Objavljeno: 28.12.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2017

Digitalni Monitor

Monitor se več kot petindvajset let ukvarja z računalniki in povezanimi tehnologijami, zato je že zelo dolgo na voljo tudi v digitalnih oblikah. Spet je na voljo tudi na prenosnih napravah iOS in Android, nov je tudi spletni bralnik.

Na voljo so posamezne številke Monitorja, omogočene pa so tudi 3-mesečne in letne naročnine. Kot tudi kratek predpregled številke.

Monitor ponujamo v digitalni obliki že res dolgo, saj so pri naročnini z DVDjem na tem ploščku tudi vse pretekle številke revije, v obliki DVD. Hkrati smo že pred leti bralcem ponudili možnost branja na tablicah prek aplikacije Trafika. Šlo je za aplikacijo, za katero je stalo podjetje Klika, ponujala pa je branje kar nekaj različnih časnikov in revij, med njimi tudi Monitor.

A podjetje je pred nedavnim zamenjalo lastnike, zato je padla tudi odločitev, da opustijo razvoj in vzdrževanje aplikacije Trafika. Zadnjih nekaj mesecev je bilo tako vse manj podpore, v začetku tega leta pa smo tudi sami opustili objavljanje prek te aplikacije.

Plačilo je možno s kreditnimi karticami, Moneto ali Paypalom. V Applovih napravah pa prek računa iTunes.

Že pred tem smo se začeli zanimati tudi za alternativne možnosti, rezultat pa so lastne aplikacije, za katero s programerskega stališča stoji podjetje Mediaworks.

Aplikacija se po novem imenuje enostavno Revija Monitor, na voljo je za iOS (ločeno za iPhone in iPad) in Android, za telefone kot za tablice. Obenem smo pripravili tudi nov spletni bralnik, ki deluje podobno kot aplikacije na mobilnih napravah – na voljo je na spletnem naslovu revija.monitor.si. Seveda so vsi članki še naprej na voljo tudi na naši spletni strani, s tem, da se tam znajdejo z mesečnim zamikom, naročnikom pa so na voljo takoj.

Znotraj aplikacij si lahko uporabniki kupijo posamezen izvod, možni sta tudi trimesečna in letna naročnina. Takoj lahko povemo, da so digitalne edicije za naročnike papirnate izdaje brezplačne, le javiti se nam morajo po elektronski pošti (narocnine@monitor.si), da uredimo dostop.

Zaznamki so koristni za označevanje zanimivih člankov.

Digitalne edicije je mogoče kupiti na nekaj različnih načinov. Na iOS je privzeta možnost kar prek računa, prijavljenega v iTunes. Ta možnost je žal nekoliko dražja zaradi Applovih pravil v iTunes, saj so cenovni okviri s strani Appla vnaprej predpisani. Prek spleta in prek Androida pa je na voljo nekaj več načinov - spet velja omeniti, da če kupite naročnino (recimo) prek spleta, vam lahko omogočimo tudi naročnino za revijo v aplikacijah na iOS. Prek spleta in v Androidu ponujamo nakup s kreditno kartico, nakup prek spletnega sistema PayPal in nakup z Moneto.

Beremo lahko tudi na telefonih, Applovih in androidnih.

Ko uporabnik aplikacijo prvič odpre, priporočamo izdelavo profila, s katerim lahko omogočimo dostop starim naročnikom in prenos številk, kupljenih na enem koncu (denimo v spletu), na druge naprave (recimo na tablico). Izdaje se prenesejo iz spleta, v primeru tablice iPad se shranijo krajevno, pri drugih napravah pa (vsaj zaenkrat) med branjem potrebujemo aktivno povezavo v splet.

Aplikacija načeloma deluje podobno kot že pred njo Trafika - revija je naložena v statični obliki (PDF), strani pa lahko seveda tudi povečamo. Glavna novost je ta, da so članki zdaj tudi tematsko povezani, v kazalo. Kar pomeni, da lahko hitro skočimo na določen sklop člankov oziroma na določen del revije. Ko imamo posamezno številko odprto, je na napravah iOS v zgornjem levem vogalu bližnjica do kazala (na napravah Android pa v zgornjem desnem vogalu), v katerem so nam na voljo predogledi posameznih tematskih sklopov/rubrik. To je nekaj, kar je bilo načrtovano že v okviru zdaj že nekdanje Trafike, a ni nikoli zares zaživelo.

V aplikaciji so podprti tudi zaznamki, s katerimi si lahko zabeležimo zanimivo stran oziroma članek. Pri zaznamku se zabeleži tako ime članka kot dejanska stran v reviji in čas, ko smo si ga shranili, do njih pa lahko pridemo tudi z glavnega menuja, torej nam ni treba vnaprej odpreti določene številke. Vgrajena je tudi pomoč oziroma vodnik po aplikaciji.

Članki so urejeni tudi po rubrikah.

Priznati moramo, da digitalne revije na tablicah kljub napovedim niso tako zaživele, kot so si nekateri pred leti predstavljali. Tudi za prihodnje ne opažamo resne težnje v to smer, prej nasprotno, kljub temu pa računamo, da bo kar nekaj naših naročnikov izbralo oziroma izkoristilo to možnost. Nenazadnje so naši naročniki zaradi tematike nekoliko bolj nagnjeni k uporabi tablic in pametnih telefonov kot »splošna populacija«. Mimogrede - morda velja spomniti tudi na to, da si lahko naše članke s spletne strani že kar dolgo prenesete tudi na naprave Kindle.

Digitalna pot je pomembna in tega se zavedamo. Neposrednemu branju v obliki HTML in seveda na papirju, nam torej lahko po novem sledite tudi na telefonih in tablicah. Poleg različnih družabnih omrežij, seveda - aktivni smo tako na Facebooku (www.facebook.com/RevijaMonitor) kot na Twitterju (www.twitter.com/RevijaMonitor), vsak mesec se redno trudimo tudi na Youtubu (www.youtube.com/RevijaMonitor).

Aplikacija Monitor

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPad: www.monitor.si/monitor_ipad

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji