Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2014

Dodatna pamet za televizor

Večpredstavnih podaljškov, s katerimi postane naš televizor še pametnejši, je veliko, kar nekaj izmed njih pa uporablja operacijski sistem Android. Na preizkus smo dobili model, ki prožnosti Androida doda še obilico vmesnikov.

Večpredstavne podaljške, na katerih teče operacijski sistem Android, smo v preteklosti že preizkusili, večinoma je šlo za manjše ključke, ki jih priključimo neposredno na vmesnik HDMI televizorja. Na preizkus pa smo dobili novo napravo MK902 kitajskega podjetja Rikomagic, ki koncept ključka razširi in mu doda kar nekaj funkcionalnosti.

Naprava še najbolj spominja na kak mini usmerjevalnik. Ima majhno plastično ohišje, na eni strani štrli antena, ki skrbi za povezavo WiFi, slednja žal ne podpira omrežij pri frekvencah okoli 5 GHz. Skupaj ima štiri vmesnike USB, po dva na vsaki strani. Po hitrosti sicer vsi odgovarjajo standardu USB 2.0, to bo za predvajanje večpredstavnih datotek več kot dovolj hitro. Eden izmed teh vmesnikov je namenjen priklopu na računalnik, prek katerega lahko na napravo po potrebi spet naložimo programsko opremo (firmware).

Prek vmesnikov USB lahko priključimo tudi miš in tipkovnico, podpira tudi brezžične modele (sicer je vgrajen tudi vmesnik Bluetooth). Naloženi Android prepozna priključene naprave, ob priključitvi miši se tako prikaže kazalec, ob priključitvi tipkovnice pa se navidezna tipkovnica ne pokaže. Zadaj najdemo HDMI, avdio-video izhod, optični izhod za zvok, navdušeni smo bili tudi nad navadnim omrežnim vmesnikom. Na sprednji strani nas je presenetila še majhna kamera, ki naj bi jo uporabljali za video klice (denimo prek Skypa).

Vgrajeno procesorsko vezje je znano že iz drugih večpredstavnih podaljškov (in tudi nekaterih tablic in telefonov), procesor je ARM Cortex-A9 s štirimi jedri, za grafiko skrbi štirijedrni Mali-400. Pomnilnika je 2 GB, naprava je na voljo v dveh različicah, eno z 8 GB prostora za uporabniške datoteke in drugo s 16 GB (v vsakem primeru lahko prostor razširimo s kartico mikro SD). Strojna oprema je dovolj zmogljiva za večino opravil, tudi predvajanje filma v ločljivosti FullHD (1080p).

Žal se ravno pri slednjem pokažejo prednosti, še bolj pa slabosti vgrajenega sistema Android (naložena je različica 4.2.2). Nameščenih je že nekaj aplikacij, ki so sicer bolj špartanske, tudi oblikovanje nekoliko zaostaja, a delujejo. Filme (tudi iz omrežnih virov) lahko predvajamo brez težav, tudi pri omenjeni ločljivosti FullHD. A ker je vmesnik omenjenega programa razmeroma slab, smo začeli preizkušati druge predvajalnike, ki jih je v Google Play Store kar nekaj.

Žal smo imeli pri vsakem kako težavo. Še najbolje se je obnesel MX Player, ki podpira tudi strojno dekodiranje in gladko predvaja tudi zahtevnejše videe, a ima toliko slabši brskalnik za dostop do omrežnih virov. Zelo veliko smo si obetali od predvajalnika XBMC, ki ima odličen vmesnik, zelo dobro podporo s strani aplikacij, ki nam telefon spremenijo v daljinec, in obilo nastavitev, a žal ne podpira (še) strojnega dekodiranja na tej napravi. Obenem tudi (še) ne podpira ločljivosti 1080p, le 720p. Film pri 1080p je spominjal bolj na predstavitev PowerPoint, pri filmih v ločljivosti 720p pa je vse odvisno od kakovosti filma. Podobna zgodba je pri VLCju, ki sicer prebavi vse najrazličnejše formate, a splet nima strojnega dekodiranja.

Rešitev je resda kar nekaj, a so vse take, da se jih bodo lotili le najbolj zagreti. Pri XBMCju se v spletu najde prirejena različica, kjer se za brskanje uporablja XBMC, za predvajanje datotek pa MX Player, a je rešitev daleč od idealne. Resda verjamemo, da bo s časom tudi to rešeno, morda s strojnim dekodiranjem s strani XBMCja, morda pa s povezavo XBMCja in kakega zunanjega predvajalnika, a ta hip je vse skupaj enostavno preveč »hekersko« za navadne smrtnike.

Zadnji stavek je pravzaprav odličen opis te naprave. Je dobra, deluje hitro (vmesnik Androida je lepo odziven in deluje zelo gladko), a ima priokus nedokončanosti. Vidi se, da je operacijski sistem praktično nespremenjen in prilagojen rabi s televizorjem. Lep zgled je spodnja vrstica stanja, ki jo lahko skrijemo s klikom ikone, priklic nazaj pa zahteva poteg z miško na podoben način, kot pri telefonu potegnemo s prstom s spodnjega roba navzgor (priznamo, da smo potrebovali kakih deset minut, preden smo to odkrili). Tudi igre lahko igramo, a lučanje jeznih ptičev s potegom miške še zdaleč ne vliva takega zadovoljstva kot enako početje s prstom.

Verjamemo, da bo naprava tistim, ki se sicer radi igrajo z Androidom, zelo všeč, saj je dejansko kar dobra. Strojna oprema je dovolj zmogljiva, zelo koristni so tudi vmesniki, zaradi sistema pa je na voljo na tisoče aplikacij. Glede na ponujeno se nam tudi cena ne zdi pretirana, sploh v primerjavi s kakšnimi manj zmogljivimi večpredstavnimi napravami. Tistim, ki bi si želeli kaj enostavnega, s čimer bi svojim televizorjem dodali nekaj pameti, pa je enostavno ne moremo priporočiti.

Rikomagic MK902

Večpredstavni podaljšek na podlagi Androida.

Izdeluje: www.rikomagic.com.

Prodaja: www.techtrade.si.

Cena: 105 EUR.

✓    Vmesniki, prožnost in prilagodljivost sistema Android ...

✗    ... zaradi katere naprava ni primerna za računalniško manj podkovane.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji