Objavljeno: 20.10.2008 00:18 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor September 2008

Domači strežnik Scaleo

Od predstavitve strežniškega operacijskega sistema Windows Home Server je minilo že celo leto, šele zdaj pa smo dočakali tudi prvi izdelek s tem operacijskim sistemom na našem trgu. Predstavljamo vam Fujitsu-Siemensov strežnik SCALEO.

Scaleo je za današnje standarde precej podhranjen računalnik. Poganja ga Intel Celeron s frekvenco 1,6 GHz, pomnilnik pa je le 512 MB. Za delovni računalnik bi bilo to bistveno premalo, a Scaleo ni namenjen splošni rabi. V osnovni sestavi so v operacijskem sistemu pognane le nujno potrebne storitve, zato tudi poraba pomnilnika ni velika in bo večina od 512 MB na voljo za datotečni medpomnilnik. Tudi kakšnih bolj zapletenih procesorskih operacij se ta strojček ne bo loteval, zato bo Celeron popolnoma zadoščal.

Vse skupaj je zaprto v lepo črno ohišje s srebrnim pasom, ki ga bo boljša polovica brez večjega zgražanja dovolila postaviti v dnevno sobo. Med delovanjem je zelo tih (a ne neslišen), ob zagonu pa dokaže, da znata ventilatorja povzročati precejšen hrup, kadar se vrtita s polno hitrostjo. Na sprednji strani sta dva priključka USB, zadaj pa 2 USB, 2 eSATA in omrežni vmesnik RJ-45. Lučke so, v skladu s trenutno modno politiko, modre. Dve signalizirata promet v omrežju in delo z diski, še štiri pa so razporejene okrog okroglega stikala za vklop in oznanjajo delovanje posameznih diskov.

Prostora je za štiri diske, od tega sta v osnovni sestavi dve mesti že zasedeni s Seagatovimi 500 GB diski, priključenimi na vodilo SATA II. Vstavljanje diskov je zelo enostavno, na disk le navijemo priložene nosilčke, ga priključimo na kabel SATA in z enim vijakom pritrdimo v ohišje. Nosilčki so gumijasti in to zmanjša prenos tresljajev z diskov na ohišje. Zaradi Microsoftove tehnologije Drive Extender pri dodajanju diskov nismo omejeni kot pri postavljanju polja RAID. Dodamo lahko en disk ali dva, pri tem pa ni nujno, da sta enake velikosti. Priključimo lahko tudi zunanje pomnilnike eSATA ali USB in jih uporabimo za shranjevanje podatkov. Pri vsem tem pa nam je še vedno na voljo podvajanje podatkov po diskih.

Windows Home Server

O strojni opremi pravzaprav ne moremo povedati nič več. Prava vrednost Scalea se skriva v programski opremi, to pa je Windows Home Server (o katerem smo pisali v lanski oktobrski številki) z nekaj majhnimi dodatki, ki jih je prispeval Fujitsu-Siemens.

Postavitev sistema je strašno enostavna. Postavimo ga v omrežje, priključimo in na enem od računalnikov v istem krajevnem omrežju poženemo namestitveni program. Ta zazna, da gre za prvo namestitev, in "poinstalira" strežnik do konca (nastaviti mu moramo ime in še nekaj malenkosti); to traja kakšne pol ure. Na vseh naslednjih računalnikih (skupaj jih na Scaleo lahko priključimo največ deset) je delo še bolj enostavno - namesti se le program za dostop na daljavo, ki deluje kar skozi Microsoftov Remote Desktop Console, na pladenj pa se postavita dve ikonici. Ena je Microsoftova in vsebuje bližnjico do nadzora strežnika, do mape z omrežnimi datotekami in ukaz za takojšen zagon izdelave rezervnih kopij. Druga je Fujitsu-Siemensova in vsebuje le možnost prebujanja strežnika na daljavo. Če Scalea ponoči ne uporabljamo, ga lahko nastavimo, da je v določenem času ugasnjen (pravzaprav hiberniran), da pa ga ni treba zbujati s pritiskom na gumb, poskrbi omenjeni program.

Glavni nalogi Home Serverja sta streženje datotek in izdelava varnostnih kopij. Prvo je rešeno kar s posebno mapo Shared Folders, ki se na vsakem odjemalcu naredi med namestitvijo odjemalskega programa. V njej vidimo deljene mape, ki smo jih pred tem ustvarili v strežniku. Vsaki lahko omejimo dostop (glede na uporabniško ime) in ji nastavimo podvojeno shranjevanje. Za to skrbi že omenjena tehnologija Drive Extender, ki podatke podvaja na ravni datotek. Diski so formatirani z običajnim datotečnim sistemom NTFS, za izdelavo varnostnih kopij pa skrbi kar programska oprema v strežniku. Zmogljivosti so sicer slabše kakor pri RAIDu, je pa tak sistem bistveno bolj prožen in varen. Prožen zato, ker je vsak disk v računalniku lahko druge velikosti, varen pa zato, ker bomo tudi ob odpovedi strojne opreme diske lahko pritrdili v drug strežnik in jih brez težav prebrali.

Tudi izdelava varnostnih kopij je nadvse enostavna. Nastavitve opravimo v strežniku, ki od odjemalca dobi seznam diskov in imenikov, nato pa označimo dele, ki jih želimo varovati. Kopiranje se opravlja po urniku (privzeto od polnoči do šestih zjutraj), odjemalci pa se obdelajo drug za drugim in to utegne biti včasih tudi rahlo omejujoče. Nad varnostnimi kopijami imamo poln nadzor, tiste, ki jih nismo naredili 'ročno', pa sistem po določenem času (privzeto 30 dni) briše in tako preprečuje, da bi se diski prehitro zapolnili. Čeprav se varnostne kopije shranjujejo pod nadzorom Drive Extenderja, jim ne moremo nastaviti zastavice za podvojeno shranjevanje. Varnostne kopije so tako vedno shranjene le na en disk. Oziroma, še slabše, varnostne kopije so 'razmazane' čez vse diske in če katerikoli odpove, smo izgubili del shranjenih podatkov. Ker pa imamo še vedno na voljo originalni računalnik, lahko v takem primeru hitro sprožimo novo varnostno shranjevanje. Taka je vsaj Microsoftova razlaga ...

Poleg tega ima Home Server vgrajeno še streženje pretočnih vsebin (Media Library Sharing). Sistem lahko streže zvok in sliko samostojnim predvajalnikom, ki podpirajo standard uPnP. Dopolnjuje ga strežnik TwonkyMedia, ki ni del Microsoftove ponudbe, temveč ga pri Scaleu dodaja Fujitsu-Siemens. Kakšnih posebnih razlik med prvim in drugim pa v praksi ne boste opazili.

Za bolj tehnično usmerjene povejmo še, da lahko Home Server odpremo proti internetu. V požarnem zidu (saj ga imate, ne?) morate odpreti povezave na vratih 80, 443 in 4125 v smeri proti strežniku. Če nimate lastne domene, jo lahko ustvarite znotraj storitve Windows Live - imela bo obliko <vaša izbira>.homeserver.com. Do domačega strežnika boste imeli dostop v spletnem strežniku ali z Microsoftovim sistemom dostopa na daljavo (Remote Desktop). V slednjem primeru lahko Home Server deluje tudi kot koncentrator, ki dostop na daljavo preusmeri do poljubnega domačega računalnika. Uporabno.

Za še bolj tehnično usmerjene pa povejmo, da je za Windows Home Server na voljo veliko dodatkov (Add-Ins), ki razširijo njegove zmožnosti. Veliko je zbranih na naslovu forum.wegotserved.co.uk/index.php?autocom=downloads.

Scaleo - da ali ne? V resnici je to bolj vprašanje Windows Home Serverja. Če vam je všeč zamisel o domačem strežniku, ki ga upravljate z enostavnimi grafičnimi orodji, potem je Scaleo prava stvar za vas. Tudi cena je ugodna.

Med najpomembnejše funkcije Scalea spada samodejna izdelava varnostnih kopij.

Scaleo je uporaben tudi kot datotečni strežnik.

SCALEO Home Server 1900

Kaj: Omrežni strežnik z operacijskim sistemom Windows Home Server.

Izdeluje: Fujitsu-Siemens, www.fujitsu-siemens.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 699 EUR.

Za: Enostavnost rabe, enostavna razširljivost.

Proti: Varnostne kopije niso podvojene.

Scaleo - da ali ne? V resnici je to bolj vprašanje Windows Home Serverja. Če vam je všeč zamisel domačega strežnika, ki ga upravljate z enostavnimi grafičnimi orodji, potem je Scaleo prava stvar za vas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji