Objavljeno: 28.2.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2023

Enostavni črni pogled

Pred dobrim letom smo na preizkusu tablic omenili podjetje Blackview, eno boljših na področju vstopnih modelov, tokrat pa smo na preizkus dobili nov model Tab 15.

Tablice so v času koronavirusa doživele manjši preporod, od takrat pa je prodaja spet upadla. Po našem mnenju je šlo enostavno za hiter skok pri domačih računalniških potrebah – če ne drugega, je marsikdo potreboval poceni napravo, na kateri lahko tečejo programi za videoklice in sestanke, ter na kateri je lahko brskal po spletu.

Na lanskem preizkusu smo tako zaznali, da je to področje nekoliko bolj dejavno kot pred nekaj leti. V vstopnem razredu smo tako opazili predvsem to, da dobimo povsem uporabno tablico že za nekaj sto evrskih bankovcev. Takrat se je solidno izkazala Blackview tablica Tab 11 za ceno 257 evrov, jeseni pa so predstavili novo Tab 15.

Še vedno gre za tablico vstopnega razreda, torej dokaj preprosto napravo brez strojnih presežkov. Po občutku je zelo podobna prej omenjeni Tab 11, ima za trohico večji zaslon (10,5 palca), po velikosti je primerljiva, je pa nekoliko debelejša in težja. Pogled v specifikacije razkrije, da predvsem na račun občutno zmogljivejšega akumulatorja – kombinacija 8.280 mAh in razmeroma varčnega procesorja pomeni, da gre za zelo vzdržljivo napravo.

Kakovost izdelave je solidna, nekoliko presenetljivo gre že za aluminijasto ohišje. Priloženo je tudi dobro gumijasto zaščitno ohišje z magnetnim pokrovom, ki se med neuporabo preklopi čez zaslon, zato imamo občutek, da bo tablica zdržala tudi malenkost bolj grobo ravnanje (denimo padec na tla). Na levem in desnem robu (če držimo tablico v ležečem položaju) sta še kar solidna stereo zvočnika – dovolj dobra, da je tablica solidna izbira tudi za ogled filmov ali spletnega videa. Nima pa klasičnega izhoda za slušalke, kar je glede na cenovni razred (predvidevamo, da jo bo marsikdo kupil za računalniško manj vešče uporabnike) vseeno slabost.

Pri vmesnikih je dobrodošla možnost vstavitve SIM-kartice za podatkovni promet, s čimer je tablica dobra izbira tudi za kakšno manj zahtevno terensko delo.

Zaslon je povprečen, preseneti dejstvo, da ima nižjo ločljivost od omenjene Tab 11 (čeprav ima ta manjšo diagonalo). Tu gre za ločljivost 1.920 × 1.200 pik – še vedno sicer povsem zgledno. V uporabi je matrika IPS z dovolj živimi barvami, bo pa uporaba na močnejšem soncu zaradi omejene največje svetlosti in svetleče prevleke otežena. Med uporabo smo vgrajeni motorček za vibracije hitro izključili, saj deluje, kot bi prišel iz kakega res slabega telefona izpred več generacij – tega vibriranja pri tablicah sicer niti ne uporabljamo.

Strojno gre za praktično enako zasnovo kot pri Tab 11 – procesor je Unisoc T610, ta je za trohico počasnejši od modela T618, ki ga najdemo pri omenjeni Tab 11. V praksi je tablica sicer dovolj odzivna za večino opravil, sploh če nismo ravno vajeni pogosto menjavati med programi. Na voljo je 8 GB pomnilnika, kar je spet zadostna mera za večino današnjih potreb. Tablica ni ravno dobra izbira za kakšne zahtevnejše igre – za razred preprostih ugankarskih in podobnih grafično nezahtevnih iger ima dovolj zmogljivosti, kak Fortnite pa gre bolj za silo, predvsem pri najnižjih stopnjah podrobnosti. Tega glede na cenovno uvrščenost niti ne bi pričakovali.

Pri vmesnikih je dobrodošla možnost vstavitve SIM-kartice za podatkovni promet (4G), s čimer je tablica dobra izbira tudi za kakšno manj zahtevno terensko delo – denimo kot prenosljiva blagajna ali kaj podobnega. Vgrajen je tudi GPS-modul. Brezžična povezava podpira omrežja Wi-Fi5 (802.11ac), ne pa tudi novejših omrežij Wi-Fi6 (802.11ax).

Blackview Tab 15 ni tablica, ki bi pritegnila kakšno posebno pozornost, a ob solidni ceni vseeno ponudi povsem dobro izkušnjo. Največja prednost (poleg cene) je vzdržljivost akumulatorja, ne moremo pa pričakovati kakšnih hitrostnih ali večopravilnih presežkov.

Blackview Tab 15

tablica

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 270 EUR (128 GB/8 GB RAM)

Za: Cena, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji