Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2016

Fujifilm X-T2

Pred nekaj meseci smo preizkusili novi Fujifilmov aparat višjega cenovnega razreda, model X-Pro2, zdaj smo dobili še model X-T2. Aparata skupaj predstavljata vrh Fujifilmove ponudbe, obenem pa sta prva z novo generacijo njihovega tipala Foveon.

Pri tem je morda nekoliko nenavadno, da sta ceni aparatov praktično enaki. Vsak ima namreč nekoliko drugačno ciljno publiko. Model X-Pro2 je namenjen tistim, ki se ukvarjajo s samo fotografijo, po možnosti uporabljajo predvsem fiksne objektive in cenijo tudi nekoliko manjšo velikost ohišja. Novinec, X-T2, pa posveča nekaj več pozornosti tudi zajemu videa in delu, ki nekoliko bolj spominja na aparate DSLR.

Na slednje nakazuje že ohišje. Po velikosti je primerljivo z X-Pro2, a ima bolj poudarjen ročaj na desni strani, na sredini pa je tudi občutno dvignjen izrastek, pod katerim bi se pri klasičnih DSLRjih znašla prizma. Tu je vanj pospravljen (sicer digitalni) okular, ki ponuja solidno ločljivost in tekoče delovanje, pod njim pa tipalo, ki samodejno preklopi z okularja na zaslon (in nasprotno). X-Pro2 je tu celo rahlo v prednosti, saj ima hibridno tipalo, ki lahko kaže tudi optično sliko, a je ta fiksna ne glede na uporabljeni objektiv (kot pri klasičnih aparatih Rangefinder). Ob aparatu si lahko omislimo tudi baterijsko držalo, vanj lahko pospravimo še dve dodatni bateriji, olajša pa tudi fotografiranje v pokončni legi.

Največja oziroma najočitnejša razlika med aparatoma je pri zajemu videa. Model X-Pro2 je lahko zajemal video le pri ločljivosti FullHD (1920 × 1080), X-T2 pa zmore tudi video 4K (konkretno do 3840 × 2160 pri 30 slikah na sekundo). Pri tem je pretok podatkov okoli 100 Mbps, minuta takega videa gre tako proti 1 GB prostora na pomnilniškem mediju. Tu smo omejeni na deset minut zajema v kosu ali trideset, če uporabljamo prej omenjeno baterijsko držalo. Zaradi te višje ločljivosti je aparat tudi nekaj pridobil na velikosti in teži, saj so vanj vgradili nekoliko večja hladilna rebra. Je pa zelo koristno, da so v aparat zdaj vgradili dve reži za pomnilniške kartice SD, obe podpirata tudi kartice UHS-II.

Samo delo z aparatom je praktično enako kot pri predhodniku, torej X-T1. Nekoliko so izboljšali menuje, ti so zdaj malenkost preglednejši, nadzorna kolesca so tam, kjer smo jih že vajeni. Malenkost so jih sicer povišali, kolesci za nastavitev časa in občutljivosti ISO pa imata zdaj na sredini tipko, s katero ju lahko zaklenemo. Novost je, da jo lahko tudi pustimo v odklenjenem položaju. Kot vedno bomo tudi tu zaslonko upravljali s kolescem, postavljenim okoli objektiva, pri priloženem objektivu (klasični zum 18-55) pa smo pogrešali oznake za vrednosti zaslonke.

Po aparatu je na voljo še nekaj funkcijskih tipk in drsnikov, glede na predhodnika so umaknili namensko tipko za zajem videa, zdaj je to dodano na drsnik kot samostojen program. Po kakovosti zelo dober zaslon na zadnji strani je gibljiv, nagibamo ga lahko za približno 45 stopinj navzdol, 90 stopinj navzgor in 45 stopinj desno. Tisti, ki snemajo video, bodo morda kljub vsemu pogrešali višjo stopnjo vrtljivosti, torej tako, kot jo ponujajo nekateri konkurenti (denimo Canon pri nekaterih cenejših DSLRjih).

Glede na predhodnika so še nekoliko izboljšali hitrost in natančnost sistema samodejnega ostrenja, ki je zdaj res vrhunski. Odlična je tudi kakovost fotografij, v uporabi je enako tipalo kot v X-Pro2. Glede na klasična tipala, uporabljena v večini DSLRjev, uporabljajo pri Fujiju nekoliko drugačno razporeditev svetlobnih celic (drugačna je predvsem razporeditev barv), zato ne potrebujejo t.i. filtra Moire, posledica pa je nekoliko višja ostrina, kot bi jo sicer dosegli pri taki ločljivosti.

Aparat je v tem trenutku eden najboljših brezzrcalnih aparatov, mirno se kosa tudi z DSLRji v tem cenovnem rangu. Prav cena je največja ovira, saj velja ohišje 1700 evrov, komplet z omenjenim zumirnim objektivom pa okroglih dva tisoč evrov. Ali je aparat tega vreden ali ne, se bo seveda vsakdo odločil zase, sami pa komaj čakamo še drugih, cenejših Fujijevih aparatov, ki naj bi bili na voljo v prihodnjih mesecih in naj bi uporabljali enako tipalo.

Fujifilm X-T2

Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000 pik.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1699 EUR (ohišje), 2000 EUR (z objektivom 18-55 XF OIS).

Za: Kakovost fotografij, kakovost ohišja, upravljanje, kakovost videa.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji