Objavljeno: 26.9.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2023

Generacija »C«

Generacija »C«

V zadnjem desetletju sem se na teh straneh že nekajkrat dotaknil »pomembne teme« – kablov in vmesnikov. O njih redko aktivno razmišljamo, pasivno pa pogosto. Vsakič, denimo, ko kabel USB (-A) šele v petem poskusu pravilno vtaknemo v relevantno režo. Ali ko po predalu (škatli) s kabli besno iščemo nekaj, kar bi povezalo naprave različnih generacij med seboj. In se gremo kombinatoriko različnih adapterjev in vmesnikov – kaj se ujema s čim, tako fizično kot podatkovno. Navadno pač želimo, da povezava tudi dejansko deluje.

Zadnjih nekaj mesecev se nekoliko aktivneje ukvarjam s tem vprašanjem. Ob uporabi novega prenosnika sem namreč dojel koristnost standardnega vmesnika – v tem primeru vmesnika USB-C. Res je koristno, da ima prenosnik neki standard, da mi ni treba razmišljati o dodatnih napajalnikih, ki jih lahko dobimo samo od proizvajalca (Lenovo, Dell, HP, Asus …) ali pa brezimnih proizvajalcev »univerzalnih« in »združljivih«.

Gospodje v Bruslju, lahko uredite? Prosim!

Že pred časom sem se odločil narediti red in pospraviti večino najrazličnejših USB-napajalnikov, ki ležijo po predalih in sem jih v zadnjem desetletju ali dveh dobil ob najrazličnejših napravah. Raje sem kupil nekaj zmogljivih in zanesljivih napajalnikov priznane blagovne znamke, eden izmed njih lahko hkrati napaja do štiri naprave. Vanj imamo družinski člani priključene vse ključne kable – poleg Applovega še USB-C, mikro USB ter namenski kabel ženine pametne ure. S tem smo z enim napajalnikom (in eno zasedeno vtičnico) pokrili večino polnilnih zahtev. Tako ne razmišljam več, kateri napajalnik je hiter ali počasen, kateri deluje s čim ipd.

Ti napajalniki so dovolj zmogljivi, da brez težav napajajo tudi moj prenosnik. Eden izmed njih je tako romal v službeni nahrbtnik, skupaj z dvema kabloma USB-C različnih dolžin. Ta delujeta tako za napajanje prenosnika kot za povezljivost z nekaterimi perifernimi napravami (denimo napajanje slušalk, miške).

Veselim se, da bo tudi Apple zaradi pritiska evropske zakonodaje končno prešel na napajanje USB-C (če bo – po nekaterih govoricah bi lahko ostalo le še brezžično napajanje). S tem bo na USB-C prešla še zadnja moja res ključna naprava.

Vseeno pa sem prav slabe volje, ko vidim, koliko različnih naprav se še vedno prodaja z vmesnikom mikro USB (ali celo namenskim okroglim vtičem!). Razne baterijske svetilke, zvočniki, slušalke itd. »Poceni roba«, ki jo kupujemo prek najrazličnejših spletnih trgovin. Gospodje v Bruslju, lahko uredite? Prosim!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji