Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2016

Digitalni zapiski

Pametni telefon sodobnemu človeku omogoča, da številna opravila postori na poti, ne da bi pogrešal druge pripomočke. Med priročnejšimi zmožnostmi je ustvarjanje digitalnih zapiskov. Z naslednjimi aplikacijami nam ne bo nikoli več ušla iz glave niti ena naključna zamisel, pa četudi tisti hip nimamo pri sebi svinčnika in beležke.

Prva za poslovneža nujna programska oprema je aplikacija Evernote. Gre za digitalne zapiske, polne najrazličnejših zmožnosti. Med drugim omogoča različne načine zapisovanja, izvrstno organizacijo vnosov, deljenje, sodelovanje pri delu in podporo številnim napravam, od telefona, tablice do prenosnika in računalnika. Težav mu ne povzročajo niti različni operacijski sistemi. Edina šibka točka so v zadnjem času oslabljene brezplačne možnosti. Vzdrževanje strežnikov in programa pač zahteva določena finančna sredstva in razvijalci jih skušajo pridobiti z naprednimi zmožnostmi, na primer velikim kosom oblačnega prostora za shranjevanje večje količine zapiskov.

Med večkrat priporočenimi izbirami se znajde tudi Googlova aplikacija za shranjevanje digitalnih zapiskov, Google Keep. V prid ji štejemo barvitost oblikovanja Material Design, ki združuje tako lepoto kot učinkovitost. Posamezni zapiski so predstavljeni kot kartice, med katerimi lahko hitro preklapljamo in jih izbiramo. Aplikacija je tesno povezana z Googlovim oblačnim prostorom Drive, pozna zvočne zapiske in foto priloge. Omogočeno je deljenje zapiskov in opozarjanje nanje. Zapiske je zaradi podpore operacijskemu sistemu nosljivih naprav Android Wear mogoče pregledovati tudi na zapestju.

OneNote predstavlja Microsoftov izlet na področje digitalnih zapiskov. Podobno kot je Google Keep povezan z oblačno shrambo Drive, se OneNote prepleta z Microsoftovim oblakom OneDrive. Podpira zapiske najrazličnejših oblik, ki jim po želji dodajamo zvok in sliko, omogoča sodelovanje, prehajanje med različnimi platformami, delo z lebdečimi pripomočki in nosljivimi napravami in je nujna programska oprema slehernega ljubitelja Microsoftovih pisarniških programov. Šibka stran pripomočka razvijalcev iz Redmonda je precejšnja napihnjenost, ki bo minimalistom zagotovo šla v nos.

Uporabniki mobilnih naprav, opremljenih s pisalom, bodo veseli programa LectureNotes, ki omogoča ustvarjanje nepregledne količine zapiskov na enostaven, vsem znan način. V posnemanju klasičnega zapisovanja nam neskončen papir različnih velikosti in oblik olajša obiskovanje predstavitev, sestankov, predavanj in še česa. Zapiski so urejeni v lične zvezke, ob pisanju pa nam pomaga hkraten pogled na več strani, ki omogoča hiter vpogled v že zapisano. Ob pisanju s pisalom pridejo prav naprednejše zmožnosti, med katerimi velja izpostaviti ignoriranje na zaslon naslonjene roke, brisanje s prsti in pomoč pri risanju najrazličnejših oblik. Vse našteto je le vrh ledene gore, saj zna LectureNotes posneti tudi zvok, izvoziti zapisano v PDF ali oblak (Evernote) in varovati ustvarjene zapiske.

Razvijalci nekdaj priljubljenega brezplačnega mobilnega programa FreeNote se predstavljajo z izdelkom FiiNote, note everything. Zabavna aplikacija podobno kot LectureNotes stavi na prvinsko izkušnjo zapisovanja. Na vzorčasto ozadje lahko namreč pišemo z digitalnim pisalom. Tako zapiske po želji tipkamo, pišemo ali rišemo. Vnosom je moč dodati zvok, sliko in video posnetke. Hibridnega izdelka za shranjevanje digitalnih zapiskov bodo najbolj veseli uporabniki, ki si zamisli in napotke navadno najraje zapišejo, oziroma jih skicirajo na roko.

Kot zadnjo predstavljamo starosto digitalnih zapiskov, ColorNote Notepad Notes To do, ki je barvanje navideznih listkov poznala že pred prihodom Googlovega programa Keep. Z njimi je delo s preprostim uporabniškim vmesnikom, ki omogoča zapisovanje, izdelavo seznamov in še kaj, še olajšano. Med drugimi zmožnostmi aplikacije ColorNote velja omeniti podporo koledarju, varovanje krajevne in oblačne shrambe ter napredna opozorila, ki nas bodo vestno opomnila, ko bomo naslednjič zamujali na sestanek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji