Objavljeno: 30.9.2007 14:13 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor September 2007

Enooki veliki brat

Posebnost kamer IP je, da je ogled živih posnetkov možen na praktično kateremkoli omreženem računalniku v krajevnem omrežju, ob pomoči interneta pa praktično kjerkoli na svetu. Tokrat predstavljamo eno najzmogljivejših tovrstnih kamer, Axis 233D.

Izdelovalec AXIS je s svojimi zanesljivimi kamerami IP pridobil sloves tudi na področjih rabe, kjer je zahtevana visoka kakovost in zanesljivost delovanja v vseh možnih razmerah. Kot zanimivost: pri nas jih med drugim uporablja tudi Direkcija za ceste RS, ki je na slovenskih cestah namestila približno 30 kamer tega izdelovalca.

Pogled skozi oko kamere v spletnem brskalniku

Preizkušena Axis 233D je t. i. kamera PTZ (Pan-Tilt-Zoom), kar v praksi pomeni, da se lahko premika v praktično vse smeri (360° v smeri levo-desno in 180° gor-dol), poleg tega pa premore kar 35 × optično povezavo. Tako velik zum omogoča, da preberemo vsebino registrske tablice tudi na več kot 100 m oddaljenem avtomobilu. Impresivna je tudi hitrost in preciznost samega premikanja kupole, saj se za polni krog lahko obrne v manj kot sekundi, poleg tega pa omogoča tudi neskončno zvezno kroženje v eno ali drugo smer. Po drugi strani se kupola lahko premakne tudi za samo 0,05 kotne stopinje, kar pride še kako prav pri velikih povečavah.

Zaradi kupolaste oblike je primerna predvsem za montažo pod strop, od koder lahko, ob pomoči natančnega zumirnega mehanizma, podrobno opazujemo dogajanje v celotnem prostoru, na parkirišču, v dvorani ali kje drugje. Poleg opazovanja pa kamera omogoča tudi krmiljenje zunanjih naprav, saj ima po štiri vhode in izhode - vhode za sprožitev akcije ob dogodku (npr. aktivacija alarma), izhode pa za nadzor odpiranja vrat, zapornice itd. Vse to nadzorujemo prek spletnega vmesnika kjerkoli v krajevnem omrežju ali celo na drugem koncu sveta.

Različnih možnosti delovanja in nastavitev je zares veliko.

Največja ločljivost zajemanja slike je 768 × 576 pri 30 sličicah na sekundo. Za stiskanje slike poskrbi bodisi MJPEG ali pa bolj učinkovit algoritem MPEG-4; za uporabo le-tega moramo v spletnem brskalniku namestiti poseben vtičnik. Ko smo že ravno pri tem: za spremljanje žive slike v Firefoxu ali Operi dodatni vtičniki v osnovi niso potrebni, medtem ko ogled v Internet Explorerju zahteva namestitev kontrolnika ActiveX. Resda zato z namestitvijo pridobimo nekaj uporabnih zmožnosti (npr. možnost nenehnega sledenja očesa kamere kazalcu miške na zaslonu), za kar so uporabniki konkurenčnih brskalnikov prikrajšani.

Za umirjanje slike pri veliki povečavi in morebitnem premikanju (npr. nihanje zaradi vetra, kadar je kamera nameščena na daljšem drogu) skrbi elektronski sistem stabilizacije slike. Dobra lastnost kamere je tudi širok dinamični razpon, kar v praksi pomeni, da z močnim soncem osvetljeni deli motiva ne bodo povzročili potemnitve delov v senci.

Nastaviti je mogoče praktično poljubni režim delovanja. Ena od bolj uporabnih možnosti je npr. "stražar", pri katerem kamera s svojim očesom "obiskuje" vnaprej določene točke; pri tem lahko nastavljamo čas opazovanja, hitrost premikanja med točkami, zum ipd. Možno je tudi proženje dogodkov ob zaznavi premikanja, t. i. "Motion detection". Skratka, možnosti in kombinacije so praktično neomejene.

Gre torej za profesionalno kamero, ki nikakor ni poceni. S svojo ceno je namenjena zgolj tistim, ki natanko vedo, zakaj potrebujejo tako dovršen izdelek in ne katerega od cenejših tega ali kakega drugega izdelovalca.

Axis 233D Network Dome Camera

Kaj: Vrtljiva omrežna kamera s 35 × zumom.

Izdeluje: Axis Communications, www.axis.com.

Cena: 2922 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Številne zmožnosti, zanesljivost in hitrost delovanja.

Proti: Visoka cena, popolna podpora le v IE.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji