Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2018

Do knjižnice z e-papirjem

Pomanjkanje slovenskih vsebin na e-bralnikih je tema, ki smo jo že večkrat obdelali. Nekoliko jo rešujejo slovenske knjižnice, ki jih povezuje sistem Biblos, slednji pa po novem ponuja tudi lastne e-bralnike z e-papirjem.

Izposojanje knjig slovenskih knjižnic prek sistema Biblos uporablja Adobovo zaščito DRM, zato smo že doslej lahko za branje uporabljali kar nekaj namenskih naprav. Amazonovega Kindla sicer ne (ta podpira le svoj lastni format MOBI oz. AZW), brez težav pa bolj ali manj vse naprave (telefone in tablice) z Androidom in iOS (iPhone, iPad), zanje je na voljo tudi aplikacija Biblos. Tudi na osebnih računalnikih ni težav, saj lahko uporabimo Adobov program Digital Editions.

S »pravimi« e-bralniki z e-papirjem pa je treba biti previdnejši, saj so večinoma specializirane naprave, ki ne podpirajo nujno tudi Adobove zaščite. Med bolj znanimi, ki jo podpirajo, so recimo bralniki Kobo. Knjigo, ki smo si jo sposodili na spletni strani biblos.si, prenesemo na bralnik Kobo in – to je to.

A pogrešali smo bolj integrirano »e-papirno« rešitev – napravo z integrirano podporo storitvi Biblos. Pri Beletrini, avtorju storitve Biblos, se tega zavedajo, zato so pred kratkim pripravili svoje »uradne« e-bralnike inkBook in jih opremili z ustrezno programsko opremo.

Strojna oprema

Pomudimo se najprej pri strojni opremi – na voljo sta dva inkBooka (gre za naprave poljskega razvijalca), od katerih je eden zelo osnoven model, drugemu pa ne manjka prav veliko. Model Classic 2 ima precej počasen dvojedrni procesor (Cortex A9, 1 GHz), 6-palčni zaslon ločljivosti 800 × 600 pik brez osvetlitve in 4 GB shrambe (slednje v resnici pomeni »zeloooooooooo« veliko). Model Prime poganja nekoliko hitrejši 4-jedrni procesor (Cortex A9, 1,6 GHz) s podrobnejšim zaslonom ločljivosti 1024 × 768 pik, ki ima zelo lepo osvetlitev od zadaj, poleg tega pa je tudi hitrejši (strani se hitreje osvežujejo). Pomnilnika je še dvakrat več, 8 GB.

V praksi lahko rečemo – bralnik Classic 2 je resda poceni, a občasno tudi skorajda neznosno počasen (ko se Android odloči »nekaj« početi v ozadju). Malo denarja, malo muzike, toda brati se z njim vendarle da. Vsaj podnevi, glede na to, da nima osvetlitve. Model Prime pa ima »vse, kar imajo veliki«, strojno gledano bi mu težko kaj očitali.

Ključna pa je …

… programska oprema, seveda. Bralnika poganja starejši Android 4.2.2., a naj vas to ne prestraši, gre le za podstat, na kateri temelji prilagojena programska oprema, ki rabi branju knjig. Razvijalci pri Beletrini so namreč napisali nekakšen »launcher«, ki androidno tablico z e-papirjem v toliko spremeni, da je videti kot običajen e-bralnik – na namizju imamo namreč privzeto kar naše knjige, do drugih aplikacij, če bi jih potrebovali, pa se moramo prebiti prek ločene ikone.

Pod »naše knjige« mislimo knjige, ki smo si jih z našim uporabniškim imenom sposodili na www.biblos.si in so se preslikale tudi na bralnik. Da, sistem zaenkrat deluje le tako – na spletni strani opravimo izposojo, na bralniku »kliknemo« tipko Biblos Sync in knjige se »prikažejo« tudi na bralniku. Za toliko časa, kot smo si pač knjigo tudi izposodili. Omogočeno je tudi iskanje po knjigah na bralniku in listanje po njih, to je pa zaenkrat tudi vse. Gre namreč za delno dokončan izdelek, razvijalci se zavedajo, da ga bodo morali dokončati s trgovino/izposojevalnico, ki bo tekla tudi na bralniku in ne le v spletu.

Samo branje je tako, kot smo ga vajeni tudi na drugih e-bralnikih – listamo s prstom (zaslona sta seveda oba občutljiva za dotik) ali s pritiskom na gumbe ob strani (po želji jim lahko spremenimo namembnost). Z dvema prstoma povečujemo ali pomanjšujemo pisavo, s kratkim pritiskom na besedilo si prikličemo dodatne možnosti navigacije (iskanje po knjigi, kazalo, hitro premikanje, dodajanje opomb). No, z daljšim pritiskom na besedo v besedilu se prikaže slovar, ki bi moral o besedi kaj povedati, ali jo prevesti, a – je ne. Na voljo sta le angleški in poljski slovar, pa še ta ne počneta nič uporabnega, oz. sta namenjena – Poljakom.

In tu pridemo do tega, kar bralnikoma še manjka – v resnici le čiščenje. Čiščenje aplikacij (in slovarjev), ki jih je kar nekaj in so privzeto nameščene s strani poljskega izdelovalca, a nimajo z Biblosom prav nič. Uporabnika le zmedejo. Razvijalci obljubljajo, da bodo to uredili, oz. jih odstranili.

Najlepše?

In kaj je najboljšega pri inkBookih? To, da ju poganja Android, kar pomeni, da lahko nanje namestimo tudi običajne aplikacije iz nameščene trgovine Play. Iger zaradi počasnega e-papirja sicer ne bomo igrali, morda pa si bomo namestili aplikacijo Amazon, s katero bomo domet razširili še v angleško govoreči del e-knjižnega sveta.

InkBook Classic 2

Cena: 85 EUR.

Kje: www.biblos.si/bralnik

Tehnični podatki: Zaslon e-ink brez osvetlitve, 800 × 600 pik, dvojedrni procesor, Wi-Fi, 4 GB shrambe, Android.

Za: Zadovoljiv zaslon, povezava s sistemom slovenskih knjižnic, ugodna cena.

Proti: Počasnost, nima osvetlitve, nedokončana aplikacija Biblos. Kar nekaj aplikacij, ki so neuporabne in bi jih bilo treba odstraniti.

  

InkBook Prime

Cena: 145 EUR.

Kje: www.biblos.si/bralnik

Tehnični podatki: Zaslon e-ink z osvetlitvijo, 1024 × 768 pik, štirijedrni procesor, Wi-Fi, Bluetooth, 8 GB shrambe, Android.

Za: Dovolj hitro delovanje, dober zaslon, povezava s sistemom slovenskih knjižnic.

Proti: Nedokončana aplikacija Biblos, kar nekaj aplikacij, ki so neuporabne in bi jih bilo treba odstraniti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji