Objavljeno: 26.9.2006 11:30 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor September 2006

Dolgo, vroče poletje v vašem računalniku

Slovita Heraklitova misel panta rei oziroma vse teče je v računalništvu dobila sestrico: vse greje. Mnogi so v teh poletnih dneh po nekaj minutah dela za računalnikom začudeno obsedeli z zamrznjenim sistemom ali - še huje - po nenadnem samodejnem zagonu ostali brez podatkov. Vroče je namreč tudi komponentam v zadušljivih računalniških ohišjih.

Prvi in tudi najbolj je toploti izpostavljen kar procesor, pogosto najdražja komponenta računalnika. Le malokdo ve, da bi t. i. srce sistema brez ustreznega hladilnika vzdržalo le nekaj pičlih sekund, preden bi z glasnim pokom pregorelo ali se razletelo. Pričujoči članek bo torej govoril o vzdrževanju normalne delovne temperature procesorja oziroma o hladilnikih zanje.

Zlati Monitor

Kaj reči po koncu preizkusa? Več kot očitno je, da so tovarniški hladilniki, vsaj tisti, ki nam jih je uspelo dobiti na preizkus, popolnoma inferiorni t. i. aftermarket izdelkom. Poleg tega, da so poceni in razmeroma majhni, hladijo slabo in so veliko preglasni. Kljub temu se poraja vprašanje, kdo sploh so kupci najboljših izdelkov med zračnimi hladilniki. Navadni uporabniki zagotovo ne, saj presežka hlajenja, ki ga taki hladilniki zmorejo, ne potrebujejo, ker procesorja večinoma ne obremenjujejo z navijanjem. Tisti, ki to počno bolj resno, pa so verjetno že zdavnaj investirali v kakšno drugo obliko hlajenja, denimo vodno, ki je učinkovitejša, tišja in niti ne več toliko dražja.

Najtežja je bila odločitev o zmagovalcu. Nihali smo med Blue Orbom II in Big Typhoonom. Oba sta dobro hladila in obema štejemo za slabo, da sodita med največje in najtežje primerke. Orb je morda po videzu malce bolj ekscesno vpadljiv, Typhoon pa je bolj dizajnerski in bo s skladnostjo drznih oblik všeč bolj umirjenim okusom. Namestitev se nam je zdela boljša pri Orbu, Typhoon pa je med delovanjem opazno tišji. Oba sta na voljo za skoraj vse vrste trenutno aktualnih podnožij, Orb pa je za dobre tri tisočake cenejši. No, če vse skupaj pogledamo objektivno, je cilj preizkusa vendarle jasen, zato je odločilo boljše hlajenje; pri tem je Thermaltake Big Typhoon delo opravil več kot odlično.

V prvih generacijah osebnih računalnikov je hrup večinoma povzročal le ventilator napajalnika. Tam nekje v času prvih Pentiumov pa so se na procesorju znašli prvi, tedaj še majhni in v plastično ohišje pospravljeni hladilniki. A tehnologija je v lovu na megaherce zadnje desetletje pretežno napredovala v smeri vedno večje porabe energije, s tem pa posledično tudi vedno večjega segrevanja procesorskega jedra. Pozneje so se zračnemu pridružila še vodna hlajenja, peltierski, dušikovi in sistemi na fazne spremembe, ki so jedro sposobni ohladiti bliže Kelvinovi kot pa "naši", Celzijevi ničli. Zlasti t. i. navijanje komponent je razvoj hlajenja pognalo v neslutene razsežnosti. Sprva nuja je postopoma eskaliralo v pravo panogo in domišljija projektantov je na police zložila celo paleto izdelkov. A ostanimo pri zračnem hlajenju, ki je najdostopnejše in ga je najlaže razumeti, vzdrževati in uporabljati.

Procesor še zdaleč ni edini; take in drugačne rešitve za hlajenje danes najdemo na napajalnikih, grafičnih karticah, diskih, pomnilnikih, posameznih delih osnovne plošče (severni in južni most, sistemski čipi). Sodobni napajalniki zmorejo 600 in več vatov in ker izkoristek energije še zdaleč ni stoodstoten, se odvečna izloči v obliki toplote.

Prihodnost hlajenja

Hlajenje, tudi zračno, ima v računalništvu zagotovo prihodnost. To se kaže zlasti v širjenju hladilne opreme na skorajda vse komponente sistema. Krivdo za tak razmah panoge kajpada nosimo tudi potrošniki, ki smo v tem smislu podobni voznikom harley davidsonov. Kupimo, če je le dovolj bleščavo, zmogljivo in prave znamke. Novosti se kar vrstijo: Thermaltake je ravno v času nastajanja tega članka predstavil Cyclo, modularni hladilnik za pomnilnik DDR.

Opremljen z majhnimi prozornimi ventilatorji - in seveda modrimi led diodami - naj bi poskrbel za učinkovito kroženje zraka med pomnilniškimi moduli. Na drugi strani je Gigabyte že pred časom predstavil osnovno ploščo GA-G1975X, ki je namenjena prav "die hard" navijalcem. Nanjo je namreč postavljen cevni sistem s štirimi zmogljivimi ventilatorji, ki vroč zrak učinkovito odvajajo stran od komponent, ki ga proizvajajo. V Gigabytu zatrjujejo, da se je GA-G1975X sposobna upirati tudi najbolj nenormalno visokim temperaturam severnega in južnega mosta, pomnilnika in procesorja.

Osnovna zgradba procesorskega hladilnika je taka: procesorja se dotika njegovo dno, ki ga imenujemo tudi blok in ki toploto prenaša na celoten hladilnik. Ponavadi prek cevastih odvodov (t. i. heatpipe), ki so odlični prevodniki toplote in je njihova prevodnost skoraj neodvisna od dolžine cevi. Delujejo po načelu odhlapevanja in kondenziranja tekočine in v ta namen so cevke ponavadi napolnjene z destilirano vodo. Ta na vročem delu hlapi, pri tem pa vakuum v ceveh pomaga, da se uplini že pri nižjih temperaturah. S hlapenjem odnaša toplotno energijo na drugi konec hladilnika in jo tam prek tankih reber v stiku z zrakom odda ter se znova utekočini. Voda se na začetek svoje poti vrne bodisi s pomočjo gravitacije ali pa vpojnega medija. Na rebra je ponavadi pritrjen tudi tak ali drugačen ventilator, ki skrbi za hitrejše dovajanje hladnega zraka. Glede na navzočnost ventilatorja hladilnike delimo na aktivne in pasivne. Ventilatorji imajo svoja pravila: prvo, ki si ga velja zapomniti, je, da večji ventilator enako količino zraka praviloma prestavi veliko tiše in hitreje kakor manjši in hitrejši.

Teorija

CPU is hot.png; Z izbiro napačnega oz. prešibkega hladilnika lahko procesor hitro pregrejemo do temperature, ki za njegovo zdravje ni več dobra.

Pri razumevanju osnovne zgradbe takega hladilnika ne moremo mimo treh fizikalnih pojavov, zaslužnih za prenos toplote - prevodnosti, konvekcije in radiacije. Prevodnost je prehajanje toplote skozi trdno snov oziroma med dvema telesoma. Povejmo le, da je hitrost prehajanja temperature premo sorazmerna s temperaturno razliko med njima. Se pravi, če želimo, da bo toplota hitreje prehajala na hladilnik, mora biti slednji čim bolj mrzel, procesor pa čim bolj vroč. No, tega zadnjega si v praksi ne želimo. Na hitrost prehajanja vpliva tudi prevodni koeficient, ki opisuje sposobnost snovi za prevajanje toplote. Najboljši koeficient ima diamant, sledijo mu srebro, baker, zlato. Tudi aluminij je spoštovanja vreden prevodnik, zlasti glede na svojo ceno.

Navodila

Med samim preizkušanjem, pri katerem je šlo v bistvu za krvav boj z drobnimi vijaki in na prvi pogled povsem enakimi kovinskimi ploščicami, smo bili od vsega najbolj razočarani nad priloženimi navodili za uporabo. Čeprav smo v življenju namestili že lepo vrsto hladilnikov, smo se med testom pogosto znašli v zagati. Ponavadi nam je preostalo le ugibanje in poskušanje, saj nam navodila z miniaturnimi skicami pri tem niso bila v nikakršno pomoč. Je mar izdelku, ki vsebuje cele kilograme bakra, prevlečenega s plastmi niklja, in je podmazan s srebrom, težko priložiti navodila na listu A4 z razločnimi skicami in nedvoumnimi napotki?

In še: niti eno samo navodilo za uporabo od enaindvajsetih ni bilo prevedeno v slovenščino, čeprav Zakon o varstvu potrošnikov to izrecno zahteva. Na Tržnem inšpektoratu RS so nam povedali, da izdelkom, pri katerih je za uporabo potreben določen postopek, navodila morajo biti priložena, zlasti če jih je v tujem jeziku priložil izdelovalec. S tem je ta namreč potrdil, da so potrebna. Za navodila so poleg izdelovalca dolžni poskrbeti tudi uvoznik, morebitni predstavnik izdelovalca in ne nazadnje podjetje, ki izdelek prodaja, torej prodajalec. In kazni? Od 1.000.000 do 5.000.000 tolarjev za samostojnega podjetnika, od 3.000.000 do 10.000.000 tolarjev za pravno osebo in od 300.000 do 1.000.000 tolarjev za odgovorno osebo pravne osebe oziroma samostojnega podjetnika.

Zrak, denimo, je slab prevodnik toplote, zato je pomembno, da med procesor in dno hladilnika nanesemo termalno pasto (ki je večinoma priložena hladilniku). Pasta zapolni drobne zračne žepke med ploščama in omogoči boljše odvajanje vročine. Termalne paste so v bistvu mazave snovi, ki vsebujejo veliko katere od omenjenih kovin, najraje srebra. In naposled vplivata na prevajanje temperature še velikost stične površine in debelina obeh snovi. Z zakoni prevodnosti si tako pomagamo, ko skušamo vročino čim hitreje odvesti na blok in pozneje na hladilnik. In tu nastopi konvekcija. Vroča rebra hladilnika namreč skoraj vedno hladi zrak, ki ga nanje piha ventilator. Konvekcija je torej prehajanje toplote iz trdne snovi na tekočine. Za tiste, ki ste pozabili, sem sodijo tako kapljevine kot plini. Tudi konvekcija se veča z naraščanjem temperaturne razlike med obema snovema, odvisna pa je še od konvekcijskega koeficienta, ki govori o sposobnosti tekočin za prevajanje toplote.

Teorija omenja še radiacijo, toplotno sevanje, ki ga oddajajo vsa telesa s temperaturo nad absolutno ničlo. V primerjavi s konvekcijo in prevodnostjo ima zanemarljiv učinek.

Počasneje pomeni tiše

Ventilatorji povzročajo neprijeten hrup, ki mnoge moti, obenem pa večinoma ni potrebe, da bi se ves čas vrteli na polno moč, zato nekateri izdelovalci svojim izdelkom prilagajo regulatorje vrtljajev. Bržkone najbolj znan je Zalmanov Fan-mate.

Če vašemu hladilniku ni priložen regulator, se lahko naloge lotite sami. Prvi način je nakup in vezava potenciometra, le malokdo pa ve, da lahko z različnimi kombinacijami žičk v klasičnih konektorjih (molex) dobimo različne voltaže. Kupimo si pretvornik ali pa kar sami poskusimo, kako tiho se bo naš 120 mm ventilator vrtel, če ga namesto na 12 V preklopimo, denimo, na 9 ali celo na 5 voltov.

Kljub temu je pri tišanju ventilatorjev treba paziti, da bodo vrtavke še opravljale svojo osnovno nalogo, torej hladile z zadostno močjo. Ko smo Pentium 955EE (3,64 GHz) s starejšim hladilnikom poskušali hladiti le na petih voltih (dejansko je s tem postal neslišen), je temperatura kmalu narasla na 95 stopinj (!). Nato smo računalnik raje milostno ugasnili...

A hladilnik še zdaleč ni alfa in omega pri hlajenju procesorja. Toploto je treba odvesti tudi iz ohišja v prostor. Za optimalno hlajenje procesorja je torej pomembno tudi dobro prezračeno ohišje. Drugače bo ventilator na rebra pihal že porabljen, topel zrak in postal bolj samemu sebi namen. To je razlog, da zadnja leta opažamo ohišja z vsemogočimi odprtinami, v katere je moč namestiti dodatne ventilatorje, ki skrbijo, da v enem delu v škatlo prihaja hladni zrak, v drugem delu pa izstopi topli. Po še enem zakonu prevodnosti, ki pravi, da se redkejši topli zrak dviga, hladni pa poseda na dno, je vstopna odprtina najučinkovitejša pri dnu, izstopna pa na vrhu ohišja. In tako lahko za prve, osnovne hladilne ukrepe zlahka poskrbimo sami. Pri tem je pomembno še nekaj: protiprašna higiena. Če ima ohišje zunanje ventilatorje, jih opremimo s protiprašnimi filtri. Res, da bodo postali za odtenek glasnejši in nekaj manj učinkoviti, a prah, ki zapira hladilne reže, hladilna rebra in lopatice ventilatorjev, lahko sčasoma temperaturo dvigne tudi za 10 stopinj.

Naprej, kabli. Čeprav za zapestje široki kabli IDE počasi zapuščajo prizorišče, disketni pogon in optična enota še ostajata povezana z njimi. Kabli IDE učinkovito zaustavljajo pretok zraka v notranjosti ohišja, zato si kaže vzeti čas in jih čim bolj tesno povezati in stisniti ob stene ohišja. Za nekaj tisočakov so že leta naprodaj okrogli kabli te vrste, z nekaj truda pa jih lahko predelamo tudi sami. Zadnje, kar lahko uredimo sami, so kartice, ki tičijo v režah PCI. Ker zdaj že vemo, da se topli zrak dviga, mu pri tem postavimo čim manj ovir, zato kartice razvrstimo piramidalno, in sicer tako, da bo najniže tista z največjo površino in na vrhu najmanjša.

Praksa

Tako, če ste vse doslej navedeno tudi naredili, je temperatura v ohišju le za nekaj stopinj višja od sobne temperature. Ostane le še izbiranje pravšnjega hladilnika. Kako torej izbrati, kaj je najpomembnejše v množici izdelkov, ki jih ponuja na desetine izdelovalcev? Mi smo jih izbrali in za vas preizkusili 21.

Kako smo preizkušali?

Procesor Intel Pentium D s frekvenco 2,8 GHz smo mučili v prostoru s stalno temperaturo 22 stopinj Celzija. Zakaj tako nizki? Tolikšna nekako je povprečna letna temperatura v delovnih prostorih, poleg tega je dandanašnji lep del stanovanj in pisarn že klimatiziran. Preizkusni računalnik smo postavili na matični plošči ASUS P5RD2 z že omenjenim procesorjem in 512 MB rama znamke Patriot. Da procesor pri gretju ne bi dobival preveč pomoči, smo se odločili kar za integriran grafični čip. Ker so vsi bolj znani hladilniki prilagojeni celi množici podnožij, praktično vsi pa podnožju LGA775, smo se odločili za slednje. Posebno pozornost smo namenili nanosu termalne paste Arctic Silver 5. Če so rezultati v mirovanju ali pod obremenitvijo preveč odstopali, smo procesor in hladilnik očistili in pasto nanesli na novo. Pri dveh hladilnikih je izdelovalec izrecno zahteval posebej debel namaz paste in seveda smo navodilo upoštevali.

Po zagonu sistema smo počakali 20 minut, zagon namreč kar precej segreje procesor, in šele nato izmerili temperaturo v mirovanju. Nato smo sistem 90 minut obremenjevali s programom Hot CPU Tester Pro 4 (www.7byte.com) in po poteku tega časa izmerili temperaturo, ko se je pod obremenitvijo ustalila. Testirali smo v zaprtem ohišju, brez dodatnih ventilatorjev. Pač, roko na srce, taka je pri nas večina ohišij. Ker ohišje ni bilo prilagojeno pasivnemu hlajenju, torej opremljeno z ventilatorji za vpih hladnega in izpuh toplega zraka, bi se pasivni hladilniki odrezali precej slabše. A so trgovine, ki so nam jih poslale na preizkus, priložile tudi ustrezne ventilatorje in smo jih seveda namestili. Na fakulteti za fiziko smo si za merjenje glasnosti izposodili tudi sonometer, a je bil za merjenje šuma ventilatorjev nekoliko premalo natančen, zato smo empirične rezultate izpustili, zvok pa ocenili subjektivno. Razlike med konkurenti so jasno slišne.

Asus Silent square

Zanimiv izdelek, ki je na preizkusu dosegel tretje mesto po temperaturi pod obremenitvijo. Hladilnik je velik, zasnovan tako, da rebra s štirih strani objemajo 92 mm ventilator, ki pa ga je moč zlahka izluščiti in nadomestiti s čim po osebnem okusu. Rebra so oblikovana valovito, kar naj bi povečalo izkoristek pretoka hladnega zraka. Stična plošča je sicer srebrne barve, a po zatrjevanju izdelovalca bakrena. Nameščanje je, kakor se vzame; za tiste, ki so bili iz obdobja podnožij Socket A vajeni sponk, ki jih je bilo treba z izvijačem pritiskati navzdol, bo vse skupaj preprosto. A gre za način pritrjevanja, ki je najbrž pokončal ali pa vsaj okrušil največ procesorjev v zgodovini. Ko sistem poženemo, se aluminijasta kocka zablešči od modrine diod in, kot rečeno, spodobno hladi. Vse skupaj Silent square postavlja med boljše hladilnike, a ne tudi med prav najboljše. Tudi njegova cena ga uvršča prav v ta razred.

Asus Silent square

Kaj: Aktivni hladilnik, 92 mm, 1950 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Asus, www.asus.com.

Prodaja: Comtron, www.comtron.si.

Cena: 10.550 tolarjev.

Za: Videz, učinkovito hlajenje.

Proti: Namestitev, mere.

Coolermaster CI5-9JDSB-0L

Prvi Coolermaster je nadvse navadnega videza, pravzaprav bi ga lahko hitro zamenjali za hladilnik, ki je tovarniško priložen procesorju. Za pritrjevanje, ki je res preprosto, saj gre le za privijanje štirih dolgih vijakov, smo mu edinemu dali devetico. Sicer pa gre za živinče, ki malo stane, a bo opravilo svoje delo; če od njega pričakujete točno samo to in nič več. Treba je upoštevati, da 56 stopinj pod obremenitvijo sicer ni veliko, a bo s časom in nekaj plastmi prahu temperatura hitro preskočila oznako 60. Tudi ventilator je med glasnejšimi. Višjo ceno od tovarniških hladilnikov tako opravičuje le inventiven način pritrjevanja.

Coolermaster CI5-9JDSB-0L

Kaj: Aktivni hladilnik, 90 mm, 2360 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Coolermaster, www.coolermaster.com.

Prodaja: CoolPC, www.cool-pc.org.

Cena: 2736 tolarjev.

Za: Mere, nizka cena, tih, namestitev.

Proti: Slabo hlajenje, samo podnožje LGA775.

Coolermaster Hyper 6+

Naša preizkusna osnovna plošča je bila po končanem preizkušanju videti precej izmučeno. K temu je gotovo največ prispeval Hyper 6+, saj je bil najtežji izdelek našega preizkusa. Toda, če mu težo - zaradi učinkovitega hlajenja - še nekako odpustimo, mu nedopustno zapletene montaže, podkrepljene z zelo pomanjkljivimi navodili, ne moremo. Rekli bomo glasno: vijaki so prekratki! In distančniki premehki, saj se ob pritrjevanju deformirajo. Tudi način pritrditve je za pokonci postavljeno matično ploščo morda vendarle preveč naporen, ob že omenjeni izjemni teži. Vse to je verjetno davek za univerzalnost, saj Hyper 6+ ustreza skoraj vsem, razen povsem najnovejšim podnožjem. In ko že kritiziramo, tudi stična plošča bi lahko bila bolj gladko zloščena.

No, videz pa je veličasten, modre diode obsijejo vso notranjost ohišja, toda priloženi ventilator se sliši kot prižgani sesalec v sosednji sobi. Če bi ga želeli zamenjati za manj glasnega bratca, bodo težave. Ventilator je namreč skoraj unikatnega premera 100 mm.

Coolermaster Hyper 6+

Kaj: Aktivni hladilnik, 120 mm, 3390 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Coolermaster, www.coolermaster.com.

Prodaja: CoolPC, www.cool-pc.org.

Cena: 11.970 tolarjev.

Za: Videz, učinkovito hlajenje, ustreza številnim podnožjem.

Proti: Glasnost, navodila, namestitev.

Dynatron Microfin P23

Še eden tistih hladilnikov, ki bi jih nevajeno oko zamenjalo za tovarniške. Pravzaprav gre za preprosta bakrena rebra, povezana z aluminijastim okvirom, na katera je pritrjen 60 mm ventilator. Kar zadeva način pritrjevanja, prijetno preseneti s štirimi vijaki, opremljenimi z vzmetnimi zadržki, ki se preprosto privijejo v matično ploščo; te zaradi tega ni treba jemati iz ohišja. 60 mm ventilator se sliši kot vzletanje manjšega letala, ob tem da je P23 pri hlajenju med slabšimi. Kljub trikratnemu nameščanju, vsakič z različno količino termalne paste. Neučinkovitost smo pripisali precej hrapavi stični površini. Če imate v ohišju prostor, dobite za dobrih sedem tisočakov, kolikor stane, Blue orb II.

Dynatron Microfin P23

Kaj: Aktivni hladilnik, 60 mm, 7000 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Dynatron, www.dynatron-corp.com.

Prodaja: Mlacom, www.mlacom.si.

Cena: 7410 tolarjev.

Za: Mere, namestitev.

Proti: Zelo glasen, porozno dno, slabo hlajenje.

Intel Box Al in Intel Box Cu

Dva tovarniška hladilnika, ki ju svojim procesorjem prilaga Intel. Zadevici sta razmeroma poceni, a taka je tudi njuna zasnova. Prvi, ki je povsem aluminijast, je sicer prijetno lahek, a hladi slabo. Temperatura 60 stopinj za procesor ni nič pretresljivega, dolgoročno gledano pa bo zaradi prahu na rebrih hladilnika ter na lopaticah in ležaju ventilatorja postajala vse višja. Nekaj bolje se odreže za tisočaka dražja, a še vedno poceni različica z bakrenim jedrom. Oba sta nedopustno glasna, že po deklaraciji izdelovalca v decibelih za dvakrat prekašata vso konkurenco.

Intel Box Al

Kaj: Aktivni hladilnik, 92 mm, 3720 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij.

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si.

Cena: 1900 tolarjev.

Za: Cena, mere.

Proti: Glasnost, slabo hlajenje, samo za LGA775.

Intel Box Cu

Kaj: Aktivni hladilnik, 92 mm, 3720 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si.

Cena: 2900 tolarjev.

Za: Cena, mere.

Proti: Glasnost, samo za LGA775.

Scythe Katana

Manjši, cenejši in lažji Scythov izdelek. Idealen za tiste, ki iščejo nekaj več od tovarniškega hladilnika, a si ne želijo zbujati pozornosti z diodami in velikimi kockami bakra. Katana je s 300 grami res lahka in razumno majhna. Malo smo brskali po medmrežju in lažjega hladilnika nam ni uspelo najti. Zanimiva je tudi poševna, za 70 stopinj nagnjena lega hladilnika. Izdelovalec trdi, da s tem posredno hladi druge komponente na matični plošči, saj lahko hladilnik namestimo v poljubni smeri. A tudi brez tega je taka asimetrična lega nenavadno privlačna za oko. Instalacija je zapletena kot le kaj, najprej zaradi velikega števila priloženih delov, nato pa zaradi svojevrstnega načina vpenjanja. Spet imamo opravka s posebnim priloženim ključem, s katerim moramo segati globoko v notranjost hladilnika. Tudi če imamo osnovno ploščo na mizi, bo položaj nekaterih elementov na njej delo oteževal, če ne kar onemogočal. No, ob vsem naštetem so navodila za uporabo šokantno asketska. 92 mm ventilator je zmerno tih, z malenkostnim popravkom voltaže bi po našem mnenju dosegel optimum med glasnostjo in učinkovitostjo. A regulator vrtljajev ni priložen.

Scythe Katana

Kaj: Aktivni hladilnik, 120 mm, 1900 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Scythe, www.scythe-usa.com.

Prodaja: CoolPC, www.cool-pc.org.

Cena: 6555 tolarjev.

Za: Teža, mere, nizka cena, ustreza številnim podnožjem.

Proti: Namestitev, navodila za uporabo, ni regulatorja vrtljajev.

Scythe Ninja +

Ninja +, eden od favoritov japonskega Scytha, je nastala le nekaj mesecev po splovitvi svojega predhodnika, Ninje. Od njega se razlikuje zgolj po plusu v imenu in dodanem 120 mm ventilatorju, vse drugo ostaja enako. Mimogrede, z dobro zračenim ohišjem bi Ninjo mirno uporabili kot pasivni hladilnik. Zasnova je značilna - bakreni blok, iz katerega vodi kar 12 bakrenih cevi v velikansko aluminijasto mrežo. Stična površina je zbrušena, a ni zloščena. Pri nameščanju smo se dodobra namučili, saj je pri tem treba hkrati držati skoraj pet sestavnih delov, matično ploščo, ob tem pa še privijati vijake. Za to zadnje je priložen majhen ključ, povsem neprimeren za resno šarjenje po okolici matične plošče, saj prerad spodleti. Dobrodošla prednost je, da je ventilator moč namestiti na katerokoli od štirih stranic hladilnika, nizki obrati pa ga naredijo prijetno tihega. Kar zadeva hlajenje, Ninja ne izstopa iz povprečja, za svojo velikost ter zapleteno in razkošno zasnovo pa morda vendarle da od sebe nekoliko premalo.

Scythe Ninja +

Kaj: Aktivni hladilnik, 120 mm, 1220 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Scythe, www.scythe-usa.com.

Prodaja: CoolPC, www.cool-pc.org.

Cena: 11.020 tolarjev.

Za: Ustreza številnim podnožjem, tih.

Proti: Namestitev, mere.

Silverstone Nitrogon NT06

Silverstone je mlad ponudnik na trgu hladilnikov, še nedavno se je ukvarjal z ekskluzivnimi ohišji in napajalniki. NT06 je nenavadnega videza, bakreno osnovo pokriva majhen aluminijast hladilnik, do katerega vodijo trije cevovodi. Stična površina že na oko ni dovolj gladka. Priloženi ventilator je odličen, z devetimi lopaticami. Namestitev ni preveč prijetna, vijake je treba vrteti s prsti, ki jih težko spravimo pod ventilator, tudi če imamo - kar je skoraj nujno - osnovno ploščo zunaj ohišja. Glede na to, da ni velik, hladi skoraj perfektno, a le, če je ventilator na najvišjih obratih, to pa je nadležno, za umirjeno delovno sobo čisto preveč glasno. Cena je visoka, a pri Silverstonu ste lahko gotovi, da so vgrajeni materiali prvovrstni.

Silverstone Nitrogon NT06

Kaj: Aktivni hladilnik, 120 mm, 2660 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: SilverStone, www.silverstonetek.com.

Prodaja: CoolPC, www.cool-pc.org.

Cena: 12.540 tolarjev.

Za: Učinkovito hlajenje.

Proti: Glasnost, namestitev, visoka cena.

Thermalright HR-01 "High-Riser"

HR-01 sodi v skupino stolpičastih ali "tower" hladilnikov. Ima osem cevi za odvajanje toplote na aluminijasta rebra, ki so večkrat preluknjana za lažji pretok zraka. Stična površina je ponikljana, kar je redkost in naj bi zagotavljalo dober pretok zraka. Zares izjemen hladilnik, ki pa je v osnovi namenjen hlajenju brez dodatnega ventilatorja. Kajpada pod pogojem, da imate dobro prevetreno ohišje. Kot rečeno, naše temu ni ustrezalo, zato je temperatura hitro presegla 65 stopinj, ko smo preizkus prekinili. Prodajalec nam je priložil 120 mm ventilator, ki si lahko privošči nizkih 800 vrtljajev na minuto. In High riser je pokazal svojo moč. Zasnova, ki na poti skozi velik hladilnik pušča pišu ventilatorja precej prosto pot, omogoča tišje delovanje, a kajpada za ceno izkoristka. Namestitev poteka s plastičnimi čepki.

Thermalright HR-01 "High-Riser"

Kaj: Aktivni hladilnik, 120 mm, 800 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker/nikelj.

Izdeluje: Thermaltake, www.thermaltake.com.

Prodaja: CoolPC, www.cool-pc.org.

Cena: 13.290 tolarjev.

Za: Tih tudi z dodanim ventilatorjem.

Proti: Potrebuje dobro prezračeno ohišje, visoka cena.

Thermalright Ultra-90

Obe Ultri, 90 in 120, pri čemer številka označuje velikost ventilatorja, sta nova Thermalrightova izdelka, predstavljena šele na letošnjem Cebitu. Lahko bi ju poimenovali tudi pomanjšana High Riserja. Mi smo preizkusili model 90, pri katerem naletimo na skupek aluminijastih reber, cevi in bakrenega bloka, ki ima spodnjo površino prevlečeno z nikljem. Tudi odvajalne cevi so iz ponikljanega bakra, a jih nepoučeno oko zlahka zamenja za aluminij. Hladilnik je nenavadno tanek, ventilator ni priložen, nam ga je dodal prodajalec. Ultro na podnožje 775 pritrdimo s plastičnimi čepki, za pritrditev ventilatorja pa sta priloženi dve kovinski sponki. Ti sta pri našem poskusu neprijetno brneli in prispevali k hrupnosti sistema. Toda to pomanjkljivost je mogoče zlahka odpraviti. Ko smo uvodoma že omenjali HR-01: razlika med njim in Ultro-90 pod obremenitvijo je le stopinjo, v mirovanju pa je Ultra celo boljša.

Thermalright Ultra-90

Kaj: Aktivni hladilnik, 90 mm, 890 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker/nikelj.

Izdeluje: Thermalright, www.thermalright.com.

Prodaja: CoolPC, www.cool-pc.org.

Cena: 9310 tolarjev.

Za: Teža.

Proti: Mere.

Thermaltake Big Typhoon

Big Typhoon je velik. A je vreden svojega denarja, saj je vanj na oko vgrajenega precej bakra. Dno je sicer gladko, a pikolovski uporabnik, ki želi zares dober stik med procesorjem in hladilnikom, se ga bo še lotil z najfinejšim vodobrusnim papirjem. Bakrene cevi, ki odvajajo toploto z baze, se pri večini izdelovalcev končajo, brž ko jih skrijejo rebra. No, pri TT tečejo pod tankimi aluminijastimi rebri vse do nasprotnega roba hladilnika. Namestitev je zamudna, najprej že rutinirana odstranitev osnovne plošče, namestitev hrbtne ploščice, distančniki, še ena ploščica ... Ne gre pozabiti, da mora vse našteto držati 825 gramov teže. Ventilator je 120 mm in si zato lahko privošči upokojenskih in tihih 1300 obratov na minuto. Veliki tajfun hladi neverjetno dobro. 42 stopinj pod obremenitvijo je dosežek, ki se ga ne bi sramovala kakšna kit komplet vodna hlajenja.

Thermaltake Big Typhoon

Kaj: Aktivni hladilnik, 120 mm, 1330 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Thermaltake, www.thermaltake.com.

Prodaja: CoolPC, www.cool-pc.org.

Cena: 9370 tolarjev.

Za: Učinkovito hlajenje, tih.

Proti: Mere, namestitev.

Thermaltake Blue orb II

Blue orb II je eden od dveh "testirancev", ki sta imela obarvana rebra. In seveda štiri diode enake barve, vdelane v središče ventilatorja. Monitor je žal ne podeljuje, a Modremu orbu bi zagotovo šla lepotna nagrada tega preizkusa. Aluminijasta rebra se od središča navzven po dvakrat razcepijo na dva dela in na zunanjem robu jih je kar 140 (da, šteli smo). 120 mm ventilator je prijetno tih in ga skozi zaprto stranico skorajda ni slišati. Nameščanje poteka prek zadnje in prednje ploščice - nato pa hladilnik pritrdimo samo z dvema vijakoma, ki imata tudi vzmetni zadržki, da česa ne poškodujemo. Ena najelegantnejših rešitev, če so le projektanti gotovi, da bo vse to zdržalo malone kilogram teže. Mi ohišja, opremljenega s tem sijočim orbom, ne bi prenašali naokoli. Pri hlajenju se odreže srednje, a glede na to, da je skoraj polovico cenejši od le malenkost boljših hladilnikov, zelo pohvalno. In če procesorskemu množilniku nikoli ne popravljate privzete vrednosti navzgor, vsekakor menimo, da gre za dober nakup.

Thermaltake Blue orb II

Kaj: Aktivni hladilnik, 120 mm, 1600 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Thermaltake, www.thermaltake.com.

Prodaja: Mlacom, www.mlacom.si.

Cena: 6042 tolarjev.

Za: Videz, nizka cena.

Proti: Teža, mere.

Thermaltake Mini Typhoon

Mini je resnično videti majhen, a le v primerjavi z nekaterimi drugimi stolpastimi izdelki, saj je težak krepko čez 600 gramov... A to, da je zgrajen iz čistega bakra, s šestimi cevmi in množico tankih bakrenih reber, prek katerih piha 92 mm ventilator, daje občutek, da bo kos tudi hudi vročini. In res je tako. Edina zamera gre namestitvi na naše podnožje 775, ki poteka z osovraženimi plastičnimi čepki. Ker hladilnika z njimi ni mogoče namestiti z želenim pritiskom, smo sprva dobivali porazne rezultate, po nekaj ponovljenih namestitvah pa je rezultat poskočil (navzdol) skoraj za 10 stopinj. A večji del zaslug za tako hlajenje gre precej glasnemu ventilatorju, ki je veliko glasnejši od tistega na Big Typhoonu.

Thermaltake Mini Typhoon

Kaj: Aktivni hladilnik, 92 mm, 2590 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Baker.

Izdeluje: Thermaltake, www.thermaltake.com.

Prodaja: CoolPC, www.cool-pc.org.

Cena: 9370 tolarjev.

Za: Učinkovito hlajenje.

Proti: Namestitev, glasnost.

Thermaltake Sonic Tower

Naslednji stolp, Sonic Tower, odlikuje predvsem impresiven videz, ki pa ga bodo cenili in občudovali bolj poznavalci. Orjaška gmota aluminija je namreč lepa v bolj funkcionalnem smislu, saj dva simetrična stolpa iz gostih hladilnih reber sprejemata toploto po šestih cevovodih, vse skupaj pa je videti res impozantno. Zahteva pa dobro pritrditev osnovne plošče in mirovanje.

Sonic Tower je v osnovi zamišljen kot pasivni hladilnik, ki zmore odvečno toploto dovolj hitro odvajati na dovolj veliko površino reber, da v dobro prevetrenem ohišju dodaten ventilator ni potreben. No, v našem ohišju je tipalo pod obremenitvijo pokazalo 62 stopinj, zato smo uporabili 120 mm ventilator, ki nam ga je priložil zastopnik, a rezultati kljub temu niso bili nič kaj sijoči.

Thermaltake Sonic Tower

Kaj: Aktivni hladilnik, 120 mm, 800 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Thermaltake, www.thermaltake.com.

Prodaja: CoolPC, www.cool-pc.org.

Cena: 6649 tolarjev.

Za: Videz, tih, cena.

Proti: Mere, ventilator ni priložen.

Thermaltake TR2-M13 SE

Ta TTjev izdelek je videti povsem osnovno, a tudi k njemu zna prav ta videz v povezavi z zadostno storilnostjo privabiti kakega kupca, ki ne mara za blišč diod. Na pogled bi ga zlahka zamenjali s tovarniškimi hladilniki. Prav tako navdušuje njegova sorazmerna majhnost. Slaba stran je votlo bakreno jedro, kar vsaj teoretično pomeni slabše odvajanje toplote. Pri nameščanju se soočimo še z eno podobnostjo z Intelovimi tovarniškimi izvedenkami: s t. i. plastičnimi čepki "push pin", ki jih pritisnemo v matično ploščo, dokler se ne zaskočijo. Tu nastopi manjša težava, saj dostop do vijakov ovira ventilator, ki ga kaže namestiti šele po tem, ko je hladilnik že na svojem mestu. Obenem pa tako pritrjevanje ne omogoča reguliranja trdnosti vpetja in še - ko hladilnik zaradi čiščenja ali zamenjave nekajkrat snamemo, se čepki z malo nepazljivosti že tako deformirajo, da niso več uporabni. Prednost tega sistema vpenjanja pa je vsekakor ta, da lahko matična plošča ostane privita v ohišje. No, presenečenje za konec je samo hlajenje, saj TT nalogo opravi dobro kljub vsem omenjenim teoretičnim pomanjkljivostim.

Thermaltake TR2-M13 SE

Kaj: Aktivni hladilnik, 90 mm, 2400 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Thermaltake, www.thermaltake.com.

Prodaja: Mlacom, www.mlacom.si.

Cena: 2622 tolarjev.

Za: Mere, nizka cena.

Proti: Samo za LGA 775, ni navodil za uporabo, votlo jedro.

Xilence Xilent Blade

Xilencov Blade odlikuje majhnost, ki pa ji nikakor ne sledi tudi teža. 92 mm ventilator je vdelan v svojevrstno ohišje, ki zrak natančno usmerja po hladilnih površinah. Štirje bakreni cevovodi morajo premagati le kratko razdaljo do hladilnih reber, a se pohvalno nadaljujejo tudi pod njihovo celotno dolžino.

Z namestitvijo je križ. Tokrat se spopademo z miniaturnim imbus ključkom, s katerim moramo priviti štiri nič kaj kratke vijake. Zato si je pri nameščanju Blade prislužil najslabšo oceno med vsemi. Tudi hlajenje, še posebej v mirovanju, Bladeu ne more biti v ponos. Je pa umirjeno tih in bo v nenavitem sistemu dobro rabil svojemu namenu. Le da je mogoče hladilnik za take potrebe dobiti za precej manj denarja.

Xilence Xilent Blade

Kaj: Aktivni hladilnik, 120 mm, 1930 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Xilence, www.xilencepower.com.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si.

Cena: 7300 tolarjev.

Za: Tih, mere.

Proti: Namestitev.

Zalman CNPS 7700-AlCu

Zalmanov CNPS 770 odlikuje zanimiva zasnova osnove hladilnika. Ta je sestavljena kar iz reber, ki se na dnu stikajo in so stisnjena skupaj z dvema aluminijastima trakovoma. Hladilnik je precej velik, zato znajo nastopiti težave pri nameščanju na nekatere osnovne plošče. Namestitev je sicer klasična Zalmanova, z dvema ploščicama, ki ju namestimo na obe strani osnovne plošče. Ventilator je v normalnem načinu silno tih, regulator vrtenja (Zalman ga imenuje Fan mate) pa omogoča tudi priklop in regulacijo vrtljajev dodatnih ventilatorjev v ohišju. Tako lahko res vzorno poskrbimo za celostno utišanje sistema. Kljub temu se v tihem načinu delovanja CNPS 7700 povzpne nad zmogljivosti poceni tovarniških hladilnikov.

Zalman CNPS 7700-AlCu

Kaj: Aktivni hladilnik, 120 mm, 1900 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Zalman, www.zalman.co.kr.

Prodaja: Mlacom, www.mlacom.si.

Cena: 4734 tolarjev.

Za: Nizka cena, tih.

Proti: Zaradi velikosti nezdružljiv z nekaterimi ploščami.

Zalman CNPS 8000

"Ultra tih" vabi velik napis s pisane škatle, v katero je Zalman zapakiral model 8000. Gre za manjši hladilnik, vsaj v primerjavi s stolpičastimi zasnovami raznih "towerjev". Še več, s 350 grami teže spada med najlažje na našem preizkusu. Reber je manj in tudi manjša so, 80 mm ventilator pa je posrečeno nameščen v njihovo sredino, tako da je piš hladnega zraka čim bolj izkoriščen. Je pa res, da ventilatorja ne bo mogoče zamenjati z vašo priljubljeno znamko. Toploto z jedra prenaša osem cevi, a se pri končnem rezultatu ne obnesejo preveč dobro. Montaža je tipično Zalmanova, a nam je zadala kar nekaj muk, zlasti ker so bile na poti nekatere komponente na osnovni plošči. CNPS 8000 je sicer nizek, a precej širok, zato preden kupite, preverite, ali boste, denimo, lahko uporabljali vse reže za pomnilnik.

Zalman CNPS 8000

Kaj: Aktivni hladilnik, 90 mm/2890 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Aluminij/baker.

Izdeluje: Zalman, www.zalman.co.kr.

Prodaja: CoolPC, www.cool-pc.org.

Cena: 11.390 tolarjev.

Za: Mere, tih.

Proti: Slabo hlajenje, cena.

Zalman CNPS 9500 LED

Dvojni bakreni obroč, postavljen pravokotno na matično ploščo in opremljen z modrimi led diodami, bo zagotovo zmedel tudi kako žensko, ki bo slučajno pogledala skozi prozorno stranico ohišja. Montaža za LGA775 poteka s pomočjo zadnje ploščice, zato je za namestitev treba odstraniti matično ploščo iz ohišja. To bo tudi edina ovira za tega dela nevešče uporabnike, a lahko na prste ene roke preštejemo hladilnike, ki jih je mogoče pritrditi brez tega.

Šest bakrenih cevi skrbi za odvajanje toplote iz baze in jo prenaša na pahljačasto razprta rebra. Ta so tanka, z veliko površine in na otip dobro odvajajo toploto. Kljub temu razlika pri hlajenju z drugimi hladilniki ni tako očitna in bi se bržkone pokazala šele pri navitju in večanju voltaže procesorja. 47 stopinj pod obremenitvijo so namreč dosegali tudi drugi, malone polovico cenejši hladilniki, ki niso v celoti sestavljeni iz bakra.

Zalman CNPS 9500 LED

Kaj: Aktivni hladilnik, 120 mm/2490 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Baker.

Izdeluje: Zalman, www.zalman.co.kr.

Prodaja: Mlacom, www.mlacom.si.

Cena: 11.742 tolarjev.

Za: Videz, zasnova.

Proti: Visoka cena.

Zalman Fatality FS-C77

Eden najtežjih izdelkov na našem testu. Z malone kilogramom teže dvakrat presega 450 g, kolikor dovoljujeta na svojih starejših podnožjih Intel in AMD. Torej ob prenašanju računalnika iz sobe v sobo in na "lan-partyje" nekaj previdnosti ne bo odveč. Ploščica, ki naj bi na zadnji strani osnovne plošče podpirala težo hladilnika, je žal iz plastike; to je pri vsej tej teži morda malce neprimerno, saj se ploščica upogiba in ne daje opore osnovni plošči, čeprav naj bi bil to njen namen. Sicer pa govorimo o bakreni bazi in 64 bakrenih rebrih (da, prešteto), ki so dodatno obarvana v škrlatno rdečo barvo. Ko se prižgejo še rdeče diode, je videz diabolično dih jemajoč. Zamerimo pa, da v škatli ni Zalmanovega Fan-matea, napravice za reguliranje števila vrtljajev, za katero je v embalaži sicer pripravljen prostor, a je prazen. Pod črto lahko rečemo, da za svojo ceno in zlasti težo ne prinaša posebej presenetljivih rezultatov, je pa lep in bo zagotovo našel oboževalce.

Zalman Fatality FS-C77

Kaj: Aktivni hladilnik, 120 mm, 2200 vrtljajev na minuto.

Zasnova: Baker.

Izdeluje: Zalman, www.zalman.co.kr.

Prodaja: Mlacom, www.mlacom.si.

Cena: 10.260 tolarjev.

Za: Videz.

Proti: Teža, visoka cena, ni regulatorja vrtljajev.

Pri preizkusu hladilnikov sta s strojno opremo sodelovali podjetji Avtera in Izid.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji