Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Matej Lekše | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, usmerjevalnik, UMTS

Do interneta prek UMTS

Internet imamo že (skoraj) vsi, velika večina se nas je celo tako potrudila , da imamo v ta namen nameščen tudi brezžični usmerjevalnik. Kaj pa, če živimo v okolju, kjer ožičeni internet ni na voljo? Uporabimo "mobilni" brezžični usmerjevalnik.

Z nižanjem cen prenosa podatkov prek mobilnih omrežij oziroma z uvedbo razmeroma ugodnih paketov z neomejenim prenosom podatkov so se končno tudi mobilna omrežja začela resneje uporabljati za dostop do interneta. Dostop do interneta prek optičnega omrežja je še v večjih mestih (npr. Ljubljani) dostopen samo nekaterim, omrežja xDSL in kabelska omrežja so sicer širše dostopna, vendar še vedno ne povsod. Ta problem so zaznali tudi izdelovalci omrežne opreme (ali njihovi distributerji) in na testiranje smo dobili dva usmerjevalnika znamke ZALiP, ki omogočata uporabo mobilnega omrežja za povezavo v internet.

ZALiP CTG111AM

Na prvi pogled nič posebnega. S svojo obliko spominja ne množico brezimnih usmerjevalnikov. Ko nanj pričvrstimo priloženo anteno za povezavo z mobilnim omrežjem, je že takoj videti malo drugače. Na zadnji strani imamo poleg priključka za anteno in napajalnik še režo za SIM kartico, priključek za WAN oz. povezavo za internet s pomočjo žičnega omrežja (xDSL, kabelsko omrežje ...), štiri 100 Mb priključke za žične omrežne naprave in kot posebnost priključek (RJ-11) za analogni telefon! Da, za klicanje in sprejemanje klicev prek mobilnega omrežja lahko uporabimo klasični analogni telefon. Mimogrede, prek spletnega vmesnika naj bi lahko tudi pošiljali in sprejemali sporočila SMS, vendar nam te funkcionalnosti ni uspelo usposobiti. Seveda je vgrajena tudi brezžična dostopna točka za povezavo s prenosniki in drugimi brezžičnimi napravami, ki podpira 802.11b in g standard, se pravi 11 in 54 Mb hitrost prenosa. Antena za Wi-Fi omrežje je vgrajena v napravo.

Glavna posebnost naprave je seveda povezava v mobilno podatkovno omrežje. Podpira hitrosti prenosa podatkov do 7,2/2Mb/s. Deluje na frekvencah 850/1900/2100MHz za HSUPA in UMTS ter na frekvencah 850/900/1800/1900MHz za EDGE, GPRS in GSM. Dejanska hitrost in vrsta povezave je odvisna od vašega ponudnika mobilnih storitev in seveda pokritosti signala na vaši lokaciji.

Upravljanje naprave poteka, kot pri praktično vseh podobnih usmerjevalnikih, prek spletnega vmesnika, ki je dovolj razumljivo izdelan. Nastavitve lahko uredimo prek čarovnika (Wizard), ki nas vodi skozi potrebne nastavitve za pravilno delovanje usmerjevalnika, ali pa preskočimo neposredno na napredne nastavitve, kjer lahko sami ročno vnesemo vse potrebno.

Upravljanje usmerjevalnika

V osnovi izberemo primarno povezavo z internetom, lahko se odločimo za mobilno 3G ali klasično WAN povezavo prek npr. povezave xDSL. Kasneje lahko prek naprednih možnosti nastavimo drugo vrsto povezave kot rezervno povezavo v primeru odpovedi glavne. Če imamo npr. za glavno povezavo nastavljeno povezavo prek omrežja ADSL in ta iz različnih razlogov ne deluje več, usmerjevalnik samodejno preklopi na mobilno omrežje. Deluje seveda tudi nasprotno.

Požarni zid sodi med povprečne. Vgrajen ima paketni filter, ki ga lahko poljubno nastavljamo za vhodni ali izhodni promet. Filtriramo pa lahko tudi promet po celotni domeni ali pa samo določene URL naslove.

Vgrajena sta tako strežnik VPN PPTP kot tudi odjemalec, s katerim lahko naprave med seboj varno povežemo ali pa uporabimo za povezavo prek VPN povezave z drugimi napravami.

Zanima pa je tudi možnost urnika, kjer lahko nastavimo, katere storitve so ob katerem času na voljo, npr. deskanje po internetu od 14:00 do 16:00.

ZALiP CTG111AM je zanimiva naprava, ki jo je razmeroma enostavno upravljati in pride prav na področjih, kjer nimamo na voljo žične povezave z internetom, mobilni signal pa je dovolj močan, da lahko zagotovimo ustrezno hitrost prenosa podatkov.

ZALiP CDM530AM

Tudi model CDM530AM je namenjen povezavi in internetu prek mobilnega omrežja. V nasprotju z modelom CTG111AM, ki je namenjen bolj stacionarni rabi (doma ali v podjetju), je model CDM530AM namenjen rabi na terenu ali na poti. V ta namen sta v paketu priložena tudi torbica in Li-ion akumulator, ki omogoča avtonomijo do 5 ur.

Naprava ima poleg priključka za napajalnik vgrajeno tudi manjše stikalo za vklop oziroma izklop, omrežni vmesnik in USB priključek. Za razliko od zgornjega modela, ki ima vgrajen HSPA modem, je tu treba priključiti zunanji modem USB, ki ga kupimo posebej pri našem mobilnem operaterju. Za testiranje smo uporabili Mobitelov USB vmesnik Ovation MC935D. Ker je za prenašanje velikost in kompaktnost zelo pomembna, je odločitev o zunanji rešitvi precej nenavadna. Možnost v zgornjem modelu z uporabo SIM kartice v sami napravi je precej bolj elegantna.

Status povezave

Vmesnik za nastavitev in upravljanje naprave je praktično enak kot pri prejšnjem izdelku, razmeroma preprost in pregleden.

Vgrajena je brezžična dostopna točka, ki podpira 802.11b/g standard, ter vse aktualne varnostne protokole. Antena je vgrajena, kar je glede na namembnost naprave skoraj nujno.

Ker je omrežni priključek samo en, se moramo med postopkom prve konfiguracije odločiti, kako bomo dosegali internet in čemu bo ta priključek rabil. Če ga želimo za priklop v internet (xDSL ali podobno), lahko računalnike povežemo z usmerjevalnikom samo s pomočjo brezžične povezave (Wi-Fi). Če pa bomo za dostop do interneta uporabljali samo mobilno omrežje, lahko na ta priključek povežemo tudi računalnik.

Zakaj pravzaprav uporabiti ZALiPov CDM530AM? Internet lahko danes dosežemo prek mobilnih telefonov, ki jih razmeroma enostavno povežemo tudi z računalnikom (USB ali Blutooth). Smisel uporabe ZALiP CDM530AM je predvsem pri rabi na terenu, kjer lahko prek enega vmesnika hkrati več uporabnikov (Wi-Fi) uporablja internet prek mobilnega omrežja. Ko napravo nastavimo, lahko povezavo z internetom zelo hitro vzpostavimo. To je potem uporabno tudi za manj vešče uporabnike računalnikov in interneta.

ZALiP Wi-Fi HSPA IAD CTG111AM

Kaj: Usmerjevalnik z možnostjo povezave z mobilnim omrežjem.

Zahteve: SIM kartica, spletni brskalnik, krajevno omrežje, dostop do interneta.

Izdeluje: Zalip, www.zalip.com.tw

Prodaja: Svet komunikacij, www.svetkomunikacij.si.

Cena: 202 EUR.

Za: Rešitev vse v enem, tudi priklop analognega telefona.

Proti: Težave s pošiljanjem SMS sporočil.

ZALiP WiFi Mobile Broadband Gateway CDM530AM

Kaj: Prenosni usmerjevalnik z možnostjo povezave z mobilnim omrežjem.

Zahteve: Spletni brskalnik, zunanji USB HSPA modem s SIM kartico, krajevno omrežje, dostop do interneta.

Izdeluje: Zalip, www.zalip.com.tw

Prodaja: Svet komunikacij, www.svetkomunikacij.si.

Cena: 84 EUR.

Za: Litijev akumulator, enostavnost.

Proti: Nima vgrajenega modema za povezavo z mobilnim podatkovnim omrežjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji