Objavljeno: 27.9.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2022

Fujifilm X-H2s

Fujifilm ima širok nabor fotoaparatov in tokrat smo preizkusili model višjega razreda X-H2s. Gre za digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi z nekoliko večjim poudarkom na zajemu videa, hkrati je to dvojček modela X-H2. Glavna razlika med tema fotoaparatoma je pri tipalu: model X-H2 ponudi tipalo višje ločljivosti (40 milijonov pik pri fotografiji ter ločljivost do 8K pri videu), tokrat preizkušeni X-H2s pa večje hitrosti branja s tipala, pri čemer doseže do 40 slik na sekundo pri fotografiji in do 4K pri 120 slikah na sekundo pri video posnetkih. V obeh primerih gre za nekakšna hibridna aparata, namenjena vsem, ki si želijo aparat tako za fotografiranje kot za video.

Tipalo ima ločljivost 26 milijonov pik, gre pa za tipalo t. i. stacked CMOS. Povedano enostavneje, pri takem tipalu se združita procesor za obdelavo slike in hitri pomnilnik DRAM v skupni silicij, s tem dobimo še hitrejše branje podatkov s tipala. Kot rečeno, zmore aparat zajemati do 40 fotografij na sekundo v polni ločljivosti in brez zatemnitve okularja. Pri Fujifilmu trdijo, da je tako tipalo 3,6-krat hitrejše kot prejšnja brez omenjene združitve komponent (torej tipala, ki jih najdemo v modelih X-T3 in X-T4). Hkrati je novi procesor (imenovan X-Processor 5) 65 odstotkov hitrejši od predhodnika.

Ta hitrost je sicer na voljo pri uporabi elektronskega zaklopa, medpomnilnik pa zmore do 175 zaporednih fotografij RAW, preden se napolni in pride do upočasnitve. Pri uporabi klasičnega, mehanskega zaklopa je hitrost 15 slik na sekundo. Izboljšali so tudi zmogljivost sistema za samodejno ostrenje. Dobrodošla novost je kombiniranje sistema za prepoznavo obrazov (in/ali oči) z navadnim načinom ostrenja (torej s točko ali področjem). Gre za to, da aparat po privzetem ostri v izbranem področju (ali točki), če v bližini zazna obraz (oči), pa preklopi nanj. Konkurenca sicer že dlje časa deluje na ta način. Na voljo pa so tudi drugi namenski načini, ki prepoznavajo objekte, denimo živali, avtomobile itd.

Novi Fujifilmov X-H2s ponudi res obilico zmogljivosti in funkcij tudi za zahtevnejše uporabnike.

Kot smo omenili v uvodu, gre za aparat z večjimi videografskimi ambicijami. Zelo koristna je optična stabilizacija tipala, ki seveda deluje tudi v navezi s stabilizacijo, vgrajeno v nekatere objektive. Na voljo je ogromno različnih formatov in nastavitev videa, nove so možnosti zajema ProRes (nekakšen RAW za video) ter zajem štirikanalnega zvoka. Ponujajo celo ločen modul za hlajenje. Dejansko gre za majhno enoto s hladilnimi rebri in z ventilatorjem, ki se pritrdi na zadnji del fotoaparata (pri tem pa zaslon prej umaknemo, saj je montiran na vrtljivi tečaj). V podjetju sicer pravijo, da bodo le redki uporabniki to tudi zares potrebovali, a vseeno gre za zanimiv dodatek.

Ohišje je podobno kot pri starejšem modelu X-H1. V primerjavi s serijo X-T (torej X-T4) ima zajetnejši ročaj na desni strani, kar je bolj primerno za uporabo nekoliko večjih in težjih objektivov. Na zgornji strani je odličen statusni zaslon, ki uporablja tehnologijo e-ink, zato tudi takrat, ko je aparat ugasnjen, pokaže stanje baterije. Na levi je glavno kolesce za izbiro programa, na desni pa sta pod prožilcem in palcem še glavna nadzorna koleščka za spreminjanje nastavitev.

Kontrolna shema je torej bolj podobna aparatom drugih proizvajalcev kot pa Fujijevim serije X-T, kjer so namenski koleščki za čas zajema, vrednost ISO in kompenzacijo osvetlitve. Po aparatu je še deset samostojnih tipk, ki jim lahko nastavimo namembnost. Tudi štirim smernim tipkam lahko dodamo izbrano funkcijo, to pa lahko povežemo tudi z drsanjem po zaslonu (v štirih smereh).

Novost pri Fujijevih aparatih je uporaba pomnilniških kartic CFexpress Type B. Še vedno je na voljo tudi reža za klasične kartice SD, a te enostavno nimajo dovolj hitrosti za najzahtevnejše formate videa, sicer pa bodo seveda tudi te dovolj hitre. Izboljšan je digitalni okular, kjer ima zaslon OLED še višjo ločljivostjo kot doslej, osveževanje lahko nastavimo tudi na 120 Hz.

Novi Fujifilmov X-H2s ponudi res obilico zmogljivosti in funkcij tudi za zahtevnejše uporabnike. Na področju videa se Fuji s tem aparatom približuje drugim proizvajalcem, a dvomimo, da bo ta aparat koga nagovoril k menjavi tabora. Dobrodošel pa bo za obstoječe Fuijeve uporabnike, ki si želijo več zmogljivosti na področju videa pa tudi boljše ostrenje ter hitrejše delovanje pri fotografiranju športa.

Fujifilm X-H2s

digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 6.240 × 4.160.

Tipalo: Efektivno 26 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,6 mm, CMOS, faktor goriščnice 1,5

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 2.749 EUR (ohišje)

Za: Kakovost fotografij in videa, udobna uporaba, samodejno ostrenje.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji