Objavljeno: 29.1.2008 09:58 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2008

Domače skladišče

Omrežni diski (NAS oziroma Network Attached Storage) se počasi prebijajo tudi do domačih omrežij. Tudi taki, ki vsebujejo več diskov, sestavljenih v polje RAID. Tokrat smo si podrobno ogledali strežnik NAS znamke Thecus, model N299.

Novi Thecus spominja na malo večji zunanji disk, ohišje je iz bele plastike, očitno je spogledovanje z izdelki podjetja Apple. Spredaj imamo le dve tipki: prva, večja, za vklop oziroma izklop, druga pa skrbi za kopiranje iz vmesnika USB (za hitro izdelavo varnostne kopije priključenih naprav USB). Spredaj najdemo tudi nekaj statusnih svetlečih diod. Na zadnji strani so poleg priklopa za akumulator (ta je zunanji in podobne velikosti kot pri večini prenosnikov) še štirje vmesniki, dva omrežna in dva USB. Prek prvih dveh lahko napravo priključimo na usmerjevalnik ali stikalo (oba delujeta tudi pri gigabitni hitrosti), na vmesnika USB pa lahko priključimo dodatne zunanje diske, tiskalnike (naprava premore tudi tiskalniški strežnik, kar pride prav pri domačih tiskalnikih, ki so opremljeni le s priključkom USB), celo ključek za brezžična omrežja WLAN. Zadaj opazimo tudi režo za ventilator, ki ni pretirano glasen. Malo razočara sama kakovost izdelave. To najbolj opazimo, ko napravo odpremo za namestitev diskov. Enega ali dva diska SATA (skupna zmogljivost je torej do 2 TB) pritrdimo v kletko in jo nato z vijaki namestimo v napravo.

Namestitev v omrežje zna biti kar nerodna, sploh v navezi z nekaterimi usmerjevalniki. Prvi omrežni vmesnik ima privzeto številko IP 192.168.1.100, drugi pa 192.168.2.100. Ko smo napravo prek prvega priklopili na usmerjevalnik, ki dodeljuje IP številke v omrežni skupini 192.168.2.xxx, in ji želeli določiti IP v tem območju, nam je sporočila napako, da mora biti vsak vmesnik v drugi omrežni skupini (oziroma podomrežju). Ko smo s tem opravili, se je našla še ena zanimivost, nanjo pa so nas opozorili že pri uvozniku. Napravi moramo namreč takoj naložiti novo različico strojne programske opreme (firmware), vsaj če želimo dodati nove uporabnike, nove mape na disk ipd. Nova različica je že na plošči CD, dobimo jo lahko tudi prek spleta, a menimo, da bi za to moral poskrbeti že uvoznik, če ne kar izdelovalec.

Uporabniški vmesnik je skoraj povsem enak kot pri drugih napravah istega izdelovalca. Napravo nastavljamo kar prek spletnega vmesnika, ki je delno narejen v flashu. Na voljo je tudi večpredstavni strežnik in strežnik iTunes, kar poznamo že iz starejših Thecusovih domačih naprav. Oboje deluje solidno, omogoča nam hrambo vseh večpredstavnih datotek na enem mestu, do njih pa imamo dostop iz kateregakoli računalnika v omrežju. Uporaben je tudi upravljalnik za prenos datotek ("Download manager"), s katerim lahko prenašamo podatke prek protokolov HTTP, FTP in zloglasnega BitTorrenta. Upravljalniku lahko določimo, od kdaj do kdaj naj prenaša datoteke, pri bittorrentu pa lahko omejimo hitrost prometa v smeri k nam in v smeri proti internetu, omejimo lahko tudi največje število povezav. Upravljalnik lahko uporablja le upravitelj; to bo družinskim upraviteljem prej všeč kot ne.

Upravljalnik prenosov je zelo uporaben, saj ne potrebujemo več prižganega računalnika, vse postori N299.

Ena najboljših lastnosti modela N299 je njegova podpora RAID. RAID 0 pohitri pisanje in branje, RAID 1 (zrcaljenje) pa drastično poveča varnost zapisanih podatkov. Najpreprostejša pa je uporaba tako imenovanega JBOD (Just a Bunch Of Disks), kjer se prostor na obeh diskih navidezno združi in delujeta kot en velik disk.

Izmerili smo, da lahko na preizkušani NAS zapisujemo s hitrostjo okrog 10 MB/s (skoraj neodvisno od konfiguracije diskov), beremo pa s hitrostjo 8 MB/s oz. 7, če imamo vzpostavljen RAID 1.

N299 je najcenejša NAS rešitev podjetja Thecus. Cena 149 evrov je res nizka, a moramo k temu prišteti še vsaj en disk, raje dva. So pa zato podatki varnejši kot na navadnih zunanjih diskih, zraven pa imamo še veliko uporabnih funkcij, ki so bile še pred kratkim domena večjih, "službenih" omrežij.

Napravi moramo takoj naložiti novo različico strojne programske opreme (firmware), vsaj če želimo dodati nove uporabnike, nove mape na disk ipd. Nova različica je že na plošči CD, dobimo jo lahko tudi prek spleta, a menimo, da bi za to moral poskrbeti že uvoznik, če ne kar izdelovalec.

Thecus N299

Kaj: Omrežni disk NAS.

Izdeluje: Thecus, www.thecus.com.

Prodaja: Lancom, www.lancom,si.

Cena: 149 EUR.

Za: Podpora RAID, podpora BitTorrentu, tiskalniški strežnik.

Proti: Kakovost izdelave, ne najlažja namestitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji