Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2016

Fotoaparati še vedno navzdol

Fotoaparati še vedno navzdol

V tokratni številki smo preizkusili tri nadvse zanimive in dobre fotoaparate, a nobeden ni prav poceni, prej nasprotno.

Podobna zgodba se vije že vse leto – preizkusili smo veliko DSLRjev, veliko brezzrcalnih modelov, tudi veliko zmogljivih kompaktnih aparatov. Tudi tisti, ki bi jim rekli majhni, žepni modeli, so bili praviloma v čem posebni, denimo zaradi velikega zuma, dobrih zaslonk ali vodotesnosti.

O tem premiku k dražjim aparatom smo sicer že nekajkrat pisali, s poceni fotoaparati se nikomur ne splača ukvarjati – ne izdelovalcem, ne uporabnikom. Telefoni so povsem zasenčili to področje. Pri fotografiji tako ostajajo le še tako ali drugače zmogljivi modeli. Tu so tri velika področja – zmogljivi kompakti (ti se med seboj še najbolj razlikujejo po funkcijah in namembnosti), brezzrcalni modeli in DSLRji. A tudi tu gre vse skupaj navzdol.

Trg digitalne fotografije je dosegel vrh leta 2010, odtlej pa že ves časa upada. Leta 2013 je bilo izdelanih približno pol toliko aparatov kot leta 2010, lani (se pravi 2014) jih je bilo še tretjino manj kot leto pred tem. Letošnje leto sicer še ni končano, a po podatkih asociacije CIPA (Camera & Imaging Products Association) je bilo do konca oktobra stanje še slabše kot lani. Upad je resda manjši kot prej, a kljub temu ni videti, da bi se v kratkem kaj bistveno obrnilo. Je pa zanimivo, da bomo očitno letos dosegli raven iz časov pred vzponom digitalne fotografije.

Analogni aparati so dosegli vrh leta 1998, ko so jih izdelali nekaj manj kot 40 milijonov. Že leta 2002 je prišlo do izenačitve med analognimi in digitalnimi aparati, vsaka skupina po nekaj več kot 20 milijonov (skupaj okoli 45 milijonov izdelkov). V samem vrhu, leta 2010, so po svetu izdelali več kot 100 milijonov digitalnih fotoaparatov (analognih pa tako malo, da si ne zaslužijo omembe). V zadnjih štirih letih je trg usahnil toliko, kot se je prej v desetih letih povečal. Se pravi, da bo ob podobnem upadu leta 2016 narejenih toliko digitalnih fotoaparatov, kot jih je bilo leta 1998.

V kratkem bomo torej prišli do stanja iz osemdesetih ali devetdesetih let – vprašanje, kako daleč bo vse skupaj še usahnilo. Po mnenju nekaterih še bistveno bolj, saj bodo telefoni požrli še večji delež pogače, kot je že zdaj. Sam menim, da bo vedno dovolj navdušencev, ki bodo cenili zmogljivosti boljših fotoaparatov. Tako torej, kot je nekoč že bilo.

Sem pa popolnoma prepričan, da pri tem res ne morejo preživeti vsa podjetja, ki so danes dejavna na področju fotografije. Nekaterim je to manj pomembno, saj jim fotografija predstavlja le del portfelja. To velja za Canon, Sony, Fuji (njim fotoaparati prinšajo okoli 8 % prihodkov), in Panasonic. Samsung se počasi umika, Pentaxova prihodnost je videti vedno bolj temačna. Olympus je imel pred leti kar nekaj težav, bolj ali manj zaradi finančnih goljufij nekaterih vodilnih, a je tudi pri njih segment fotografije sekundarnega pomena. Večino zaslužijo z medicinsko opremo, področje fotografije jim že nekaj leta prinaša le izgube. Je pa res, da se pri fotoaparatih razmerje vedno bolj popravlja od kompaktnih aparatov proti brezzrcalnim. Leta 2016 računajo, da bosta segmenta povsem izenačena. Tam so marže seveda večje, tako da ni videti, da bi v kratkem vse skupaj zapustili.

Edini, ki ga tu še nismo omenili, je fotografski velikan Nikon. Tudi ta si vedno bolj prizadeva, da bi razširil delovanje na sorodna področja, a mu kljub temu ne gre ravno dobro. Prodaja fotografije se je lani (oni merijo finančno leto do konca marca, podatki so torej do konca marca 2015) zmanjšala za 15 % (prihodki za 12 %). Še večji upad je doživel del polprevodnikov in litografskih sistemov, le področje preciznih inštrumentov se je v tem času nekoliko zvišalo. Še vedno jim gre pozitivno, a je vprašanje, ali lahko to vzdržijo še naprej. Za prihodnje leto sicer napovedujejo zvečanje prodaje in prihodkov.   

Kakšen bo torej fotografskih trg leta 2020? Vsekakor manjši od sedanjega. Bodo pa aparati zmogljivejši in dražji. Računamo, da bo vmes še kakšno podjetje izginilo (ali ga bo kdo odkupil). Ob vsem tem pa bomo fotografirali še več kot doslej. Če gre verjeti sedanjim trendom, bo takrat najbolj priljubljen fotoaparat na svetu Applov iPhone 9S+.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji