Objavljeno: 26.10.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2021

Fotografije s telefona na dom

Danes največ fotografiramo s telefonom, z napravo, ki je vedno pri roki in zadnja leta dela fotografije, nekoč vredne pravih fotoaparatov. Razvijamo jih ne več prav veliko, pa vendar … Kaj, če si tega zaželimo?

Ponudba aplikacije Cewe je bogata, a naprednejše zmožnosti ustvarjanja ponuja le fotoknjiga.

Ena bolj znanih evropskih fotografskih storitev Cewe poleg aplikacij za računalnike z Windows, Linux in macOS ponuja tudi program za telefone in tablice z operacijskim sistemom iOS ter Android. Ob prvem zagonu aplikacije nas pričaka izbira partnerja, slike lahko naročamo neposredno pri nemškem podjetju ali v drogerijah DM ter trgovinah Müller in E.Leclerc. Odločitev si program zapomni in je kasneje ni mogoče spreminjati. Uporabniški vmesnik programa je preprost. Leva stran, ki se prikaže z dotikom ikone treh črtic, je namenjena upravljanju računa, naročil in aplikacije. Nastavitev aplikacije je v bistvu le ena in sicer lokacija uporabnika, ki jo program samodejno določi z uporabo tipala v napravi. Osrednji del sestavljajo izdelki, projekti, podpora in dodatne informacije ter primeri za navdih.

Vsak izdelek ima dovolj možnosti za prilagoditev po lastnem okusu in željah, a vedeti je treba, da je izbire na spletu več kot v mobilni aplikaciji.

Med izdelki je na prvem mestu izdelava knjige fotografij, po kateri je storitev tudi znana in ki ji je bila aplikacija prvenstveno namenjena. Če aplikaciji dovolimo dostop do galerije na telefonu, samodejno postreže z nekaj predlogi fotoknjig, sicer se izdelave lotimo sami. Kot pri drugih izdelkih najprej izberemo format izdelka in kakovost tiska ter šele nato fotografije, ki jih pridobimo iz lokalne shrambe ali priljubljenih oblačnih storitev Google Photos, Dropbox in Lightroom CC. Izbran slikovni material poljubno urejamo, mu spremenimo vrstni red, ga opremimo z besedilom in podobno; možnosti so odvisne od izbranega izdelka. Poleg knjig in običajnega tiska izbranih fotografij aplikacija ponuja izdelavo koledarjev, ovitkov za telefone, plakatov, razglednic in skodelic. Zadnje in več žal le na spletu. Tudi sicer smo naleteli na razlike v ponudbi, ki so še bolj pereče. Pri naročilu običajnega tiska je na telefonu nelogično manjša izbira kakovosti papirja kot v primeru, če isto naročamo prek spleta.

Pohvaliti velja samodejno shranjevanje projektov, ki pa žal ni povezano z uporabniškim računom, da bi od njega imeli korist tudi na drugih napravah.

Delo z aplikacijo je precej okorno, od daleč se vidijo njene spletne osnove. Vseeno je mogoče izdelati spodoben končni izdelek, pohvaliti pa velja tudi samodejno shranjevanje, ki spet žal ni povezano z uporabniškim računom. Če bomo želeli na mobilniku začeto delo nadaljevati prek spleta, se bomo lahko zgolj obrisali pod nosom, čeprav bomo na obeh platformah povezani v isti račun.

Sama storitev je odlična in kljub oddaljenosti od Slovenije hitra. Izdelki so, kar se tiska in materialov tiče, res kakovostni, se pa hitro ponesrečijo, ker zaradi majhnosti zaslona ter okornega upravljanja aplikacije na papirju ne dobimo tistega, kar smo si zamislili in želeli. Oboje na srečo zlahka preizkusimo, saj podjetje vsakemu novemu računu brezplačno podari eno poslano razglednico.

CEWE – Photobooks and Prints

mobilna aplikacija za tiskanje fotografij

Kje: App Store, Google Play

Koliko: Brezplačno.

Za: Kakovost izdelkov, hitrost dostave, samodejno shranjevanje.

Proti: Nepovezanost s spletnim delom ponudbe, okornost uporabniškega vmesnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji