Objavljeno: 23.10.2005 21:06 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2004

Digitalna četverica

Monitorji LCD so izdelki, ki pritegujejo veliko pozornost in so v zadnjem času velik prodajni hit. Izdelovalci zato hitijo s predstavljanjem vedno novih in novih modelov, s katerimi želijo konkurenci odščipniti še kak dodaten košček trga.

AOC

Monitorji AOC s povprečnimi zmogljivostmi po ugodni ceni tekmecem konkurirajo predvsem v spodnjem cenovnem razredu. Model LM729 sodi med zmogljivejše 17-palčnike tega izdelovalca. Njegova posebnost je stojalo, ki pušča precej svobode pri nastavljanju položaja zaslona, omogoča pa tudi zasuk okoli osi za 90° v pokončni položaj. Drugače gre za dokaj spodobno opremljen izdelek. Monitor je opremljen tako z vmesnikom VGA kot DVI, vgrajen pa ima tudi razdelilnik USB s štirimi izhodi. Pod zaslonom sta vgrajena tudi dva zvočnika. Na samodejno nastavitev nismo imeli pripomb.

LM729 je prikazal dokaj povprečno sliko. Pograjali bi enakomernost osvetlitve, saj je pri svetlejših enakomernih podlagah tudi pri običajnem delu opaznih kar nekaj temnejših lis, še posebej ob levem in desnem robu zaslona. Kotna vidljivost je povprečna. Slika je pri gledanju pod kotom nekontrastna in nekoliko temnejša, malenkostno pa se spremenijo tudi barve. Sneženje na drobnih vzorcih je pri testnih slikah opazno, a pri običajnem delu ni moteče.

19-palčniki z ločljivostjo 1280 × 1024 so zaradi vedno nižjih cen med uporabniki vse bolj priljubljeni, zato je svoj lonček pristavil tudi AOC. LM919 sodi med dokaj klasično oblikovane zaslone. Podobno kakor 17-palčni model ima tudi LM729 vgrajen tako vhod VGA kot DVI, zvočnike in razdelilnik USB s štirimi vtičnicami. Tu pa se podobnost že konča, saj je po obliki in stojalu monitor malo bolj podoben šibkejšemu 17-palčnemu modelu LM720. Tako tudi ne omogoča zasuka zaslona za 90° okoli osi niti nastavljanja višine zaslona.

Enakomernost zaslona je boljša kakor pri 17-palčnem modelu istega izdelovalca (kar je nenavadno, saj imajo večji monitorji z enakomernostjo ponavadi večje težave). Na beli podlagi smo sicer opazili nekaj rahlo temnejših lis, a pri vsakdanjem delu niso vidne. Pri gledanju pod večjimi koti se LM919 obnese dokaj povprečno. Slika je namreč precej nekontrastna in temnejša. Pograjali bi vgrajeno elektroniko, saj je sneženje na drobnih vzorcih tudi pri delu, ne samo na testnih slikah, dokaj očitno in za večino uporabnikov moteče.

Monitorji AOC s povprečnimi zmogljivostmi po ugodni ceni tekmecem konkurirajo predvsem v spodnjem cenovnem razredu.

AOC LM729

Kaj: 17-palčni monitor LCD.

Izdeluje: AOC, www.aocmonitor.com.

Prodaja: Anni, www.anni.si, (01) 583 99 99.

Cena: 121.990 tolarjev.

Za: Zasuk zaslona za 90°, razdelilnik USB.

Proti: Neenakomerna osvetlitev zaslona, nekoliko slabša kotna vidljivost.

AOC LM919

Kaj: 19-palčni monitor LCD.

Izdeluje: AOC, www.aocmonitor.com.

Prodaja: Anni, www.anni.si, (01) 583 99 99.

Cena: 169.990 tolarjev.

Za: Ugodna cena, velik zaslon, razdelilnik USB.

Proti: Nekoliko slabša kotna vidljivost, opazno sneženje na drobnih vzorcih.

Philips

Philips s svojimi monitorji LCD privlači tako kupce s tanjšimi denarnicami kot tudi najzahtevnejše uporabnike. Monitorji iz družine izdelkov C so na našem trgu novost, model 170C4 pa je 17-palčni predstavnik te družine. Gre za dokaj običajno oblikovan monitor bele barve s srebrno obarvanim robom okoli zaslona. Priključimo ga lahko le na vmesnik VGA, saj nima vhoda DVI. Napajalnik je vgrajen v ohišje, stojalo pa omogoča samo nastavljanje naklona zaslona, ne pa tudi višine ali vrtenja okoli navpične osi. Menuji so podobni tistim pri drugih monitorjih tega izdelovalca, se pravi pregledni, navigacija po njih pa je preprosta. Na samodejno nastavitev nismo imeli pripomb.

Slika novega Philipsa ne dosega kakovosti, ki smo je vajeni pri zmogljivejših modelih Nizozemcev. Predvsem bi pograjali osvetlitev zaslona, ki je dokaj neenakomerna, med delom pa je opaznih kar nekaj temnejših lis. Kotna vidljivost je povprečna: slika je pri gledanju pod večjimi koti sicer razločna, a nekoliko nekontrastna. Malo bolje se odreže vgrajena elektronika pri pretvorbi signala iz analognega v digitalnega: sneženje na drobnih vzorcih je sicer malenkostno opazno, a daleč od tega, da bi bilo moteče.

Slika novega Philipsa ne dosega kakovosti, ki smo je vajeni pri zmogljivejših modelih Nizozemcev.

Philips 170C4

Kaj: 17-palčni monitor LCD.

Izdeluje: Philips. www.pcstuff.philips.com.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si, (01) 530 08 00.

Cena: 128.555 tolarjev.

Za: Preprosto naslavljanje.

Proti: Neenakomerna osvetlitev zaslona.

Sony

Sonyjevi monitorji so bili vedno namenjeni najzahtevnejšim kupcem in podobno velja tudi za model HX73S na našem preizkusu. Gre za 17-palčni monitor prijetne oblike, s črno in srebrno obarvanim ohišjem, s katerim pritegne marsikateri pogled. Opremljenost z vmesniki je nadpovprečna: poleg vmesnika VGA ima še dva vhoda DVI, ob vsakem izmed teh treh vmesnikov pa je tudi ločen vhod za zvok. Ob hkratnem priklopu treh računalnikov pri preklopu med njimi na zaslonu tako ne zamenjamo samo slike, temveč na vgrajenih zvočnikih slišimo tudi zvok računalnika, katerega slika je trenutno na zaslonu. Zanimivo, da gre za prvi tak monitor. Menuji so pregledni, samodejna nastavitev pa svoje delo opravi brezhibno. Posebnost monitorja so različne stopnje svetlosti, ki jih lahko preklapljamo kar s pritiskom na gumb glede na program, ki ga poganjamo. Na voljo so štirje načini (Game, PC, Movie in ročna nastavitev svetlosti), v najsvetlejšem načinu, ki je po imenu sodeč namenjen igranju iger, pa bo svetlost zaslona večini verjetno celo previsoka. Glede na to, da ima s svetlostjo zaslona kar nekaj monitorjev LCD precejšnje težave, gre za "hibo", ki je skorajda dobrodošla.

Sonyjev novinec je prikazal zelo dobro sliko. Pohvaliti moramo osvetlitev zaslona, ki je zelo enakomerna in brez opaznejših odstopanj. Dobra je tudi kotna vidljivost, pri gledanju pod kotom pa moti le nekoliko velik odblesk zaslona. Kakovost pretvarjanja signala VGA je povprečna. Sneženje na drobnih vzorcih je sicer opazno, a ni moteče. HX73S tako sodi med najboljše 17-palčnike na trgu, dober vtis pa skazi dokaj visoka cena.

Sony HX73S sodi med najboljše 17-palčnike na trgu, dober vtis pa skazi dokaj visoka cena.

Sony HX73S

Kaj: 17-palčni monitor LCD.

Izdeluje: Sony, www.sonystyle.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 280 66 00.

Cena: 141.990 tolarjev.

Za: Enakomernost osvetlitve zaslona, trije vhodi za priklop na računalnik.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji