Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2015

Domači dropbox

Oblačne shrambe so priljubljena oblika shranjevanja podatkov. V veliki večini primerov brezplačne kvote v navezi s hkratno uporabo več različnih storitev zadostijo potrebam slehernika. Večje količine prostora je treba plačati, zato so se na trgu pojavili alternativni načini oblačnega shranjevanja. Poceni in zasebno shrambo nudi tudi Transporter Sync, naprava, ki poljubni USB-disk pretvori v domači oblak.

Transporter Sync je preprosta naprava, ki v navezi z dežurnim usmerjevalnikom v USB-vrata vklopljeni disk pretvori v domačo oblačno shrambo nalik priljubljeni storitvi Dropbox. Gre za preprosto in ekonomično alternativo oblačnim shrambam, ki nudi dostop do doma shranjenih datotek kjerkoli, kadarkoli in iz kateregakoli računalnika (ali naprave) z internetnim dostopom. Podobno nudijo že omrežni diski NAS, ki Transporterja ne dohajajo zaradi enostavnosti namestitve in kasnejše rabe. Takoj po priklopu USB-diska se shramba samodejno formatira. Gre za posebno, namensko obliko formata, ki žal onemogoča delo z diskom brez naprave Transporter Sync. Podatke nalagamo in do njih dostopamo prek spletnega računa (www.filetransporter.com) ter namenske aplikacije na ciljnih napravah. Podprti so operacijski sistemi Windows, OS X, Android in tablica Kindle Fire. Redke nastavitve spreminjamo ob pomoči spletnega vmesnika, odpade ukvarjanje s porti, privilegiji in z drugimi nevšečnostmi za neznalce.

Na namiznih sistemih se domači oblak obnaša podobno kot storitve spletnih tekmecev. Podatki, shranjeni v imenik Sync, se samodejno sinhronizirajo z drugimi povezanimi napravami. Dostop do njih je tako zagotovljen tudi brez spletne povezave. Znotraj imenika Sync je mapa Library. Datoteke v njej so dostopne zgolj s spletno povezavo. Razlikovanje ni logično, saj se oba imenika pri dostopu z mobilnih naprav obnašata povsem enako, datoteke so na voljo le prek interneta. Mobilni odjemalci imajo za nameček precej špartanske uporabniške vmesnike z nemalo pomanjkljivostmi ter izredno počasnim delovanjem. Transporter Sync je zanimiva naprava, namenjena nišni publiki, ki je oblačni razvajenci zaradi okornosti in nezloščenosti pripadajočih storitev bržčas ne bomo znali ceniti.

Transporter Sync

Domača oblačna shramba

Prodaja: www.filetransporter.com

Cena: 100 EUR

✓    Enostavnost, ekonomičnost.

✗    Nerodnost mobilnih aplikacij, počasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji