Objavljeno: 30.1.2024 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2024

Dell Latitude 5540

Dellov novi Latitude 5540 je izredno neopazen, preprost poslovni prenosnik, ki meri na poslovne uporabnike. Gre za dolgočasno temno siv prenosnik klasičnih mer, torej s 15,6-palčnim zaslonom, brez omembe vrednih oblikovalskih potez ali detajlov.

Ohišje je plastično oziroma – kot pravijo pri proizvajalcu – gre za »bioplastiko«. V praksi deluje manj prestižno, kot bi pričakovali glede na ceno in umeščenost v njihov prodajni program. 15,6-palčni zaslon klasične ločljivosti FullHD ima 1.920 × 1.080 pik. V uporabi je matrika IPS s solidnimi barvami in z matirano prevleko, smo pa opazili nekaj pronicanja svetlobe čez zaslon v spodnjem levem delu zaslona. To pomeni, da je pri temnejših slikah tisti delček nekoliko svetlejši kot preostali del zaslona. Tudi največja svetlost bi lahko bila boljša, se pa zaslon odpre do polnih 180 stopinj. Tipkovnica je povprečna, je pa osvetljena od zadaj. Na desni strani je tudi samostojni številčni del. Sledilna ploščica je solidne velikosti, brez namenskih tipk, natančnost je dovolj dobra.

Gre za dolgočasen prenosnik v najboljšem mogočem pomenu.

Po ohišju najdemo vse standardne vmesnike, večina jih je na desni strani ohišja. Tam je klasični omrežni vmesnik (s premično spodnjo polovico), zraven so še izhod HDMI, dva vmesnika formata USB-A (po standardu USB 3.2), izhod za slušalke ter bralnik pomnilniških kartic mikro SD. Na levi strani se zvrstita še dva vmesnika USB-C, ki ju uporabimo tudi za napajanje prenosnika. V kompletu dobimo napajalnik klasične velikosti z močjo 65 W. Mogoče škoda, da niso dodali kakšnega manjšega napajalnika s tehnologijo GaN (galijev nitrid). Teh napajalnikov je na trgu vse več, ponudijo pa impresivne zmogljivosti v res majhnih ohišjih. Vgrajena Intelova mrežna kartica podpira tudi omrežja zadnje generacije Wi-Fi 6E.

Zmogljivost prenosnika je dobra. Kot vedno naj poudarimo, da so na voljo različne sestave. Mi smo preizkusili model z Intelovim procesorjem i5-1335U. Gre za razmeroma varčen procesor, ki vseeno ponudi dovolj zmogljivosti za vsa pisarniška opravila. Procesor ima 10 jeder, od tega dve zmogljivi (z večnitno tehnologijo) in osem varčnih. Po našem mnenju ponudi boljše razmerje med zmogljivostjo, varčnostjo in ceno kot dražji modeli i7, imajo pa zadnji prednost pri grafičnih opravilih. Naša sestava je imela 16 GB pomnilnika (kar je danes nekako standard za pisarniško delo) ter pogon SSD, velik 512 GB (spet nekako standardna velikost). Za grafiko poskrbi integrirana Intelova rešitev, nameščen je operacijski sistem Windows 11 Pro. Vzdržljivost akumulatorja je v pričakovanih mejah, nekje tri ure in pol. Pri varčnejši rabi ocenjujemo, da bi lahko prišli do nekje dvakrat toliko.

Dell Latitude 5540 je pod črto povsem zgleden poslovni prenosnik, ki res nima omembe vrednih posebnosti. Morda je malenkost na dražji strani in tudi zaslon bi lahko bil bolj kakovosten, sicer pa gre za dolgočasen prenosnik v najboljšem mogočem pomenu.

Dell Latitude 5540

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.538

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 6.122

Trajanje delovanja: 3 ure, 39 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 7

Mere: 35,8 × 23,3 × 2,3 cm; 1,6 kg

Značilnosti: Intel Core i5-1335U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 1.435 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Solidna zmogljivost.

Proti: Cena, podpovprečni zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji