Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, extender, podaljšek

Globalne sanje

Na trgu večpredstavnih podaljškov, torej "vsegazmožnih" multimedijskih predvajalnikov, je izbira iz meseca v mesec večja. K sreči je tudi vse bolj kakovostna in cenovno ugodna, pa čeprav gre skoraj samo za izdelke, izdelane na Kitajskem. Globalizacija očitno vsaj v svetu zabavne elektronike uspeva.

Mede8er MED500X je v uredništvo Monitorja priletel kot meteorit, saj za to blagovno znamko izdelovalca Sanji Electronics ni slišal praktično nihče. Kako tudi bi, saj izvira iz nam zadnje čase pogosto omenjane Južnoafriške republike. Gre za čistokrvni večpredstavni podaljšek, ki tako kot nekaj njegovih konkurentov temelji na osnovi, grajeni okoli Realtekovega čipovja. V zadnjem letu smo se nekako razvadili, da so take naprave vse manjše, zato nas je velika škatla nekoliko presenetila. A smo z vsebino lahko več kot zadovoljni, saj v ličnem pakiranju poleg predvajalnika in daljinca najdemo še kopico kablov (tako komponentnih kot tudi HDMI) in torbo za prenašanje. S tega vidika ima predvajalnik praktično najpopolnejši komplet trenutno na trgu.

Mede8er je sicer po merah precej velik (za dobre 4 Xtreamerje), a svojo velikost upravičuje z možnostjo vgradnje 3,5-palčnega diska. V črno barvo odeta zunanjost je kombinacija plastike in kovine, slednja je prisotna na spodnjem delu in pomaga odvajati toploto, ki jo med delovanjem ustvarja morebitni vgrajeni disk. Potiskanju toplega zraka iz ohišja je namenjen tudi ventilator, ki je domiselno vpet z gumijastimi zatiči z namenom, da tresljajev in hrupa ne prenaša na ohišje. Svoje delo opravlja precej tiho. Kakovost izdelave je glede na cenovni razred naprave celo nadpovprečna, pa čeprav jo za "Afričane" izdelujejo "Kitajci", globalizacija je pač svoje poslanstvo v celoti opravila.

Realtekova osnova predvajalnika je jasno prepoznavna tudi na menujih naprave, ki so odeti v slogovno podobo blagovne znamke Mede8er in so razmeroma pregledni in odzivni. Čeprav so izdelani v visoki ločljivosti, tega zaradi črnine, ki pokriva pretežni del vseh menujev, ni opaziti. Predvajalnik omogoča predvajanje in druge operacije (kopiranje, brisanje, deljenje) med vgrajenim diskom, napravami USB, pomnilniškimi karticami (SD) in omrežnimi viri. Komunikacijski del naprave se bolj razume z ožičenimi priključki, saj bomo tako prek omrežja lahko predvajali tudi najzahtevnejše avdio-video vsebine (razen DTS-HD, ta ni podprt), medtem ko brezžični del (brezžični modul USB je na voljo za doplačilo) kljub podpori standardu N pri polni visoki ločljivosti tudi občasno odpove, najraje pri zahtevnih posnetkih, saj izmerjene hitrosti med 12 in 22 Mbps (razdalja 10 metrov in 30 cm stena) preprosto niso dovolj za najbogatejše vsebine. Internetne vsebine so žal omejene na spletne radijske postaje (19 žanrov, nekaj več kot 70 postaj), marsikateri uporabnik bi si na tem mestu želel še priljubljenih video spletišč ter podobnih spletnih storitev, ki jih premorejo nekateri konkurenti.

Najslabši del kompleta, ki ga predstavlja Mede8r, je vsekakor daljinski upravljalnik. Ta snovalcem resnično ni uspel. Kljub razmeroma bogato odmerjenim meram so tipke na njem precej majhne, največja neumnost pa je ta, da so štiri za marsikaterega uporabnika precej uporabne tipke (za nastavljanje glasnosti ter zagon in ustavitev predvajanja) nerazumno majhne (velike so približno 2 x 2 mm). Postavitev samih tipk bi lahko bila krepko boljša (ko bi le "posnemali" konkurenco), a verjamemo, da se jim je mogoče po daljši uporabi privaditi. Mimogrede, predvajalnik lahko krmilimo tudi z gumbi na ohišju, a menimo, da se bo te možnosti posluževalo le malo uporabnikov (razen če doma pozabite daljinec, ko napravo nesete k znancu na zabavo). Zato pa lapsuse toliko težje odpustimo uporabniškemu vmesniku, kjer na določenih delih posameznih funkcij ni moč krmiliti tako, kot bi od daljinca pričakovali (obrnjene funkcije zoom in/out, ročni vklop podnapisov namesto samodejnega, neprikaz preostalega časa do konca filma itd.). Takih napak, ki uporabniku kravžljajo živce, je preprosto preveč. Resda so skoraj vse odpravljive s posodobitvijo strojne programske kode, a tu že pridemo do naslednjega poglavja, ki se ga vsekakor velja dotakniti.

Izdelovalec Sanji in blagovna znamka Mede8er veljata za eksota praktično povsod po svetu, zato pogostih in predvsem podrobnih sprememb na bolje, kot jih lahko opažamo pri bolj uveljavljenih konkurentih, preprosto ne gre pričakovati. Funkcionalnosti izdelka so z njegovo predstavitvijo že bolj ali manj zacementirane, kar pa v tem primeru sploh ni slabo, saj škatla že iz prve predvaja skorajda vse, kar nanjo obesimo. Menuji seveda niso v slovenščini, manjka tudi kakšen večji svetovni jezik, zato pa brez težav prikaže slovenske podnapise, kar je za večino domačih uporabnikov pri nas dovolj. Mede8er se namreč utegne prikupiti z drugo vrlino, ki jo Slovenci zelo cenimo - ugodno ceno. Ob popolni opremljenosti je to lahko že razlog za uspeh, če vas minusi ne motijo, seveda.

Mede8er MED500X

Kaj: Večpredstavni podaljšek.
Mere: 22,5 × 16,5 × 6,0 cm.
Izdeluje: Sanji Electronics, www.sanji.com.
Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.
Cena: 159 EUR.
Za: Popoln paket opreme, razmeroma kakovostna izdelava glede na ceno.
Proti: Daljinski upravljalnik, hibe uporabniškega vmesnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji