Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: namizni računalnik

Dovolj hiter

Pozornost javnosti in medijev je zadnjih 7 let uprta v mobilne naprave, ki so v zelo kratkem času prevzele primat na področju zabavne elektronike. Novostim na namiznih sistemih je posvečeno veliko manj pozornosti, a se tudi tu dogaja marsikaj.

Google je svoj operacijski sistem Chrome OS zastavil kot nadomestek za polnopravne namizne operacijske sisteme. Največ upov je položil v preprosto rabo in omejen nabor funkcionalnosti, ki vse temeljijo na brskalniku Chrome. Ta pot potegne za seboj nekaj kompromisov, s katerimi se je treba sprijazniti, in prvi med njimi je nezmožnost namestitve nekaterih programov. V Chromovi trgovini z aplikacijami je sicer zadosti programja, ki bo zadovoljilo veliko večino uporabnikov. Toda z nakupom računalnika s Chrome OS izgubimo možnost namestitve nekaterih aplikacij, ki so tudi povprečnim uporabnikom samoumevne. Dober zgled takega programa je Skype, ki ga na Chrome OS resda dostojno nadomesti Google Hangouts, a to uporabniku, ki je vajen Skypa, ne bo pomenilo prav dosti. Če se kompromisov zavedate in ste jih pripravljeni sprejeti, pa zna Chrome OS navdušiti.

Asusova naprava, ki smo jo preizkusili tokrat, je smešno majhna. Gre za računalnik, ki se brez težav skrije za monitor in na mizi zavzame zelo malo prostora. Strojno gre za zmogljivo napravo, ki ima Intelov procesor i3, 4 GB pomnilnika in le 16 GB shrambe. Slednjo je mogoče razširiti z diski USB in kartico SD, a je Chrome OS narejen tako, da naj bi večino podatkov hranili v oblaku. Chrome OS je pravzaprav brskalnik Chrome, ki mu je dodana opravilna vrstica, ki zelo spominja na tisto iz Oken. Tu Google namenoma meri na uporabnike, ki bi prestopili iz Microsoftovega okolja, in vsi, ki svoj računalnik uporabljate le za spletno udejstvovanje, si boste naredili medvedjo uslugo, če Chromeboxa ne boste vsaj preizkusili.

Največja težava računalnikov z operacijskim sistemom Chrome je bila do zdaj strojna podhranjenost, saj so imele naprave praviloma 2 GB pomnilnika, to pa je predstavljalo ozko grlo in zelo upočasnilo delovanje. To hibo so v Googlu očitno presegli s 4 GB pomnilnika, a je v tokratni kombinaciji s procesorjem i3 finančno breme, saj terja zajetnih 400 evrov. Cena je resda  primerljiva s povprečnim okenskim namiznim računalnikom, a pri Microsoftu od naprave lahko zahtevamo več. Vprašanje je le, ali kaj več, kot ponuja Chrome OS, sploh potrebujemo.  

ASUS Chromebox M072U

Namizni računalnik.

Prodaja: elkotex.si

Cena: 390 EUR.

✓    Majhnost, hitrost delovanja.

✗    Nekaterih programov za ta operacijski sistem ni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji