Objavljeno: 27.6.2007 21:50 | Avtor: Igor Harb | Monitor Julij-avgust 2007

Dejansko več kot zgolj telefon

Nokia N95 je eden najbolj pričakovanih mobilnih telefonov zadnjih let, saj je Nokia v njem združila svoje celotno inženirsko, oblikovalsko in drugo znanje ter pripravila izdelek, ki lahko opravlja vse (razširjene) funkcije mobilne telefonije, in to več kot odlično.

Že po nekaj urah rabe lahko nekdo, ki obvlada operacijski sistem Symbian z uporabniškim vmesnikom S60, hitro ugotovi, da je N95 sicer res nekoliko velik, vendar je to tudi njegova edina pomanjkljivost v primerjavi z drugimi mobilnimi telefoni.

Nokia N95 namreč za začetek podpira vse možnosti povezave - povezuje se v mobilna omrežja GSM in UMTS, pri tem pa podpira tudi njune trenutno najhitrejše možnosti prehoda podatkov, EDGE in HSDPA; krajevno se povezuje prek Bluetootha 2.0, WLAN 802.11 b/g in infrardečega vmesnika; za nameček so v Nokii končno opustili svoj kabel in se odločili za klasični priključek miniUSB; kot smetana na torti pa je vgrajeni vmesnik GPS, ki skupaj s priloženim programom Zemljevidi omogoča vektorski prikaz lokacije uporabnika in izračun poti (zemljevidi se prenašajo po mobilnem omrežju, za navigacijo je treba doplačati). Poleg tega lahko N95 priključimo neposredno na sistem hi-fi ali televizor ter poslušamo v telefonu shranjeno glasbo, gledamo filme ali pa si ogledujemo fotografije.

In pri N95 je za to opravilo smiselno uporabiti večji zaslon, saj ima vgrajen fotoaparat ločljivosti 5 milijonov pik, kar je trenutni rekord na trgu. V članku o fotofonih na naslednjih straneh si lahko preberete podroben opis preizkusa fotoaparatov v mobilnih telefonih, na katerem je N95 suvereno zmagala.

Švicarski nož z ostrino

Zaradi vsega zapisanega lahko N95 dejansko nadomesti večje število naprav in je pri večini teh dodatnih opravil povsem funkcionalen. Na prvem mestu je seveda mobilni telefon in v tej vlogi lahko N95 očitamo le velikost in ne ravno največjo zmogljivost akumulatorja, ki pri pogosti rabi različnih funkcij ne zdrži niti cela dva dni.

Odlično se obnese tudi kot pametni telefon, saj uporablja najbolj razširjen operacijski sistem za pametne telefone. Čeprav so načeloma uporabnejši modeli s celotno tipkovnico (QWERTZ), je to deloma odvisno od programov, ki jih uporabljamo, deloma pa tudi od preference uporabnika.

Kot predvajalniku glasbe in videa mu spet ne moremo očitati drugega kot nekoliko šibko zmogljivost akumulatorja. Ima veliko prednost v primerjavi z Nokio N91 (in Applovim iPodom), da glasbene datoteke shranjuje kot datoteke in jih ne zaklepa v neki svoj program.

Povsem zadovoljiv je tudi v vlogi navigacijskega sistema, bodisi s prednameščenim (in lokaliziranim) programom Zemljevidi bodisi z uporabo drugih rešitev. Antena deluje odlično, zaslon pa je dovolj velik in svetel, da lahko zemljevid jasno vidimo. Seveda se pri bolj profesionalni rabi ne more kosati s kakim Garminovim izdelkom, a za navadne uporabnike je N95 kljub vsemu več kot zadovoljiva rešitev.

Kot smo že omenili, si lahko o tem, kako se obnese v vlogi fotoaparata, preberete na naslednjih straneh, a naj izpostavimo, da vtis sicer odlične kakovosti fotografij nekoliko skazi dolgotrajno čakanje na ostrenje.

Možnost priključitve N95 na televizor ali glasbeni stolp telefon preobrazi v stacionarni predvajalnik glasbe, videa in fotografij.

Čeprav je Nokia N95 nekoliko velik in drag izdelek, je vendarle tako dovršen, da po funkcionalnosti znatno prekaša vse druge mobilne telefone na trgu. In čeprav bo kmalu na voljo večje število aparatov s kakovostnim predvajalnikom glasbe, vmesnikom GPS in zmogljivim fotoaparatom, ki bodo prav tako podpirali omrežja HSDPA in WLAN, je veliko vprašanje, ali bo še komu vse to uspelo stlačiti v tako priročno in funkcionalno obliko.

Nokia N95

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian OS, Series 60 tretjega rodu.

Pomnilnik: 160 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz in UMTS.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 10.

Splošni vtis: 10.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Cena: 769 evrov, 399 ob podpisu dveletne pogodbe z Mobitelom, 400 evrov ob podpisu dveletne pogodbe s Si.mobilom.

Za: Preberi članek.

Proti: Zmogljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji