Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2013 | Teme: pametni telefon

Ergonomski izziv

Naše iskanje solidnega telefona manj znane znamke se nadaljuje. Zaenkrat gre večinoma za telefone podjetij Yarvik in Prestigio, ki sta pri nas dejavni že dlje časa. Ti telefoni praviloma niso na voljo pri operaterjih in stavijo na nizko ceno brez vezave.

Yarvik se je odločil svojo serijo pametnih telefonov poimenovati Ingenia in tokrat smo priča različici Synchro. V notranjosti se skriva star znanec teh telefonov, saj napravo pri enem gigahertzu poganja dvojedrni procesor Cortex A9. Dodaten gigabajt pomnilnika je zdaj že standardna specifikacija in varčevanje pri količini shrambe je tudi opazno. Tako je na voljo le 4 GB prostora, ki ga je mogoče nadgraditi s kartico mikro SD. Prav tako je mogoče v telefon vstaviti dve kartici SIM in Android je prilagojen upravljanju z vsako posebej. Ena je lahko odgovorna le za klice, druga pa  skrbi za podatkovni prenos.

Sam Android ni močno spremenjen, to je že nekaj časa odlika teh izdelovalcev, a Ingenia razočara s starejšo različico Googlovega operacijskega sistema, saj je nanj nameščen 4.0 Sladoledni sendvič. Delovanje je dokaj gladko, a ni na ravni močnejših aparatov in počasi se bližamo datumu, ko bo moral Cortex A9 v pokoj. Kot je pri Yarviku v navadi, njihovi telefoni omogočajo namestitev slovenskih programov, za Prestigiove izdelke pa je to teže reči.

Zaslon se ponaša z matriko IPS in ločljivostjo 540 × 960 pik, a so barve zelo sprane. Vidni koti so, kot se za zaslone IPS spodobi, odlični, vendar ne gre za najboljši primerek teh zaslonov. Prav tako je pod povprečjem osemmegatočkovna kamera, ki ji na zadnji strani dela družbo še bliskavica.

Največje razočaranje pa je zunanje oblikovanje telefona, saj so oblikovalci pozabili na ergonomijo. Ingenia daje vtis, kot da sta skupaj zlepljeni dve polovici različnih telefonov. Prednja ploskev je širine zaslona, zadnja pa je širša in prehod je neprijazen do roke. Že dolgo nismo imeli v rokah telefona, ki bi ga bilo tako neprijetno uporabljati. K slabi ergonomiji dodata še debelina in teža in tako smo že zdavnaj prestopili mejo dobrega industrijskega oblikovanja.

Za konec pa še vztrajanje Yarvika pri ločenih androidnih gumbih na dotik, ki so za povrh še v samosvojem vrstnem redu (gumb za nazaj je desni). Kljub sladolednemu sendviču levi gumb še vedno prikliče nastavitve, čeprav bi moral odprte programe.

Ingenia Sinchro je najslabši Yarvikov poizkus v areni pametnih telefonov. Tudi cena 260 evrov je previsoka za tako nedodelan aparat, ki ima med znanimi in manj znanimi izdelovalci prehudo konkurenco.

Yarvik Ingenia Synchro

Pametni telefon.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 260 EUR.

✓    Zaslon IPS.

✗    Slaba ergonomija, sprane barve zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji