Objavljeno: 20.10.2008 00:17 | Avtor: Igor Gorjanc | Monitor September 2008

Deveta akrobacija

Samo brez zmede - malce prej ste brali o spletni storitvi Acrobat.com, tokrat pa bo govor o programu Acrobat 9. Saj veste, o "pravem" Acrobatu. Ta prinaša kar nekaj sprememb. Vprašanje pa je, koliko uporabnikov te novosti sploh potrebuje.

Med vso kopico novosti in izboljšav v novem Acrobatu 9 še najbolj izstopa boljše optično prepoznavanje znakov (OCR) in podpora digitalnemu podpisovanju dokumentov. Predvsem slednja je v današnjem času e-poslovanja dobrodošla novost. Nov je tudi princip portfelja, ki omogoča združitev več datotek v eno samo. Znotraj portfelja lahko ustvarjamo tudi mape - te so nekakšna analogija mapam na disku - in datoteke tako tudi hierarhično urejamo. Vsaki datoteki in mapi lahko določimo tudi opis. Portfelj lahko vsebuje poljubne datoteke in tako skupaj s podporo mapam nekoliko spominja na datoteke tipa ZIP, le da ni namenjen varčevanju s prostorom, temveč le nekakšni organizaciji datotek. A kaj, ko uporabniku prav nič ne koristi, da ima tudi portfelj končnico PDF, in ga zato od običajnih Acrobatovih dokumentov - ne da bi pogledali vanj - ni mogoče ločiti.

Dodana je tudi podpora primerjavi dveh dokumentov. Pri tem Acrobat sam označi razlike med njima. Omeniti velja še izboljšano iskanje po več dokumentih znotraj iste mape. Precej novosti je tudi na področju deljenja dokumentov in skupinskega dela. Čisto svoje poglavje so obrazci. Acrobat je zdaj orodje za izdelavo in izpolnjevanje obrazcev, omogočen pa je tudi izvoz z izpolnjevanjem obrazcev pridobljenih podatkov v preglednico.

Dodana je še podpora Flashu, a to niti ne preseneča. Pravzaprav je čudno, da je ni bilo že v kaki prejšnji različici, saj Flash in Acrobat prihajata iz iste hiše. Tudi sicer je veliko novega na področju večpredstavnosti. Sem spadajo npr. komentarji k filmom. Komentar je vezan na posamično sličico filma in ne na film kot celoto. To pa pomeni, da se lahko komentira posamezen dogodek v filmu. Precej je novega tudi na področju dela z modeli CAD. Izmed novosti velja omeniti še dodano podporo delu z geolokacijskimi podatki in zemljevidi.

Paket je na voljo v več različicah. Najpreprostejša, ki omogoča le branje dokumentov, bo - kot običajno - pod imenom Reader na voljo za brezplačen prenos s spletne strani izdelovalca (na voljo je tudi na našem DVDju). Za paket, ki omogoča tudi izdelavo datotek PDF, pa je treba plačati. Vendar bo marsikdo dobro premislil, ali te novosti sploh potrebuje, saj cena ni prav nizka, prejšnja različica pa za večino uporabnikov deluje čisto zadovoljivo.

Adobe Acrobat 9

Kaj: Paket za delo z datotekami PDF.

Izdeluje: Adobe, www.adobe.com/products/acrobat/.

Cena: 140-325 EUR ob nadgradnji s prejšnje različice in 420-990 EUR za polno različico.

Za: Dobro optično prepoznavanje znakov (OCR), digitalno podpisovanje, izboljšana podpora obrazcem.

Proti: Cena, bralnik dokumentov Reader še vedno ni na voljo, večina novosti ne potrebuje.

Uporaba digitalnega podpisa

Portfelj je sestavljen iz poljubnih datotek in map.

Uporabniku prav nič ne koristi, da ima tudi portfelj končnico PDF, in ga zato od običajnih Acrobatovih dokumentov - ne da bi pogledali vanj - ni mogoče ločiti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji