Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2017

Diabetes pod mobilnim nadzorom

Zdravstveni pripomočki povezani s sodobnimi mobilnimi napravami, zlasti telefoni, se množijo kot gobe po dežju, obenem pa postajajo vse bolj sofisticirani in zmogljivi. Tokrat smo imeli na testu medicinski pripomoček v pravem pomenu besede, merilnik sladkorja v krvi, ki ga povežemo s pametnim telefonom Android.

Pametni telefoni v vsakem pogledu postajajo pravi digitalni pomočniki v vsakdanjem življenju, tudi na področjih, kjer jih doslej nismo pogosto srečali. Denimo na področju zdravja, kjer lahko nadomestijo drage in zapletene zdravstvene pripomočke, obenem pa ponujajo vpogled v podatke, o katerih lahko pri običajnih pripomočkih le sanjamo.

Nedavno smo pisali o prenosnem osebnem merilniku EKG, ki nenehno spremlja delovanje srca in beleži aritmije ter druge simptome, ki jih je pri zdravstvenih pregledih težko videti. Tokrat pa smo imeli priložnost preizkusiti pravcati mali laboratorij za analizo krvi, ki ga lahko prenašamo kar v žepu. No, resnici na ljubo opravlja samo test sladkorja v krvi, toda morda ni daleč čas, ko klasične krvne preiskave ne bo treba več vselej izvajati v laboratorijih. Izredno pomembno zlasti za tiste, ki morajo analizo delati pogosto, tudi večkrat na dan. Diabetiki zagotovo sodijo v to skupino.

Komplet 2in1 Micro+ je na prvi pogled silno preprosta naprava. Gre za prenosni merilnik krvnega vzorca, ki ga s posebnim pripomočkom (prožilna naprava) v obliki peresa odvzamemo iz prsta ali drugega primernega dela telesa. Sam merilnik je izdelan v obliki dodatka MicroUSB, ki ga priključimo v ustrezno vtičnico na telefonu. Merilnik temelji na merjenju nizkega električnega toka, ki ga sproži reakcija krvnega sladkorja v stiku z reagentom na testnem lističu. Ustvarjeni tok se spreminja glede na vsebovanost sladkorja in s tem smo dobili podlago za zajem, obdelavo in prikaz podatkov na mobilnem telefonu. Celota je lahko nepogrešljiv pripomoček tistim, ki morajo zaradi diabetesa redno izvajati meritve za kasnejšo preventivo, pa tudi kurativo.

Še enkrat gre poudariti, da gre za avtorizirani medicinski pripomoček, zato poleg merilnika proizvajalec glede na zakonske zahteve mora ponuditi tudi združljiv in umerjen telefon. V našem primeru je bil to telefon NOA H4se, ki temelji na operacijskem sistemu Android. Nič posebnega, a ga ponudnik mora priložiti, če želi za izdelek ohraniti status medicinskega pripomočka. Dokler se zakonodaja ne spremeni, boste pozabili na druge telefone in znamke. Sploh na Applove iPhone, ki nimajo vmesnika USB. Zakaj je tako, je dolga zgodba, ki je tu morda ne bi načenjali.

Praksa

Omejimo se torej na tisto, kar najbolj počnemo – testiranje. Tokrat nekoliko drugačne, saj nam izdelek tokrat dobesedno pije kri. V dobrem pomenu besede seveda, pa še to malo – približno 0,5 mikrolitra na vzorec. Sam postopek zajemanja vzorca je v resnici dokaj preprost in neboleč, verjamem pa, da nekaj povsem rutinskega za nekoga, ki je primoran to početi redno. Mi smo pač rabili nekaj več priprave.

Ko vzamemo vzorec krvi, ga približamo testnemu lističu, ki je predhodno vtaknjen v merilnik in počakamo vsaj 5 sekund. Na zaslonu lahko nato odčitamo rezultate in na podlagi tega posežemo po ustreznih ukrepih.

Tu se najbrž najbolj vidi razlika med programom narejenim za pametni telefon in odčitki klasičnih merilnikov. Medtem, ko slednji prikažejo le odčitek, zna program na telefonu početi še bistveno več. Za začetek dobimo opozorilo, če je vsebovanost sladkorja v krvi previsoka (več od 33 mmol/l oziroma 600 mg/dl) ali prenizka (manj kot 0,55 mmol/l oziroma 10 mg/dl).

2in1 Micro zna precej več kot navadni merilniki.

Vsako meritev lahko seveda shranimo v dnevnik meritev, kjer program misli na zajem podatkov, kot so datum in čas zajema. Še več, vsaki meritvi lahko dodamo oznako, v kakšnih okoliščinah je bila narejena. Denimo pred obrokom, po obroku, po telesni vadbi, po zaužitju zdravila ali pa v bolj kritičnem, stresnem trenutku. Na ta način lahko kasneje analiziramo gibanje sladkorja glede na okoliščine in lastne navade.

Rezultate lahko iz programa neposredno posredujemo prek elektronske pošte ali sporočila SMS. Sam uporabniški vmesnik je preprost, a pregleden, intuitiven, lahko bi rekli celo všečen.

Pohvaliti velja priložena navodila, ki so majhna, a popolna, zelo nazorna in primerna tudi za take začetnike, kot smo bili tokratni preizkuševalci. Zloženka z navodili je zelo majhna, kar utegne motiti tiste, ki imajo povrh vsega tudi težave z vidom. Toda izbira ni slučaj, saj lahko navodila skupaj z vsemi pripomočki spravimo v priloženo priročno torbico, ki zavzame manj prostora kot žepni fotoaparat. Celoto lahko tako brez težav prenašamo s sabo, če je potrebno celo v žepu.

Specializirane izdelke, kot je 2in1Micro+ je težko primerjati z drugimi izdelki na področju, kjer ima avtor razmeroma malo izkušenj – diabetesu. Toda ravno neukost je tu prišla prav. Po nekaj minutah prebiranja navodil iz preizkusa programa je bilo povsem jasno, kako sam opraviti analizo sladkorja v krvi. Poučno zame, ne dvomim zelo koristno za tiste, ki tovrstne pripomočke res potrebujejo.

Aplikacija nam pomaga pri zajemu vzorca.

Težko je komentirati ceno izdelka. Ker zaradi statusa zdravstvenega pripomočka zahteva tudi certificiran telefon, izdelek ne sodi ravno med najcenejše. Toda hej, za ceno merilnika dobimo tudi telefon, ki bo manj zahtevnim povsem zadostoval. Sodim pa, da se bodo navdušenci nad računalniki znašli tudi brez tega obveznega dodatka.

2in1Micro+, je torej izdelek, ki odpira nova obzorja pri rabi uporabe mobilnih računalniških naprav za izboljšanje lastnega zdravja. Glede na vse številčnejša tipala, ki jih premorejo telefoni in pametne ure že v osnovi ter vse številčnejše medicinske pripomočke, ki priznavajo obstoj mobilnih naprav, si lahko predstavljamo prihodnost, kjer bomo lahko lastno zdravje nadzorovali nenehno in manj moteče kot doslej. S podatki, ki jih bomo lahko analizirali sami, takoj ali pa posredovali zdravniku v digitalni obliki. To bo šele prava digitalna revolucija.

2in1 Micro+

Najmanjši merilnik sladkorja na svetu za pametni telefon ali tablični računalnik.

Kdo: www.2in1.si, www.emonagram.si.

Cena: 299 EUR (s telefonom NOA H4se); obstaja tudi cenejši komplet s telefonom NOA H3se, ki stane 199 evrov.

Za: Preprosta raba, prenosljivost vseh pripomočkov, hitrost zajema vzorca krvi, dobra navodila.

Proti: Na voljo le v kompletu s telefonom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

anderssen | 22.6.2017 | 19:42

Ne vidim nobenega smisla. V prodajalni s senzorji/lekarni dobiš sam aparat zastonj, če kupiš senzorje. Po videnem ni na mobitelu nič več funkcij kot na aparatu, priloženem od proizvajalca. Razen mogoče sinkanja podatkov v oblak.

Matjaž Klančar | 23.6.2017 | 12:21

Res je. Ampak če je pa povezovanje s telefonom tako kul ;)

altea | 27.6.2017 | 18:09

Aparat Bayer Contour next ONE dobiš v lekarni zastonj, merilne lističe moraš seveda kupiti. Aparat omogoči vse kar ste v članku opisali, na telefon si naložiš ustrezno aplikacijo in se povežeta preko BT, tako tudi nisi vezan na določen telefon.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji