Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2011

Deklica za (skoraj) vse

Western Digital je svojo ponudbo predvajalnikov popestril z malo črno škatlico, ki sliši na ime WD TV Live Hub. Tokrat so se prvič podali v vode predvajanja in posredovanja večpredstavniških vsebin prek domačega omrežja.

WD je svojo ofenzivo na dnevne sobe začel s predvajalnikom WD TV HD media player, ki je ponudil poceni možnost predvajanja vsebin visoke ločljivosti iz ključev USB in zunanjih diskov. Nato je prišla različica WD TV Live, ki je v enačbo vnesla omrežni vhod in tako omogočila predvajanje vsebin na televizorju prek domačega omrežja in omejen nabor predvajanja spletnih vsebin. Prav WD TV Live je z zadnjo revizijo programske opreme dobil še možnost priklopa tipkovnice USB (tudi brezžične) in možnost dostopa do Facebooka in nekaterih spletnih kanalov, ki ponujajo avdio in video vsebine. Naslednji korak v verigi naprav je tokrat preizkušeni WD TV Live Hub, ki poleg vsega, kar ponuja WD TV Live, v paketu ponuja še vgrajen disk, večji daljinec in možnost serviranja vsebin, shranjenih na disku, drugim napravam, priklopljenim v omrežje.

Hub je zmožen povezovanja v omrežje tudi brezžično, vendar moramo za ta namen kupiti brezžični ključ USB (seznam podprtih najdete na: http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=3805)

Hub je od svojega malega brata (WD TV Live) skorajda za polovico tanjši, vendar ga preseže po dolžini in širini. Takšni obliki botruje to, da je v notranjosti disk zmogljivosti enega terabajta. Prav širina naprave omogoča bogato razporeditev vhodov in izhodov na zadnji strani, ki so bili pri Livu skrčeni zaradi primanjkovanja prostora. Tam najdemo optični avdio izhod, kompozitne izhode za priklop na tv in ojačevalec (ki so spet razdeljeni), vrata USB in seveda omrežni priključek. Hub ohranja najnovejšo oblikovno smernico WDjevih izdelkov, ki narekuje izdelavo iz bolj grobe plastike, tako da ni (tako velik) magnet za prstne odtise in prah. Poleg gumba za vklop so na sprednji strani naprave še ena vrata USB. V škatli poleg same naprave in napajalnika dobimo le še daljinec, tako da je v ceno treba všteti vsaj še nakup kabla HDMI.

Daljinec je doživel korenito spremembo, saj je poleg tipk, ki jih je poznal že Live, pridobil telefonsko številsko tipkovnico, tako da uporabniška imena in iskalna gesla za iskanje po aplikacijah za Facebook in Youtube vpisujemo kot SMSje na mobilnih telefonih. Kot že rečeno, je možen priklop tipkovnice USB, kar je resnično edina možnost za resno rabo obeh aplikacij. Poleg fizičnega daljinca ima Hub še virtualnega, do katerega pridemo prek grafičnega vmesnika na kateremkoli računalniku v omrežju, če v brskalnik vpišemo IP številko naprave.

Medtem ko je bilo pri vseh WDjevih napravah v ospredju predvsem predvajanje vsebin, naredi Hub velik korak naprej, saj je na njem mogoče konsolidirati vso medijsko vsebino, ki jo prenese vaš dom, in jo tudi posredovati drugim napravam v omrežju. Tisti, ki imajo doma več kot za terabajt filmov in glasbe, lahko na Hub priklopijo dva dodatna zunanja diska. Če to ni dovolj, so na voljo še omrežne shrambe in NASi. Hub smo preizkušali z WD My Book Live 1 TB (NAS, ki ga prek omrežnega vhoda priključimo neposredno na domače omrežje), tako da je bila količina prostora praktično neomejena. Hub zna z zunanjega diska ali USB ključa vso vsebino preslikati na svoj interni ali priklopljeni disk. Še več, omogoča tudi sinhronizacijo, saj ob vsakem naslednjem priklopu diska prenese le novosti in vmesnik nam bo sporočil, koliko novih vsebin smo prekopirali. Še korak dlje pa seže funkcija, s katero Hub sinhronizira vsebine, ki so v omrežju, tako imamo lahko z omrežjem na računalniku deljeno mapo in vsakič, ko v mapo dodamo nove vsebine, jih Hub pretoči k sebi. Sistem pa ima eno pomanjkljivost, in sicer to, da je mogoče brskati le po enem viru vsebin hkrati in ne moremo videti vsega na kupu. Ko vso večpredstavno vsebino spravimo na Hub, lahko prek spleta pridobimo metapodatke o filmih iz spletne zbirke, vendar ta funkcija deluje le za vsebino na internem disku.

Prenovo je doživel tudi vmesnik, ki zdaj omogoča dodajanje grafičnih tem in menjavo ozadja, prilagajanje seže tudi do podnapisov, ki jim lahko določimo barvo in velikost. V kombinaciji z malce mehkejšimi tipkami na daljincu in bolj odzivnim in preprostim vmesnikom bo znal z Hubom delati prav vsakdo. Za vse z velikimi glasbenimi zbirkami pa še podatek, da Hub omogoča postavitev iTunes strežnika, tako da lahko vso glasbo spravite na eno mesto in se znebite podvajanja glasbenih datotek na različnih računalnikih po domu.

Vprašanje, ali Hub upraviči ceno 200 evrov, je odvisno od uporabnika. Tisti, ki bi radi boljše organizirano večpredstavno knjižnico in internetne vsebine na svojem televizorju, se raje ozrite po Boxee Boxu, opisanem v prejšnji številki, ki je sicer brez vgrajenega diska. Tisti, ki pa bi radi svojo knjižnico le spravili na eno mesto in jo servirali drugim uporabnikom v omrežju ter poleg občasnega ogleda filmčka na Youtubu nimate potrebe po internetnih vsebinah, boste v Hubu našli izdelek, ki za svojo ceno ponuja veliko.

WD TV Live Hub

Večpredstavni predvajalnik in strežnik.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: Okrog 200 EUR.

Za: Predvaja praktično vse, vgrajen disk, sinhronizacija z omrežnimi viri.

Proti: Slaba izbira spletnih vsebin, omejena organizacija knjižnice na sami napravi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji