Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor December 2008 | Teme: backup

Dvojna varnost

Pisali smo že o slovenski rešitvi spletne izdelave varnostne kopije podatkov arhiviraj.si podjetja Mikrocop iz Ljubljane. Oktobra je omenjeno podjetje začelo svoje dosedanje storitve ponujati pod novo blagovno znamko Double Backup. Zdaj ponujajo dve različici, Double Backup Home za domače uporabnike in Double Bakup Pro za podjetja z večjim poudarkom na varnosti.

Spletni vmesnik sistema Double Backup Pro

Double Backup Home je namenjen osebni rabi in ima že v osnovi 1 GB brezplačnega prostora za izdelavo varnostnih kopij. Če pa boste prepričali v uporabo programa še katerega izmed vaših prijateljev, vam bodo dodali dodaten GB prostora. Druga različica programa, Double Backup Pro, ki smo si jo tudi podrobneje ogledali, pa je namenjena podjetjem. Slednja omogoča poleg naprednih možnosti in namestitve neposredno v strežnik tudi višjo stopnjo varnosti podatkov. Ti se namreč shranjujejo na dveh ločenih lokacijah.

V sistem se prvič prijavimo prek spleta, kjer poiščemo program, primeren za naš operacijski sistem. Ker je ta pisan v javi, bomo prav gotovo našli pravo različico, skupaj z navodili za namestitev. Program deluje na vseh operacijskih sistemih, ki podpirajo javansko okolje Java2 Runtime Environment 1.4.0 ali novejše. Po uspešni namestitvi lahko začnemo nastavljati različne nize izdelave varnostne kopije podatkov. Pri tem nam program omogoča zajem iz različnih virov. Poleg običajnih datotek, kot so npr. besedilne datoteke, slike itd., podpira tudi izdelavo varnostnih kopij za poštni strežnik Exchange, zbirke podatkov MS SQL, MySQL, Oracle, Lotus Domino/Notes in stanja sistema Windows (System State). Ko označimo, katere imenike naj program vključi v izdelavo varnostne kopije, lahko določimo filter, ki upošteva le določene vrste datotek. Double Backup Pro prav tako neposredno podpira poštna odjemalca Outlook in Outlook Express, tako da nam ni treba posebej iskati in določati poti datotek s podatki o naših elektronskih sporočilih. Če med izdelavo varnostne kopije program naleti na odprto datoteko, zna izdelati senčno kopijo (Volume Shadow). Seveda pa mora omenjeno tehnologijo izdelave senčnih datotek operacijski sistem podpirati. Če smo datoteko, ki je že bila zajeta v izdelavi varnostne kopije, zbrisali, jo sistem samodejno prepozna in premakne na posebno mesto, imenovano retenzije. Tam se ohrani določen čas, preden se dokončno zbriše. Seveda lahko ta čas poljubno spreminjamo. Za zelo velike datoteke program uporablja tehnologijo In-life delta. Ta npr. omogoča, da se ob vsakdanji izdelavi 1 GB velike datoteke prenese le tisti del, v katerem so nastale spremembe. Tako se bistveno poveča hitrost prenosa v oddaljeni strežnik, saj je treba veliko datoteko v celoti prenesti le prvič.

Klient je pregleden in ga je enostavno upravljati.

Poleg nastavljanja urnika izdelave varnostne kopije nam program omogoča uravnavanje pasovne širine za posamezni uporabniški račun. Tako lahko določimo prioritete glede na pomembnost podatkov. Če uporabljamo en uporabniški račun na več računalnikih, moramo poskrbeti, da se izdelava varnostnih kopij podatkov ne izvaja hkrati, temveč ločeno.

Preizkus

V našem testnem strežniku smo imeli nameščen Windows Server 2003 ter strežniška programa Microsoft Exchange Server in Microsoft SQL Server. Za podporo slednjima ima Double Backup Pro pripravljene čarovnike, ki nas vodijo po korakih priprave niza varnostnih kopij. Postopek dejanske izdelave varnostne kopije podatkov je pri obeh strežniških programih podoben, saj program najprej poskrbi, da se izdelajo začasne datoteke in jih nato zakodira in pošlje v oddaljeni strežnik. Začasno datoteko izdela izbrani strežniški program sam (v primeru strežnika SQL) ali pa orodje NTBackup, ki je nameščeno skupaj z Okni. Na žalost pa proces obnove podatkov ni tako enostaven, saj moramo ta korak storiti sami. So pa vsi postopki obnove dobro opisani v priloženih navodilih, tako da malo manj vešči uporabniki ne bi smeli imeli večjih težav.

Izbiramo lahko med odjemalci za različne operacijske sisteme.

Za varnost je zelo dobro poskrbljeno. Kot smo že omenili, se podatki shranjujejo na dveh ločenih krajih. Prav tako potekajo prenosi med odjemalcem in strežnikom po varni povezavi SSL. Še pred prenosom pa se podatki zaklenejo z naprednim algoritmom AES, tako da ni možnosti, da bi jih nepooblaščeni zlorabil. Ko so enkrat shranjeni v strežniku, lahko pridemo do njih le, če poznamo ključ, sestavljen iz kombinacije različnih znakov. Če ga izgubimo ali pozabimo, lahko takoj pozabimo tudi na podatke iz varnostnih kopij, saj vam teh nihče več ne bo mogel povrniti.

Podatke lahko obnovimo na različne načine, neposredno iz programa, nameščenega v računalniku ali strežniku, ali pa prek spletnega vmesnika. Če želimo obnoviti večjo količino podatkov, imamo tudi možnost, da odidemo fizično na lokacijo, kjer so strežniki z varnostnimi kopijami, in si te prenesemo na prenosni disk.

Pri obnovi podatkov prek spletnega vmesnika se naloži poseben javanski program, v katerega vnesemo ključ za dekodiranje.

Vsekakor je Double Backup Pro zanimiva možnost izdelave varnostnih kopij, vendar ne ponuja bistveno več od starejše Varnostne kopije (arhiviraj.si). Pohvalno pa je, da se je cena v primerjavi s prejšnjo različico bistveno znižala.

Double Backup Pro

Kaj: Program za izdelavo varnostnih kopij prek interneta.

Izdeluje: Mikrocop, www.doublebackup.net.

Cena: 29,90 EUR/mesec za 5 GB.

Za: Enostavna raba, veliko funkcij, tehnologija In-file delta.

Proti: Nič bistveno novega v primerjavi s prejšnjo različico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji