Objavljeno: 30.1.2024 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2024

Dell XPS 15

XPS je že leta Dellova serija računalnikov za zahtevne uporabnike. Tu najdemo tako izredno tanke in lahke prenosnike z aluminijastimi ohišji kot zmogljivejše modele z zmogljivimi procesorji in grafičnimi karticami. Med temi je tudi novi XPS 15 – 9530.

Gre za premijski prenosnik z dobrim aluminijastim ohišjem in s klasično velikostjo zaslona 15,6 palca. V notranjosti ohišja so ojačitve iz karbonskih vlaken, taka je tudi obdelava okoli tipkovnice. Kakovost ohišja je odlična, nikjer ni opaziti zvijanja, tudi zaslon tečaja je zelo trden. Ohišje je glede na velikost zaslona med bolj kompaktnimi (zelo malo je roba okoli zaslona, tudi na spodnji strani, torej med zaslonom in tečaji), čeprav gre za več let staro ohišje (kjer vsako leto pač posodobijo vgrajeno strojno opremo).

Omembe vredna lastnost novega prenosnika je odličen zaslon OLED, občutljiv na dotik. Ločljivost je visokih 3.456 × 2.160 pik, tudi svetlost je zelo dobra (hitrost osveževanja je žal omejena na 60 Hz). Zelo dobra je tudi tipkovnica, ki kljub nizkim hodom ponudi dobro tipkarsko izkušnjo, tako zaradi prijetnega materiala tipk kot dobrega povratnega odziva. Sledilna ploščica je res zelo velika in natančna. Razočarani pa smo bili nad ponudbo vmesnikov – na levi strani najdemo dva USB-C, še eden je na desni, kjer sta tudi izhod za slušalke ter bralnik za pomnilniške kartice SD. Napajanje je urejeno prek omenjenih vmesnikov USB-C na levi strani (priložen napajalnik ima 130 W moči). Pogrešali smo predvsem vsaj en vmesnik USB-A, zato predvidevamo, da bo večina uporabnikov potrebovala adapter, bodisi za priklop na HDMI bodisi za katero od naprav USB-A (tiskalnik, USB-ključek, tudi miš).

Novi XPS 15 je res odličen prenosnik najvišjega razreda, a bo njegova visoka cena resna omejitev, sploh na našem trgu.

Vgrajena strojna oprema praktično nima slabosti. Gre za Intelov procesor zmogljivejšega razreda i7-13700H, ob tem je še zelo koristnih 32 GB pomnilnika. Podatke bomo pisali na 2 TB velik pogon SSD, kar je tudi nadpovprečno, saj smo pri prenosnikih vajeni nekje do 1 TB prostora. Ob tem je nameščena še Nvidijina grafična kartica GeForce RTX 4060. Prenosnik tako ponudi vse, kar bi si večina uporabnikov želela, tudi dovolj grafične zmogljivosti za obdelavo videa, fotografij in drugih večpredstavnostnih vsebin. Vzdržljivost akumulatorja je dovolj dobra (pri tem moramo poudariti, da ob našem preizkusu ne uporabljamo namenske grafične kartice), smo pa opazili, da se ohišje med zahtevnejšimi opravili kar segreje, sploh na spodnji strani. Prenosnik je sicer glede na zmogljivost tišji od povprečja oziroma pričakovanj.

Novi XPS 15 je res odličen prenosnik najvišjega razreda, a bo njegova visoka cena resna omejitev, sploh na našem trgu. K temu v veliki meri prispeva zaslon OLED, a imajo nekateri konkurenti (predvsem mislimo na Asus) podobne zaslone tudi v občutno cenejših napravah.

Dell XPS 15 - 9530

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 8.210

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 9.043

Trajanje delovanja: 4 ure, 11 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 7

Mere: 34,5 × 23 × 1,8 cm; 1,9 kg

Značilnosti: Intel Core i7-13700H, 32 GB RAM, 2 TB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 3.456 × 2.160 pik, OLED, občutljiv na dotik

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 3.559 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Zmogljivost, zaslon OLED.

Proti: Cena, nobenega vmesnika USB-A.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji