Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, Android, Google, Samsung

Galaktični robot

Samsung je po HTC drugi proizvajalec, katerega pametni telefoni z Googlovim operacijskim sistemom Android, so na voljo tudi pri nas. Samsungov telefon Galaxy je pri programski opremi povsem standarden Android 1.5 ("Cupcake"), navdušuje pa z zelo kakovostno strojno opremo.

Samsung je telefon oblikoval v skladu z lastnimi smernicami, ki jih lahko opazimo tudi pri njihovih preostalih naprednih napravah te vrste. V zelo tankem ohišju, debelem vsega 11,9 mm, prevladuje zaslon AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode), občutljiv za dotik, ki ga odlikujejo nizka poraba in žive barve z odličnim kontrastom in dobro vidljivostjo pod vsemi koti pogleda. Skupna teža telefona je le 114 g, kar je za tako zmogljivo napravo vsekakor zelo udobno. Galaxy prinaša tudi številne zmogljivosti, ki so običajne za sodobne pametne telefone, še posebej za novi rod naprav, ki jih krmari Googlov Android. Podpira štiri frekvenčna območja za brezžično telefonijo in hitro podatkovno povezljivost skoznje (HSPA, vse do 7,2 Mb/s), podatkovno povezovanje skozi Wi-Fi, globalno pozicioniranje z modulom A-GPS, ki mu dodaja še digitalni kompas in tipalo premikanja (merilec pospeška).

Za razliko od telefonov HTC, ki so prvi ponudili sistem Android, Galaxy nima niti izražene "brade" niti sledilne kroglice (trackball), ki jo nadomešča s sledilno ploščico (trackpad), ki je v bistvu štirismerno stikalo, v sredini katerega je še namenski gumb za potrjevanje. Sicer je pod zaslonom še pet namenskih tipk, ki so običajne za telefone s sistemom Android. Nekoliko nenavadna je le postavitev tipke "domov", ki je izbočena in stisnjena med tipko za vrnitev in tipko za prekinitev zveze oz. ugašanje/prižiganje. Galaxy nima fizične tipkovnice, vnos besedila izvajamo z zaslonskim nadomestkom, standardnim dodatkom različice "Cupcake", ki se na pritisk tipke odzove s kratko, neintenzivno vibracijo, kar daje nekakšen povratni odziv pri tipkanju. Vgrajena zaslonska tipkovnica pozna popravljanje in predlaganje (angleških) besed, a nam to za vnose v drugih jezikih ne pomaga, prej nasprotno, zato bo pri nas ta možnost verjetno izključena, vsaj dokler se naši prodajalci ne potrudijo tudi s podporo za slovenščino, ki jo v odprt sistem, kot je Android, ni posebej težko dodati, če je le prava volja. Na levi strani ohišja bomo našli stikalo za nastavljanje glasnosti, desno pa sta tipki kamere in posebna tipka za zaklepanje in odklepanje telefona. Zadaj je dokaj kakovostna kamera s 5 megapikami, samodejnim ostrenjem in bliskavico LED, ki zna snemati tudi video. Na vrhu telefona najdemo standardni 3,5 mm priključek za slušalke, pod pokrovčkom pa je priključek mikro USB za napajanje in podatkovni prenos. Poleg je tudi tipalo osvetlitve prostora, ki omogoča ustrezno samodejno prilagajanje zaslona. Pod pokrovom na zadnji strani se skriva zelo zmogljiva baterija z zmogljivostjo 1440 mAh ter reži za kartici SIM in mikro SD. Galaxy navdušuje s kar 8 GB vgrajenega pomnilnika za shranjevanje datotek v samem telefonu, z dodatno kartico mikro SD, katere največja podprta velikosti je 32 GB, pa imamo lahko v maksimalni konfiguraciji celo 40 GB prostora. Na vgrajenem pomnilniku je 1 GB rezerviran za sistemske podatke, kar Galaxyju zagotavlja možnost nameščanja številnih programov in nadgradenj operacijskega sistema, ki še pridejo, preostanek pa je na voljo za druge podatke (npr. fotografije, glasbo, video ...).

Žal pa je pomnilnika RAM, ki je ključen za gladko delovanje sistema, le nepretresljivih 192 MB. Galaxy sicer poganja povsem standarden Googlov Android 1.5 ("Cupcake") in ima priložene običajne programe tega sistema (brskalnik, stiki, Gmail, Google Maps ...), edine vidne prilagoditve so program za predvajanje videa, Samsungova uvodna animacija in dodatna, privzeta slika ozadja telefona. V tej konfiguraciji celoten sistem deluje zelo dobro in odzivno, vendar bodo prihodnje, neizbežne nadgradnje sistema verjetno dodale še kar nekaj novih storitev, ki bodo zahtevale tudi svoj košček pomnilnika. Potem je tu še vsak dan večje število pripomočkov (widgets) za domače zaslone, s katerimi lahko telefon dodatno obremenimo ... Po svoje je škoda, da je telefon, ki je po vseh drugih merilih pred konkurenco, pri količini RAMa povprečen za telefone z Androidom. In ko smo že pri kritikah, nekoliko težaven za rabo je tudi poseben gumb za zaklepanje in odklepanje telefona. Ko je telefon zaklenjen, ga moramo držati kar nekaj sekund, da se odklene, kar je precej nadležno, hkrati pa se nam je večkrat zgodilo, da smo tiščali napačen gumb, saj je na isti strani, zelo blizu, tudi gumb za kamero.

Pohvaliti pa velja večpredstavno podporo sistema. Procesorju ARM s frekvenco 528 MHz dela družbo še namenski soprocesor za obdelavo DSP, kar precej pospeši obdelavo slik in zvoka. Fotografiranje in snemanje videa z vgrajeno kamero je udobno hitro in odzivno, vkljub veliki ločljivosti pa odlične kakovosti posnetkov le ne moremo pričakovati, saj je senzor za to očitno premajhen, so pa fotografije vsekakor dovolj dobre za ovekovečenje tistih trenutkov, ko kaj boljšega nimamo s sabo. Nabor podprtih večpredstavnih kodekov je obsežen. Pri zvoku so podprti zapisi MP3, AAC, e-AAC +, WMA in RealAudio audio. Pri videih je omogočeno predvajanje zapisov WMV, H.263, MPEG4 in H.264.

V zelo kompaktnem ohišju se torej skriva izvrsten paket, Android pa zagotavlja bogat izbor dodatnih programov in tudi sistemskih nadgradenj, ki bodo celoten paket naredile s časom še privlačnejši. Medtem ko HTCjev Hero navdušuje s posebej prilagojenim vmesnikom, a se mu zaradi tega kdaj rado zatakne, je Samsungov Galaxy preprosto povzel aktualno različico Androida, kar mu omogoča zelo gladko in odzivno delovanje. Z izvrstnimi dopolnitvami, kot je vgrajeni zaslon AMOLED in razkošen pomnilnik ter kamera z bliskavico LED, je Galaxy odlična izbira. Še posebej, če vas HTCjevi oblikovni prijemi pri telefonih z Androidom prej odbijajo kot privlačijo.

Samsung I7500 Galaxy

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Android (1.5).

Pomnilnik: 192 MB RAM/8 GB vgrajena kartica SD.

Pomnilniška kartica: MicroSD, podpira do 32 GB.

Zaslon: AMOLED, 320 × 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Prodaja: Mobitel, www.mobitel.si.

Cena: 535 EUR; 209 EUR v paketu Povezani 44/77 pri Mobitelu.

Za: Zaslon AMOLED, vgrajena 8 GB kartica SD.

Proti: Dolgo tiščanje gumba za zaklepanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji