Insta360 One R. Obe kameri imata namreč podobno najvišjo ločljivost snemanja, Insta360 še malenkost višjo. Glavna razlika je v samem tipalu, ki je pri Goproju štirikrat manjše. Če se izrazimo v avtomobilskem žargonu, eden ima trivaljnik s turbinskim polnilnikom, drugi pa je klasičen ameriški osemvaljnik. Surova moč je na strani zadnjega, oziroma če se vrnemo v video in foto svet: iz enopalčnega tipala boste brez težav dobili boljšo kakovost posnetka z več podrobnostmi in večjim dinamičnim razponom. Insta360 ima tudi več možnosti za resno obdelavo, a za to morate poseči po njihovih programih, ki podaljšajo čas obdelave. Po drugi plati je Goprojev video praktično takoj uporaben, brez dodatnih pretvorb ali obdelave. Opazili smo še dve pomembni razliki, programska oprema na osebnem računalniku pri Insta360 sicer odlično opravi z elektronskim umirjanjem, a kakovost slike, predvsem podrobnosti, upade, kar se pri Goproju ne zgodi. Poleg tega je Gopro bistveno odzivnejši, posnetek bo zajel tisti trenutek, ko pritisnemo na sprožilec, medtem ko si Insta360 vzame čas in je trenutek že lahko mimo. Velikost je pri obeh kamerah dokaj podobna, obe sta vodotesni, ima pa Insta360 One R na račun modularnosti zelo majhen zaslon, ki je celo manjši, kot Goprojev prednji. Prednosti večjega tipala in boljše kakovosti slike se tako topijo pred uporabnostjo in odzivnostjo. Kaj in kako boste izbrali, je seveda odvisno od tega, kaj je za vas pomembneje. Goprojevo odlično elektronsko umirjanje slike je vsekakor zelo dober prodajni magnet, po drugi strani pa, če sta fotografija in kakovost za vas pomembnejši, veliko tipalo močno prevlada.

Številka 9 je v Goprojev tabor prinesla dovolj novosti, da se otrese zasledovalcev za nekaj časa. Predvsem so se lotili najpomembnejše možnosti – umirjanja. Ideja o ravnem horizontu sicer prihaja iz sveta 360-stopinjskih kamer, a jo je Gopro lepo prenesel v svet akcijskih kamer in marsikomu bo prišla prav. Če tega ne potrebujete, denarnici prijazno priporočilo – preskočite 8 in se raje ozrite za 7, če vztrajate pri Goproju. Sicer pa, konkurenca ne spi.

GoPro Hero9 Black

Kje: www.foto-klik.si

Cena: 500 EUR

Za: Umirjanje videa, čas trajanja baterije

Proti: Kakovost fotografij je zaradi večjega števila pik slabša.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji