Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, lcd, foto

Digitalni spomini

Foto okvirjem smo se v Monitorju prvič resneje posvetili pred letom dni in odtlej se je stanje na trgu precej spremenilo. Danes najdemo na policah še večjo množico različnih izdelovalcev, tako uveljavljena imena s področja zabavne elektronike kot tudi manj znana, a vedno bolj množična, tajvanska podjetja. Prav je torej, da si ponudbo spet podrobneje ogledamo.

Foto okviri so se očitno med kupci uveljavili, saj je ponudba različnih izdelovalcev vsako leto pestrejša. Verjetno gre razloge iskati tudi v sorazmerni preprostosti takšne naprave. Digitalen foto okvir namreč ni nič drugega kot zaslon LCD, ki mu dodamo procesor, primerljiv s tistimi v mobilnih telefonih, nekaj tipk za upravljanje ter primerno programsko opremo. Za hrambo informacij potrebujemo bralnik pomnilniških kartic in nekaj vgrajenega pomnilnika. Različni izdelovalci nato dodajajo bolj ali manj uporabne dodatne zmožnosti, od različnih načinov povezljivosti do programskih urejevalnikov slik.

Zasnova je torej preprosta, vprašanje je, kaj loči tiste najboljše od povprečja. Osnovna funkcija takšne naprave je prikazovanje fotografij. Razlike med poceni izdelki in tistimi bolj dodelanimi so opazne že tu. Pomembne lastnosti dobrega okvira so realistična reprodukcija barv, dovolj dobro kontrastno razmerje zaslona in primerna ločljivost. Nekateri bolj uveljavljeni izdelovalci se v celoti posvečajo primarni nalogi in ne vgrajujejo podpore drugim vrstam datotek, kot so glasbene ali večpredstavne. Tisti drugi, predvsem tajvanski in kitajski izdelovalci, stavijo na čim večji nabor zmožnosti. Nekateri okviri so tako pravzaprav čisto pravi večpredstavni predvajalniki, saj podpirajo celo različne naprednejše stisnjene zapise videa. Kot smo na tem mestu zapisali že pred letom dni, je odločitev kupca, čemu daje prednost. Množici zmožnosti, pri čemer mora povečini vzeti v zakup marsikatero jezikovno in oblikovno napako, ali dodelanemu vmesniku z dobrim prikazom slik. Eden od pomembnejših dejavnikov pri nakupu je tudi podpora različnim vrstam pomnilniških kartic. Bolj zahtevni kupci, ki uporabljajo hitrejše kartice Compact Flash, bodo namreč morali nekoliko bolj previdno izbirati, saj te kartice povečini podpirajo dražji modeli. Preostali lahko posežejo po kateremkoli od opisanih izdelkov, saj najbolj razširjene kartice SD in MMC podpirajo prav vsi preizkušeni izdelki.

Naš pregled je tokrat zajel petnajst naprav, kar je precej več kot pri prejšnjem preizkusu. Povečalo se je število izdelovalcev, predvsem po zaslugi manj znanih podjetij azijskega izvora. Opazna so tudi znižanja cen, kar je predvsem posledica nižanja cen zaslonov. Če je pred enim letom najcenejši izdelek veljal 80 evrov, je tokrat več kot polovica pod to številko. Danes je moč dobiti kakovosten zaslon primerne velikosti že za 60-70 evrov, to je občutno ceneje kot lani. Še vedno ostajajo zasloni večjih mer, katerih cene se gibljejo, v nekaterih primerih tudi daleč prek 100 evrov. A glede na trenutne smernice razvoja bomo verjetno prihodnje leto spet pisali o novi ponudbi z novimi cenami.

Trg digitalnih okvirov je velik in izbor enega favorita na našem preizkusu bi verjetno povzročil krivico kateremu od izdelkov, ki jih tokrat nismo zajeli. Zato smo primernost in kakovost posameznega izdelka omenili kar pri opisu, pri tistih boljših smo to tudi izpostavili. Opisi naj bodo tako bolj navodilo pri nakupu, ki lahko kupcu pomagajo, ko se odloča med različnimi primerki takih naprav.

Aiptek Monet 8'' Digital Photo Frame

Tajvanski izdelovalec Aiptek se trudi uveljaviti na vedno več področjih. Čeprav slovi po razmeroma nizkih cenah v primerjavi s konkurenco, tokrat preizkušeni okvir ni med cenejšimi. Model, poimenovan Monet, ima zaslon, velik 8 palcev, ki premore ločljivost 800 x 480 pik. Na sprednji strani je snemljiv prozoren obrobni okvir, ki ga lahko osvetlimo z vgrajenimi modrimi svetlečimi diodami. Gumbi za upravljanje so na zadnji strani, zato so precej nepraktični za uporabo. Veliko preprostejše je upravljanje prek priloženega daljinskega upravljalnika, ki rahlo prehitro zaznava pritiske, zato smo pogosto pritisnili napačno izbiro.

Na zadnji strani najdemo poleg že omenjenih gumbov še zvočnik, bralniki pomnilniških kartic so ob straneh, podprti so skoraj vsi pomembnejši tipi. Poleg bralnika je tudi vmesnik miniUSB za povezavo z računalnikom in priključek za napajanje. Naprava premore manjšo količino (16 MB) vgrajenega pomnilnika, kar zadostuje za nekaj prednaloženih slik.

Kakovost prikaza slik ni pretirano dobra, z manjše razdalje se opazi zrnatost. Menuji so razmeroma preprosti, uporabnik z njimi ne bi smel imeti večjih težav, smo pa opazili nekaj težav z angleščino, tu in tam se namreč pojavljajo precej čudne slovnične napake. Za primer naj bi nam naprava z "This type file can't find." poskušala povedati, da na kartici ni avdio datotek.

Naprava podpira zaporedno predvajanje slik z glasbeno spremljavo, predvajanje glasbenih datotek mp3, večpredstavnih datotek mpg in avi. V našem primeru je predvajanje novejše večpredstavne datoteke, stisnjene s kodekom xvid, sicer delovalo, a očitno vgrajeni procesor ni kos odkodiranju v realnem času, saj je prikazana slika vidno zaostajala za zvokom.

Med dodatnimi zmožnostmi najdemo prikaz koledarja skupaj z uro in možnost nastavljanja več alarmov. Prikaz koledarja stilsko ni najbolj dodelan, saj deluje precej osnovno. Precej bolj zanimivo zmožnost ponuja vgrajen vmesnik bluetooth, ki omogoča povezavo naprav s takšnim vmesnikom (za primer mobilni telefon) z okvirom. Tako lahko vsebine prenesemo neposredno v sam foto okvir brez računalnika. Vsebina se v primeru vstavljene pomnilniške kartice shrani nanjo, v nasprotnem primeru pa v notranji pomnilnik.

Aiptek Monet 8'' Digital Photo Frame

Izdeluje: Aiptek, www.aiptek.com.

Prodaja: Conrad, www.conrad.si.

Cena: 139 EUR.

Za: Bluetooth, videz.

Proti: Problemi s predvajanjem videa, cena.

Digi One NTP DP181

Podjetje Digi One je eno bolj neznanih, njihov sedempalčni digitalni foto okvir pa si programsko opremo deli s sedempalčnim modelom podjetja Reflecta, ki smo ga tudi imeli na tokratnem preizkusu. Razmeroma preprosta zunanja oblika v beli barvi s prozorno obrobo deluje nevpadljivo. Ob strani je treh najosnovnejših pomnilniških kartic (SD, MMC ter MS) ter vmesnik USB, ki rabi tako za priklop na računalnik kot tudi vhod za ključ USB. Naprava nima vgrajenega pomnilnika.

Zunanjost zaokroža pet gumbov za upravljanje na zgornji strani, ki jih spet veliko bolje nadomešča priloženi daljinski upravljalnik. Na njem bomo našli kar 32 tipk, a nekatere od njih nimajo nobene vloge. To je očitno posledica tega, da najdemo isti upravljalnik tudi pri nekaterih drugih modelih drugih izdelovalcev.

Zaslon premore nizko ločljivost 480 x 234 pik. To je vidno tudi z nekoliko večje razdalje. Slika je namreč izredno zrnata. Osnovni izbirni menu je pregleden in intuitiven, ponuja nam predvajanje slik, glasbe, kombinacijo obojega in predvajanje filmov. Med dodatne zmožnosti naprave lahko štejemo prikaz koledarja, ure in možnost nastavitve alarma. Označimo lahko tudi priljubljene fotografije in nato predvajamo le označene.

Nastavitev je razmeroma veliko, tako lahko okvir precej prilagodimo svojim željam. Vmesnik je pri pregledovanju seznama datotek na pomnilniškem nosilcu precej počasen in neprivlačen, a tega smo pri cenejših izdelkih že vajeni. Predvajanje večpredstavnih vsebin poteka brez težav, nikakršnih težav ni povzročal niti video, stisnjen z novejšim kodekom xvid. Kljub temu je zaradi nizke ločljivosti in precej slabe kakovosti samega zaslona in posledično slabih barv prikaz fotografij in posnetkov razmeroma slab. Okvir tako nekoliko rešuje le nizka cena.

Digi One NTP DP181

Izdeluje: Digione.

Prodaja: Conrad, www.conrad.si.

Cena: 42 EUR.

Za: Predvajanje video posnetkov, cena.

Proti: Nizka ločljivost zaslona.

Hama Basic 10,4''

Nemško podjetje Hama ponuja široko paleto izdelkov zabavne elektronike, zato ne preseneča, da med njihovo ponudbo najdemo tudi digitalne foto okvire. Model Basic 10,4'' ima, kot pove že ime, dobrih deset palcev velik zaslon, ki žal premore ločljivost le 640 x 480 pik. Zunanjost je odeta v elegantno črno, spredaj nekoliko svetlečo plastiko. Gumbi za upravljanje so tudi tu na zgornji strani, za lažje delo z napravo poskrbi priložen daljinski upravljalnik.

Beseda Basic v imenu pomeni, da smo prikrajšani za nekaj naprednejših lastnosti, kot so bralnik kartic CF ter vgrajeni pomnilnik. Okvir tako ponuja le vgrajen bralnik pomnilniških kartic tipa SD(HC), MMC, MS in xD, ki pa lahko ob priklopu na računalnik rabi kot zunanji bralnik pomnilniških kartic. Programski menu je nadvse preprost, a tudi nekoliko neprivlačen, v pomoč pri navigaciji so nam velike ikone, pravih sistemskih nastavitev je malo. Naprava tako opravlja eno in edino zmožnost, prikazovanje fotografij. Ker ne podpira predvajanja glasbe, bomo zaman iskali zvočnike, prav tako ni podpore večpredstavnim vsebinam.

Zaradi velikega zaslona je naprava primerna predvsem za namestitev na bolj oddaljeno polico ali steno. Od blizu je slika zaradi majhne ločljivosti in s tem večje posamezne pike izredno zrnata. Kakovosti primerna je tudi cena, saj bomo za zaslon velikosti dobrih 26 centimetrov odšteli le dobrih sto evrov.

Hama Basic 10,4''

Izdeluje: Hama, www.hama.de.

Prodaja: Conrad, www.conrad.si.

Cena: 116 EUR.

Za: Velik zaslon.

Proti: Nizka ločljivost zaslona, ni vgrajenega pomnilnika.

Hama okvir z vremensko postajo

Najcenejši izdelek na tokratnem preizkusu je majhen digitalni foto okvir podjetja Hama, ki stane slabih trideset evrov. Pri tem izdelku ni poudarek na samem zaslonu, temveč je ta le dodatek namizni uri in vremenski postaji. To je precej očitno že ob prvem pogledu, saj zaslon zaseda le četrtino površine naprave. Ločljivost majhnega, 3,5 palčnega zaslona je 320 x 240 pik. Naprava nima lastnega notranjega pomnilnika, temveč le osnovni bralnik pomnilniških kartic vrste SD in MMC. Za delovanje potrebuje priklop v električno omrežje, za delovanje drugega dela naprave pa zadostuje tudi par baterijskih vložkov.

Uporabniškega menuja pravzaprav sploh ni, saj premore naprava zelo malo gumbov in nastavitev. Edini pravi nastavitvi sta čas med dvema slikama ob samodejnem prehajanju ter možnost obračanja slike na zaslonu, nekoliko je nastavljiv tudi kontrast. Druge zmožnosti, ki nam jih ponuja naprava, kot so ura, alarm in nekaj podatkov o vremenu, so prikazane na ločenem zaslonu.

Kot rečeno, je prikaz slik tokrat le dodatna, nekakšna okrasna zmožnost, zato ni pričakovati posebno kakovostne slike. Delovanje naprave je sicer povsem tekoče, saj osnovno prikazovanje slike ni tako zahtevno opravilo. Fotografije so žal pretirano stisnjene in barvno povsem nepravilne (delujejo povsem nekontrastno in premalo nasičeno). Naprava bo morda vendarle komu popestrila delovno mizo, medtem ko bo prikazovala trenutni čas.

Hama 3,5'' Okvir z vremensko postajo

Izdeluje: Hama, www.hama.de.

Prodaja: Conrad, www.conrad.si.

Cena: 30 EUR.

Za: Podatki o vremenu, cena.

Proti: Majhen zaslon, slaba kakovost slike.

Philips SPF7010

Philips ni znan po poceni digitalnih okvirih, a zato nikoli ne razočara pri kakovosti in zmožnostih. Tokrat preizkušeni model SPF7010 odlikuje zaslon, velik 10 palcev, z ločljivostjo 800 x 600 pik. Omenjeni okvir je edini z velikim zaslonom, ki ima klasično razmerje stranic 4 proti 3.

Naprava je med težjimi, kar je glede na velikost tudi pričakovati. Oblike pri izdelovalcu niso pretirano spreminjali od predhodnikov, še vedno je spredaj odeta v nekoliko svetlečo črno barvo, zadnji del pa je zaobljen. Za prikaz vsebin nam je na voljo bralnik vseh razširjenih vrst pomnilniških kartic skupaj z možnostjo priklopa ključa USB. Slike lahko naložimo tudi neposredno na napravo, saj je v notranjosti 1 GB pomnilnik.

Upravljanje naprave poteka prek površine, občutljive za dotik, ob desni strani zaslona, kjer se prikažejo belo osvetljene navidezne tipke. Navigacija po menujih je preprosta in kljub veliki količini zmožnosti, ki jih ponuja naprava, menuji niso zapleteni. Osnovni menu ponuja pet možnosti, in sicer predvajanje vsebin, brskanje, nastavljanje teme ure, dodatne možnosti in nastavitve naprave. Nastavitve nam omogočajo izbiro obrnjenosti zaslona, nastavljanje samodejne zaznave svetlosti prostora ter temu primerno prilagajanje osvetlitve, samodejno izklapljanje naprave ob nedejavnosti in podobno. Poseben razdelek v nastavitvah je namenjen tudi vmesniku bluetooth, nastavimo lahko ime naprave in varnostno kodo. Prek omenjenega vmesnika lahko datoteke prenašamo neposredno na napravo z vsake naprave, ki podpira ta protokol. Tako lahko za primer slike in glasbo prenesemo s telefona na foto okvir brez uporabe računalnika. Naprava je sicer sposobna samodejno zaznati obrnjenost zaslona ter temu primerno prilagoditi prikaz slik, a to ne deluje pri uporabi menujev, ti se ne obračajo samodejno.

Brskanje po vstavljenih nosilcih je odzivno in v primerjavi z drugimi napravami na testu hitro. Predvajanje večpredstavnih posnetkov deluje odlično, pri ogledu filma smo imeli občutek, kot bi ga spremljali na manjšem prenosniku. Barvna pravilnost pri prikazu tako fotografij kot video posnetkov je dobra, izkaže se tudi samodejno nastavljanje svetilnosti.

Seveda nam okvir ponuja tudi dodatke, kot je koledar z opomniki, a vse skupaj ima vendarle svojo ceno. Naprava se je uvrstila med dražje na tokratnem preizkusu, a v primerjavi s preizkusom izpred enega leta tudi največji in najboljši znižujejo cene.

Philips SPF7010

Izdeluje: Philips, www.philips.com.

Prodaja: Philips, www.philips.si.

Cena: 166 EUR.

Za: Bluetooth, 1 GB vgrajenega pomnilnika.

Proti: Cena.

Praktica DF 3.7

Nemška Praktica je znana predvsem kot eden izmed inovatorjev na področju fotoaparatov SLR vse od začetkov te tehnologije. Danes pod to blagovno znamko najdemo izdelke z več področij blizu fotografiji, zato ne preseneča njihova linija digitalnih foto okvirov.

Model z imenom DF 3.7 ima 7 palcev velik zaslon ločljivosti 800 x 600 pik. Na spodnji strani najdemo vmesnik USB ter mini USB in bralnik pomnilniških kartic, ki ne podpira formata Compact Flash. V notranjosti je 128 MB vgrajenega pomnilnika, ki zadošča za nekaj fotografij. Upravljanje naprave je možno prek za dotik občutljive vrstice pod zaslonom ali s pomočjo priloženega daljinskega upravljalnika. Ta je precej bolj dodelan in kakovosten kot pri izdelkih tajvanskega izvora.

Osnovni menu naprave je preprost, ponuja nam predvajanje slik, glasbe, filmov, ure in brskanje po vsebini in nastavitve naprave. Nastavitve nam omogočajo zelo dobro nastavljanje lastnosti zaslona, od svetilnosti, kontrasta pa vse do vrednosti gama. Kot pri številnih drugih okvirih tudi tu lahko nastavimo samodejen vklop in izklop. Prikazani koledar in ura sta grafično primerno oblikovana, da ne kazita videza naprave.

Kakovost prikazanih slik je dobra, barve so dovolj izrazite in nasičene, zanimivi so tudi prehodi med posameznimi slikami. S predvajanjem večpredstavnih vsebin ni šlo povsem gladko, sistem sicer ni imel težav z glasbenimi datotekami in nekaterimi starejšimi video posnetki, novejši posnetek, stisnjen s kodekom xvid, mu je delal nekoliko več težav. Ob poskusu predvajanja smo lahko slišali tonski zapis, slike na zaslonu pa ni bilo. Nabor prepoznanih kodekov je torej nekoliko manjši, kot bi pričakovali glede na navedbe.

Opisani model je do neke mere pozitivno presenečenja tokratnega preizkusa, primerna prikazani kakovosti je tudi cena.

Praktica DF 3.7

Izdeluje: Praktica, www.praktica.de.

Prodaja: Eurovision, www.eurovision.si.

Cena: 80 EUR.

Za: Kakovost zaslona, videz.

Proti: Težave z nekaterimi video zapisi, ni podpore CF.

Reflecta Visiframe 7''

Reflectin model Visiframe 7'' je izredno podoben že opisanemu Digi Oneovem modelu. Zunanjost je sicer nekoliko spremenjena, delovanje skupaj s programsko opremo pa je skoraj identično. Zaslon je tudi tu velik sedem palcev, z nizko ločljivostjo 480 x 234 pik, kar ne zagotavlja ravno kakovostnega prikaza slik. Bralnik pomnilniških kartic podpira vse razširjene formate razen Compact Flasha, v notranjosti je 16 MB vgrajenega pomnilnika, ki je zaradi majhnosti bolj ali manj neuporaben. Bomo pa zato poleg vmesnika USB našli izhod A/V, s katerim lahko sliko prikazujemo na televizijskem sprejemniku. Upravljanju naprave služi sedem gumbov na zadnji strani in daljinski upravljalnik s kar tridesetimi tipkami, med katerimi je spet nekaj neuporabljenih.

Grafično je menu precej barvit, morda že nekoliko kičast. Okvir ponuja predvajanje slik, glasbe v zapisu mp3 in večpredstavnih vsebin. Predvajalnik ni imel nikakršnih težav z nobeno od preizkušenih vrst zapisa, a slika je zaradi nizke ločljivosti in slabega kontrasta podpovprečna. Med dodatnimi zmožnostmi bomo našli koledar, ki je oblikovno slabo narejen, ter uro z alarmom.

Za takšno ceno si lahko pri konkurenci omislimo precej boljše in bolj kakovostne izdelke, zato Visiframe 7'' ni naprava, ki bi jo priporočili.

Reflecta Visiframe 7''

Izdeluje: Reflecta, www.reflecta.de.

Prodaja: Eurovision, www.eurovision.si.

Cena: 70 EUR.

Za: Predvajanje video posnetkov.

Proti: Nizka ločljivost zaslona, malo vgrajenega pomnilnika.

Reflecta Visiframe 11,3''

Reflectin večji model na tokratnem preizkusu je precej bolj kot prej opisanemu izdelku istega izdelovalca podoben napravam podjetja ViewSonic. Z njimi se med drugim deli tudi operacijski sistem. Zaslon tega foto okvira meri kar 11,3 palca in se s tem po velikosti na preizkusu uvršča na prvo mesto. Žal ločljivost ni tako izjemna, saj meri 800 x 480 pik, to pomeni, da je zaslon primeren predvsem za gledanje z večje razdalje.

Podpora različnim pomnilniškim karticam je popolna, poleg njih lahko kot medij uporabimo tudi ključ USB, v napravi je na voljo 128 MB vgrajenega pomnilnika.

Naprava je zaradi svoje velikosti tudi primerno težka, zato je delo z njo nekoliko težavnejše. K že tako veliki diagonali zaslona so pri izdelovalcu dodali še dve dodatni plastični obrobi, kar naredi celoten izdelek še večji. Upravljanju rabi pet gumbov na zadnji strani ter priloženi daljinski upravljalnik. Zaradi velikega zaslona je privzeti način prikazovanje več slik naenkrat, a to lahko v nastavitvah spremenimo. V našem primeru je imel izdelek precej težav pri branju s pomnilniške kartice tipa SD, saj je vsakokrat ob prikazu točno določene slike povsem odpovedal odzivnost in smo morali napravo izklopiti ter znova vključiti. Težav s to sliko nismo zaznali na nobeni drugi napravi na tokratnem preizkusu.

Visiframe omogoča poleg predvajanja slik tudi predvajanje glasbenih datotek mp3, kot podlago ali povsem samostojno. Nastavitveni menu je zelo osnoven, brez grafike. Omogoča nam nastavljanje parametrov predvajanja in nekaj nastavitev samega zaslona.

Prikazane barve niso povsem pravilne, a ob gledanju z večje oddaljenosti zadovoljijo manj zahtevne kupce. Zaradi že omenjene majhne ločljivosti glede na fizično velikost zaslona je opaziti zrnatost fotografij. Naprava se uvršča med dražje, a je to glede na navedene lastnosti pričakovano. Kljub temu je cena zmerna, približno 140 evrov za zaslon, ki bo na steni zasedel precej veliko površino.

Reflecta Visiframe 11,3''

Izdeluje: Reflecta, www.reflecta.de.

Prodaja: Eurovision, www.eurovision.si.

Cena: 150 EUR.

Za: Velik zaslon.

Proti: Teža, nizka ločljivost.

Renkforce PhotoFrame Slim 7''

Renkforce je blagovna znamka, bolj znana avdiofilom kot fotografom. Njihov okvir, preprosto poimenovan PhotoFrame Slim, ima zaslon velikosti 7 palcev in ločljivosti 480 x 234 pik. Zunanji videz je precej osnoven, plastika je črne barve, rahlo svetleča s sprednje strani. Ob prvem stiku z napravo je delovala nekoliko ceneno.

Gumbi za upravljanje so na zadnji strani in so nekoliko nerodni za uporabo, veliko lažja je uporaba s pomočjo preprostega daljinskega upravljalnika. Naprava vsebuje bralnik pomnilniškim kartic, ki podpira kartice tipa SD, MMC in MS. Preko vmesnika USB je moč priključiti ključ USB. Vgrajenega pomnilnika izdelek nima, prav tako ne podpira nikakršnih drugih zapisov datotek kakor JPG.

Zaradi omejenih zmožnosti je razumljivo preprost tudi menu naprave. Omogoča nam izbiro nosilca, s katerega želimo predvajati vsebino ter izbiro med predvajanjem slik ter koledarjem z uro. Na voljo nam je nekaj nastavitev zaslona, predvsem velikost prikazane slike ter parametri prehajanja. Pri izbiri koledarja se nam na levi strani pod uro še vedno prikazujejo izbrane slike. Menuji grafično sicer niso najgrši, niso pa posebej pozorno dodelani, saj se na enem zaslonu prikaže skoraj celoten spekter barv in to ne daje vtisa kakovostnega izdelka. Zaslon sicer nima posebno izrazitih slabih lastnosti, saj nima nikakršnih izstopajočih dodatnih zmožnosti. Slika kljub temu ni posebej kakovostna, opazi se zrnatost, barve delujejo obledelo. Celoten vtis nekoliko popravi le cena, ki pa nikakor ne bi smela biti edini razlog za nakup tega izdelka.

Renkforce PhotoFrame Slim 7''

Izdeluje: Renkforce, www.renkforce.de.

Prodaja: Conrad, www.conrad.si.

Cena: 46 EUR.

Za: Cena.

Proti: Ni vgrajenega pomnilnika, ni podpore videu, nizka ločljivost.

Sony DPF A72

Sonyjevi digitalni foto okviri slovijo po izredno kakovostnem prikazu slik, pri katerem si pomagajo z vgrajenimi algoritmi za samodejno nastavljanje barv. Omenjeni algoritmi pravzaprav izvirajo iz proizvajalčeve linije fotoaparatov, kjer rabijo za pravilno določanje parametrov ob zajemu slike. Podobno kot pri fotografiranju tudi na digitalnih okvirih poskušajo poiskati obraze ali pomembne objekte ter barve pravilno prilagoditi.

Model z oznako DPF A72 ima zaslon velik 7 palcev, ki premore ločljivost 480 x 234 pik. Je eden osnovnejših modelov tega izdelovalca, zato je tudi cena primerno nižja od najdražjih modelov. Navzočnost bolj uveljavljene blagovne znamke se pozna že pri zunanjem videzu, saj plastika ne zbuja občutka cenenosti kot pri nekaterih izdelkih na preizkusu. Vgrajeni bralnik pomnilniških kartic tudi tokrat premore vse bolj priljubljene formate, razen Compact Flasha, za povezavo z računalnikom skrbi vmesnik USB, prek katerega tokrat ne moremo priključiti pomnilnega medija. V samo napravo je vgrajen tudi notranji pomnilnik, velik 128 MB. Upravljanje naprave je možno prek gumbov ob strani ali s priloženim daljinskim upravljalnikom.

Za Sonyjeve okvire je značilno, da odlično opravljajo svojo osnovno nalogo in ničesar drugega. V napravi bomo tako našli vgrajeno tipalo obrnjenosti zaslona, ki samodejno prilagodi prikazano sliko glede na položaj naprave. Menuji so sicer pregledni in nevsiljivi, a hkrati zelo osnovni. Med pregledovanjem slik nam je namreč na voljo le razvrščanje slik po albumih, s čimer lahko nadgradimo datotečno strukturo. Splošne nastavitve nam ponujajo samodejno prižiganje in ugašanje naprave, nastavitve zaslona ter nastavitve koledarja in ure.

Spreminjamo lahko načine prehajanja med slikami, med katerimi je nekaj zelo izvirnih. Prav tako imamo na voljo nekaj različnih prikazov ure in koledarja, ki so vsi oblikovno dovršeni in ne kazijo podobe naprave.

Zanimiv se nam je zdel tudi prikaz tipk, ki so sicer na desni strani za zaslonom na zaslonu. Tako nam ni treba obračati zaslona, saj s sprednje strani vidimo, kaj moramo pritisniti. Glede na cene Sonyjevih proizvodov je preizkušeni izdelek primerno cenovno ovrednoten, saj je primerljiv z modeli manj znanih blagovnih znamk. Všeč bo predvsem tistim, ki zahtevajo dobro kakovost slike, niso pa jim pomembne dodatne zmožnosti, kot je predvajanje glasbe ali videa.

Sony DPF A72

Izdeluje: Sony, www.sony.com.

Prodaja: Lorex, www.lorex.si.

Cena: 70 EUR.

Za: Cena, kakovosten prikaz slike.

Proti: Nizka ločljivost.

Sony DPF V1000

Sonyjev DPF V1000 je verjetno s stališča kakovosti prikaza slike ter izdelave eden najboljših, če ne najboljši izdelek na tokratnem preizkusu. Zaslon, velik 10 palcev, premore ločljivost 1024 x 600 pik, ki zagotavlja izredno jasno sliko, brez zrnatosti ali vidnih posameznih pik tudi z manjše razdalje.

Kot se za enega dražjih Sonyjevih okvirov spodobi, ima vgrajen bralnik vseh priljubljenih vrst pomnilniških kartic, skupaj z vmesnikom USB in izhodom HDMI, ki omogoča priklop na Sonyjeve televizorje Bravia. Za uporabo brez dodatnih pomnilniških kartic skrbi 1 GB vgrajenega pomnilnika. Zaradi vseh naštetih lastnosti je naprava občutno težja od prej opisane, prav tako je nekoliko debelejša. Videz je s sprednje strani elegantno preprost, črn bleščeč okvir, sredi katerega je bel napis z imenom izdelovalca, ki se ob drugačni orientaciji zaslona samodejno izklopi.

Razširjen ni le strojni, temveč tudi programski del. Menuji nam ponujajo veliko dodatnih zmožnosti, med katerimi bomo omenili le nekatere. Med pregledovanjem vsebine map lahko izbiramo velikost prikaznih slikc, posamezne slike lahko urejamo z osnovnimi orodji, kot so popravljanje barv, obrezovanje, vrtenje in podobno. Izberemo lahko tudi samodejno popravljanje, pri čemer poskuša naprava sama izbrati najprimernejše barvne vrednosti. Pri pregledovanju nam je lahko v pomoč tudi naprednejše iskanje, to ponuja iskanje na podlagi datuma, označb in še nekaterih drugih kriterijev. Zanimiva je tudi možnost, imenovana Creative Edit, ki ponuja izdelavo koledarjev ob pomoči predlog, okvirjanje slik z zabavnimi okviri in druge bolj ali manj uporabne pripomočke.

Sama razporeditev menujev in njihov videz sta povsem enaka kot pri prej opisanem modelu, prav tako deluje samodejno zaznavanje orientacije zaslona. Med dodatnimi zmožnostmi lahko omenimo samodejno prilagajanje osvetlitve glede na zaznano svetlobo iz okolice ter standardni koledar z opomniki in uro.

Kot za vse Sonyjeve okvire tudi za tega velja, da ne podpira predvajanja video posnetkov in glasbe. Prikazovanje slik je izredno dobro, samodejne prilagoditve barv delujejo zadovoljivo, slike na zaslonu so mnogokrat celo boljše kot na računalniku. Edina slaba stran izdelka je cena, v primerjavi s konkurenco je visoka. A pravi ljubitelji dobre fotografije bodo vedeli, čemu tak znesek.

Sony DPF V1000

Izdeluje: Sony, www.sony.com.

Prodaja: Lorex, www.lorex.si.

Cena: 227 EUR.

Za: Kakovosten prikaz slike, 1 GB pomnilnika.

Proti: Cena.

TakeMS P.View 3,5

Foto okvir podjetja TakeMS, imenovan P.View 3,5, je pravi posebnež na tokratnem preizkusu. Poleg tega, da je njegov zaslon velik le 3,5 palca in ima ločljivost 320 x 240 pik, je edina naprava, ki ima vgrajen akumulator. S svojimi majhnimi merami namreč ni namenjen povprečni pisalni mizi, temveč predvsem prenašanju.

Zunanjost je odeta v gumijasto prevleko, zato je bolj odporna proti udarcem. Na vrhu naprave najdemo štiri gumbe za upravljanje, ki na različnih menujih privzamejo različne funkcije. Ob strani je vmesnik miniUSB, ki rabi tako za povezavo z računalnikom kot tudi priklop napajanja, ter bralnik pomnilniških kartic vrste SD(HC) in MMC. Naprava podpira kartice, velike do 8 GB.

Menu naprave je primerno preprost, omogoča nam obračanje slike, približevanje pogleda, kopiranje in brisanje. Na voljo imamo tudi nastavljanje kontrasta in svetilnosti zaslona.

Delovanje naprave je enostavno, podpira samo slikovne datoteke tipa JPG, na voljo imamo pregled datotek v obliki seznama majhnih sličic ter zaporedno samodejno predvajanje.

Kot že omenjeno, je izdelek namenjen prenašanju, morda bi prišel prav na terenu, kjer bi lahko kartico iz fotoaparata prestavili neposredno v predvajalnik ter pregledali vsebino. Smiselnost tega je sicer vprašljiva, saj imajo mnogi današnji fotoaparati že primerljivo velike zaslone, a zaradi tega tudi večjo porabo energije, ki bi jo lahko s takšnim dejanjem prihranili za fotografiranje.

Vsekakor zanimiv izdelek, ki pa nima najnižje cene. Če upoštevamo to, da nekatere modele, velike 7 in 8 palcev, lahko kupimo že za dobrih 50 evrov, je 40 evrov, kolikor stane ta malček, precej.

TakeMS P.View 3,5

Izdeluje: TakeMS, www.takems.com.

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Cena: 29 EUR.

Za: Akumulatorsko napajanje.

Proti: Majhen zaslon.

TakeMS P.View 7,0

Drugi izdelek podjetja TakeMS je precej bolj tipičen foto okvir. Plastično ohišje svetleče črne barve obkroža zaslon, velik 7 palcev, ki zmore ločljivost 480 x 234 pik. Zadnja stran deluje nedokončano, občutek imamo, da bi za nekaj več denarja dobili precej več. Pripravljeni prostori za video izhod, bralnik kartic CF, vmesnik USB in izhod za slušalke so namreč zapolnjeni s plastiko. Tako ima naprava le bralnik pomnilniških kartic vrste SD, MMC ter MS in vmesnik miniUSB. V notranjosti bomo našli še 128 MB vgrajenega pomnilnika. Kot pri toliko drugih modelih na tokratnem preizkusu lahko napravo upravljamo prek gumbov na zgornji strani ali s priloženim daljinskim upravljalnikom.

Menuji so slikovni, kar pomeni nekaj zmede ob prvem stiku z izdelkom, saj moramo pomen slik razbrati, to pa ni vedno lahko. Možnosti je malo, sliko lahko obračamo, spremenimo bližino pogleda in jo izbrišemo. Podobno malo je tudi sistemskih nastavitev, poleg spreminjanja dolžine med posameznimi prehodi lahko nekoliko nastavljamo svetlost in kontrast zaslona, a pretirano dobre slike nam kljub vsemu ni uspelo dobiti.

Naprava ne podpira nobenih drugih zapisov datotek kot JPG, celoten vtis je žal nekoliko cenen in nedodelan. Začuda je cena tega izdelka višja kot pri nekaterih bolj uveljavljenih konkurentih z istimi lastnostmi, zato posebnega priporočila tej napravi ne moremo dati.

TakeMS P.View 7,0

Izdeluje: TakeMS, www.takems.com.

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Cena: 45 EUR.

Za: Videz.

Proti: Nizka ločljivost, ni podpore videu.

ViewSonic VFM735W

Izdelek podjetja ViewSonic z oznako VFM735W ima sedempalčni zaslon z ločljivostjo 800 x 480 pik. Razmerje slike je zato nekoliko nestandardno, 5 : 3. Sama naprava je narejena iz črne plastike, ob straneh najdemo bralnik pomnilniških kartic, ki podpira vse priljubljene vrste kartic, in vmesnika USB ter miniUSB. Okvir je mogoče upravljati prek za dotik občutljivih tipk, ki so pod zaslonom in so modro osvetljene.

Ikone menuja so sicer izvirne, a delujejo nekoliko otročje. Naprava omogoča tako prikazovanje slikovnih datotek kot predvajanje glasbenih in video datotek. Glasbo lahko predvajamo ločeno ali kot podlago pri samodejnem prikazovanju fotografij. Naprava ni imela nobenih težav s predvajanjem večpredstavnih vsebin, tudi tistih stisnjenih z novejšimi kodeki.

V notranjosti izdelka je kar 2 GB vgrajenega pomnilnika, to je največ na tokratnem preizkusu. Dodatne zmožnosti vključujejo prikaz ure in koledarja, nastavitev samodejnega vklopa ter izklopa naprave ter nastavljanje alarma. Menu nastavitev je pregleden in enostaven, z njim ne bodo imeli težav niti manj vešči uporabniki. Nastavitev zaslona je kar nekaj, kakovost prikazane slike je zadovoljiva, nekoliko izstopajo določeni toni, kar za večino ne bo moteče. Najbolj moteče se nam je zdelo pojavljanje slovničnih napak v samem vmesniku, med drugim nas je nasmejal stavek "No file be found."

Glede na nizko ceno ter navedeno ločljivost (večina konkurence ponuja 7-palčne zaslone z ločljivostjo 480 x 234 pik), bo marsikdo pripravljen spregledati takšne napake, izdelek je, gledano v celoti, vendarle dober.

ViewSonic VFM735W

Izdeluje: ViewSonic, www.viewsonic.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 67 EUR.

Za: Cena, visoka ločljivost, 2 GB pomnilnika.

Proti: Slovnične napake, videz menujev.

ViewSonic VFD1024W

ViewSonic VFD1024W je digitalni foto okvir z zaslonom, velikim 10 palcev, in z ločljivostjo 1024 x 600 pik. Ob strani je bralnik pomnilniških kartic, ki podpira vse priljubljene vrste kartic ter vmesnika USB in miniUSB. Gumbi za upravljanje so zgoraj, priložen je tudi daljinski upravljalnik za lažje delo. Izdelovalec je v paket priložil celo krpico za brisanje zaslona, saj se na svetleči plastiki hitro poznajo prstni odtisi.

Poleg pomnilniških kartic lahko vsebino predvajamo tudi s ključa USB ali 128 MB velikega vgrajenega pomnilnika. Osnovni menu je grafično precej razgiban, povsem drugače je s sistemskimi menuji, ki so preprosti in besedilni. Sistemski menuji so povsem enaki tistim pri TakeMSovih modelih in še nekaterih drugih. Očitno več izdelovalcev uporablja enak operacijski sistem, ki mu le spremenijo ikone in barvne sheme.

Zaslonu lahko nastavljamo svetlost, nasičenost, kontrast in barvo, posamezne slike pa lahko vrtimo, premikamo, brišemo in spreminjamo oddaljenost pogleda. Izbiramo lahko tudi število slik, ki se hkrati prikazujejo na zaslonu, saj velik zaslon omogoča postavitev več fotografij drugo ob drugo.

Poleg prikazovanja fotografij podpira naprava tudi glasbene datoteke mp3. Te zna predvajati posamično ali kot podlago med samodejnim prikazovanjem slik. Kot pri večini modelov imamo tudi tu na voljo uro s koledarjem, na katerem si lahko določamo opomnike in alarm. Podpore večpredstavnim vsebinam žal ne bomo našli, verjetno bi za prikazovanje videa na tako velikem zaslon potrebovali precej zmogljiv procesor.

Oblikovno bi sicer posamezne elemente lahko še nekoliko dodelali, a kljub temu delujejo zadovoljivo, precej bolje kot pri večini cenejših naprav. Cena je še ena od dobrih lastnosti izdelka, stane namreč 100 evrov, to je za napravo s tako velikim zaslonom malo.

ViewSonic VFD1024W

Izdeluje: ViewSonic, www.viewsonic.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 100 EUR.

Za: Kakovosten zaslon, cena.

Proti: Ni podpore videu.

Tabela z rezultati 1

Tabela z rezultati 2

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji