Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2017

Eleganten, pameten in varen

Smanos je na področju alarmnih sistemov za varovanje nepremičnin razmeroma mlad, ponuja pa zanimiv komplet X500 po privlačni ceni, ki zna skoraj vse, kar znajo drugi alarmni sistemi. A lahko bi bil še boljši, bolj v duhu današnjih naprav za povezane in pametne hiše.

Komplet Smanos X500 vsebuje poleg centralne enote zbirko tipal, oznak RFID in daljincev.

Komplet X500 je lep zgled izdelka, ki se ne obremenjuje s preteklostjo. Po ceni in vrsti tipal sodi v nižji cenovni razred, a ga lahko z dokupovanjem zahtevnejših tipal spravimo precej više, kjer tudi precej dražji konkurenti ne podpirajo vsega naštetega. Avtorji so imeli v mislih tudi oblikovanje in enostavno rabo, a tega ne bi mogli trditi za številne bolj uveljavljene sisteme.

Centralna enota po videzu spominja na povečan pametni telefon ali tablico. Toda dejanski zaslon LCD zavzema le manjši del prednje površine, pod njim pa je zanimivo zamišljena površina, občutljiva za dotik, ki ima vgrajeno številčnico LED. Ko je izklopljena, se praktično ne vidi, da je tam, ko jo potrebujemo, pa se številke osvetlijo. Zato je celota na pogled zelo privlačna. Vprašanje pa je, ali je to pametna lastnost za izdelek, ki bi v resnici želel ostati čim manj opazen.

Na obeh straneh zaslona najdemo še nekaj fizičnih tipk. Na desni so tipke za vklop in izklop varovanja in tako imenovani Home mode, kjer sistem začasno deaktiviramo. Na levi je tipka SOS, s katero lahko prikličemo vnaprej določeno številko v sili, zadnja pa rabi za opravljanje navadnih klicev v vlogi telefona. Tu je še mikrofon. Zanimivo, da lahko v X500 shranimo tudi osebno sporočilo, dolgo do 10 sekund, tako kot pri telefonski tajnici.

Na zadnji strani je kar nekaj priključkov. Predvsem tu najdemo prostor za ploščico, ki jo privijemo na zid. Pod njo je glavno stikalo za vklop alarmnega sistema. Zelo pomembno pa je še zraven ležeče manjše kontaktno stikalo, ki sproži alarm, če želimo aktiviran sistem ročno spraviti iz ležišča na zidu.

Na spodnji strani centralne enote najdemo kar nekaj priključkov. Najprej je tu priključek za zunanji napajalnik. Ob tem velja takoj povedati, da X500 deluje tudi brez priključitve na napajalnik. Vgrajen ima rezervni akumulator zmogljivosti 1200 mAh, kar bi moralo zadostovati za 8 ur delovanja, tudi če v hiši ni elektrike. Lastnik bo ob tem seveda obveščen, da je zmanjkalo elektrike. Spomnimo se, vsa druga tipala so tudi baterijsko napajana, obveščanje o alarmih pa poteka prek mobilnega omrežja. Odlično za primere, ko zmanjka elektrike ali pa je to del taktike vlomilcev.

Poleg vtičnice za napajalnik je serija šestih V/I vrat za priključitev dodatnih tipal, povezanih s kabli. Posebnost je reža za kartico SIM (navadne velikosti), s katero lahko sistem generira alarmni klic na vnaprej določene telefonske številke in omogoča upravljanje na daljavo. Tu je tudi reža za vmesnik USB za posodabljanje naprave.

Ko smo namestili centralno enoto, pridejo na vrsto tipala. Ta delujejo na posebni frekvenci, namenjeni varnostnim sistemom, torej na 868 MHz. Na eno napravo lahko priključimo do 50 tipal, do 50 oznak RFID in do 10 daljinskih upravljavcev za vklop in izklop alarma. To pomeni, da je lahko zanimiva tudi za manjša podjetja, ne samo za domačo rabo.

Osnovni komplet, ki smo ga preizkusili, je imel poleg centralne enote še tipalo za zaznavo gibanja, dvoje tipal za odpiranje vrat oziroma oken, dvoje oznak RFID in dva daljinca. Seveda za marsikoga to ne bo dovolj, zato lahko posamezna tipala tudi dokupimo. Še več, Smanos ponuja tudi različne dodatke, kot so detektor dima, razne alarmne sirene in drugi pripomočki, ki lahko prispevajo k varovanja nepremičnine.

Osnovni zaslon mobilne aplikacije za X500 ponuja najpogostejše funkcije.

Delovanje alarmnega sistema je najbrž vsem jasno. Na centralno enoto so priključena tipala in, če je varovanje aktivirano, bo Smanos X500 ob zaznavi dogodka prek tipal sprožil glasen alarm (95 dB) in poslal SMS sporočila na vse navedene številke. Poleg SMSov lahko enota tudi pokliče uporabnika in mu narekuje razlog za sprožitev alarma. Poleg vgrajene sirene lahko priključimo še zunanjo sireno, da na primer opozorimo okolico ali sosede.

Namestitev kontaktnih tipal je enostavna. Vsako tipalo ima drobno baterijo, ki zadostuje za približno leto dni delovanja in se sproži, ko priloženi magnet ni več v bližini (do 1 cm). To pomeni, da so bila tedaj vrata ali okno odprta. Sprožitev alarma se vidi tudi na tipalu v obliki drobne utripajoče diode LED. Tipala so lahko od centralne enote oddaljena do 100 metrov na prostem, a se to občutno zmanjša, če so vmes zidovi. K sreči Smanos za doplačilo ponuja ponavljalce (reperaterje) brezžičnega signala, tako da lahko z njimi pokrijemo povezljivost tudi v zahtevnejših razmerah.

Tipalo za zaznavo gibanja je najbolje postaviti na višino več kot 2,2 metra od tal. S tem lahko pokriva območje v radiju 8 metrov in pod kotom okoli 110 stopinj. Ob zaznanem premikanju se seveda sproži alarm. Če imamo alarm deaktiviran ali v režimu Home mode in tipalo dvakrat zazna gibanje v razmiku treh minut, se bo spravil v mirovanje in ne bo prožil signalov proti centralni enoti. Tako lahko varčuje z energijo vgrajene baterije, kadar se pred njim sprehajajo pooblaščeni, ne tatovi.

V kompletu najdemo tudi obeske z oznakami (tagi) RFID. Ko so te pravilno registrirane in uparjane, rabijo za hitro deaktivacijo alarma, ne da bi morali poseči po daljincu ali kodi na tipkovnici. Dovolj je, da oznako približamo centralni enoti. Oznake RFID lahko seveda povežemo z ljudmi, pa tudi z varnostnimi območji, in s tem dobimo popolnejšo informacijo, kdo je kaj izklopil in kdaj. Ta dogodek lahko X500 na zahtevo pošlje tudi v obliki sporočila SMS.

Kot alternativa so v kompletu daljinci, kjer moramo za deaktivacijo uporabiti varnostno kodo, a z njimi lahko prožimo tudi druge funkcije. Ker ima X500 vgrajeno kartico SIM, so avtorji poskrbeli še za eno zanimivo funkcijo. Rabi namreč lahko tudi kot nekakšen »stacionarni« mobilni telefon. Morda to pride kdaj prav v skranji sili, ko nimamo pri sebi osebnega telefona.

Zraven alarma dobimo namensko aplikacijo za pametne telefone (iOS in Android). Program na prvem zaslonu vselej pokaže šest najpogostejših funkcij. Z aplikacijo enostavno opravimo tudi prvo namestitev sistema. Slediti moramo le korakom, ki so navedeni. To, da imamo v alarmni napravi kartico SIM, omogoča, da lahko napravo krmilimo in nadzorujemo tudi na daljavo. Zanimiv je način – s posebej formatiranimi kratkimi sporočili SMS ali z izbiro funkcij v mobilni aplikaciji. Imamo pa nekaj pomislekov glede možnosti vdora v tak sistem. Po drugi strani lahko sistem tako uporabljajo tudi tisti, ki danes nimajo pametnega telefona. Menim pa, da je presečna množica takih, ki bi hkrati želeli prav X500 … dokaj majhna.

Zgled sporočila SMS je, recimo, 0001, ki uporabniški vmesnik nastavi na angleščino, 0031 je nizozemščina in tako naprej. S sporočilom vključimo alarm. S 3 zahtevamo telefonski klic, nato nas bo X500 poklical in lahko prisluškujemo, kaj se dogaja na oddaljeni lokaciji, ali pa govorimo. Z 9 vključimo sireno, s 6 jo izključimo. Itd.

X500 lahko nastavljamo prek mobilne aplikacije ali sporočil SMS.

Žal na testu nismo mogli priključiti dodatnih tipal, kot so tipala za dim in razlitje vode, kar precej poveča namembnost. Pogrešamo možnost vzporednega krmiljenja in dostopa do naprave prek domačega omrežja Wi-Fi. S tem odpade združljivost z raznimi platformami, kot so Apple HomeKit in podobne. Res pa je, da je taka odločitev s stališča varnosti po svoje tudi prednost, saj v sistem ne moremo vdreti prek internetne povezave.

Pohvaliti gre zgledno napisana navodila, kar pri takih napravah ni ravno pogosto. Poleg centralne enote so natančno opisani vsi pripomočki v kompletu, prav tako je shematsko prikazano, kje je najbolje pritrditi posamezna tipala, da bo učinek varovanja optimalen.

Cena kompleta X500 je dokaj ugodna. Z okoli 200 evri na Amazonu sodi med cenejše. Res pa je, da bomo morali dokupiti še nekaj dodatnih tipal, tako da se utegne cena zvišati. Komplet dodatnih 4 kosov kontaktnih tipal stane 65 evrov, posamezno tipalo pa 18 evrov. Na voljo je tudi posebno tipalo, ki zazna/sliši razbijanje stekla. Zunanja sirena stane 51 evrov. če je napajana s solarnim polnilcem, stane 77 evrov. Dodatno tipalo za zaznavanje gibanja stane 21 evrov. Tako, ki je imuno za gibanje domačih ljubljenčkov, pa 28 evrov. Detektor dima stane 22 evrov. Dodatna oznaka RFID 14 evrov.

Cena je ugodna tudi zato, ker za spremljanje alarmov ne potrebujemo zunanje varnostne službe. Vsaj kar se tiče tehničnega sporočanja. Možnost aktiviranja in ukrepanje varnostnikov ob vlomu pa je povsem druga zgodba.

Smanos X500

Alarmni sistem, ki ga krmilimo (tudi) z mobilno aplikacijo.

Kdo: www.smanos.com

Prodaja: www.avtera.si

Cena: 260 EUR.

Za: Krmiljenje prek mobilne aplikacije, delovanje tudi, kadar ni interneta ali elektrike, oblika, cena.

Proti: Ne podpira povezave prek omrežja Wi-Fi, varnost krmiljenja prek omrežja SMS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji