Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, backup

Da bi podatki dolgo živeli

Računalniki niso imuni za različne okvare, napake in druge neprijetne dogodke, ki lahko v najslabšem primeru povzročijo izgubo pomembnih podatkov. Samo pomislimo, kako nemočni smo, ko kdaj zmanjka elektrike in naš (dotlej skoraj vsemogočni mlinček) nemočno obstoji na delovni mizi. Takrat se hitro zavemo ranljivosti naših podatkov (bolj ali manj pomembnih), saj niso več preprosto na dosegu roke (oziroma miške), temveč naenkrat zelo daleč.

Pa v tem primeru podatkov sploh (še) nismo trajno izgubili, le začasno so nedostopni. Res pa je, da je verjetnost za njihovo trajno izgubo nenadoma precej večja. Dovolj je že manjša okvara na nepravem mestu (recimo poškodovan sektor diska), da so podatki neberljivi in velikokrat dokončno izgubljeni.

Tega se veliko uporabnikov digitalne tehnologije še vedno ne zaveda dovolj. Samo vprašajte se, kdaj ste nazadnje poskrbeli za varnost pomembnejšega dela svojih podatkov (dokumentov, fotografij, certifikatov za dostop do spletne banke ipd.) ali celotnega sistema (če je treba)? Ste razmislili o tem, kako in predvsem kje vse hranite te digitalne podatke?

Vsekakor je dejstvo, da je varovanje podatkov (tako zasebnih kot poslovnih) vse prevečkrat postranske narave in tema, ki se ji je najbolje izogniti, ob tem pa upati na najboljše. V boljših primerih se pomembnosti varovanja, minljivosti podatkov in krhkosti opreme sicer še zavedamo, a velikokrat tudi ostane pri tem.

Ena izmed bistvenih težav je predvsem način, kako se lotiti varovanja podatkov, da bo varovanje uspešno, racionalno in namensko, podatki pa na varnem. Bistvo varnostnih kopij je namreč v tem, da jih po potrebi (v primeru različnih katastrof, pokvarjenih nosilcev, nenamernega brisanja podatkov ali celo odtujitve računalnika) uporabimo, iz njih obnovimo podatke in nadaljujemo delo, (skoraj) kot da se ni nič zgodilo. Z varnostnimi kopijami se tako lahko uspešno vrnemo v čas pred kritičnim dogodkom in so pravzaprav časovni stroj za podatke.

Kako se torej lotiti (uspešnega) varovanja? Prvi korak je izbira. Odločiti se moramo, kateri podatki so za nas pomembni. Ni namreč vedno nujno, da so to vsi, ki so na diskih našega računalnika. Izbira naj bo kritična, realna in predvsem dosledna, njen rezultat pa podatki, brez katerih res ne moremo.

Od nje (predvsem od količine izbranih podatkov) je namreč precej odvisen naš naslednji korak. Namreč iskanje primerne lokacije in izbira ustreznega nosilca za hranjenje varnostnih kopij. Nepisano pravilo za uspešno varovanje podatkov pravi, da je dobro imeti vsaj tri kopije, in sicer izvirnik in še dve kopiji, pri tem pa naj bo vsaka od teh shranjena na drugi (fizično ločeni) lokaciji in varna pred raznimi nesrečami (poplave, požari ...).

Pomembno je tudi, da je varovanje avtomatiziran, a ustrezno nadzorovan postopek in varovani podatki primerno zaščiteni pred nepooblaščenimi pogledi (gesla, kriptiranje).

Na voljo je tudi več načinov samega varovanja podatkov, zato se moramo pravočasno odločiti, kateri je za nas najprimernejši. Varujemo lahko vedno vse podatke (polni backup) ali pa samo tiste, ki so se od zadnjega varovanja spremenili (inkrementalni in diferencialni backup). Najboljše rezultate praviloma dosežemo s primerno kombinacijo vseh treh.

Pri opisanih opravilih nam lahko precej dobro pomagajo različni pomočniki v obliki namenskih programov. Veliko jih je, a tokrat smo pregledali predvsem tiste, ki so namenjeni domači rabi (čeprav ni nujno, da jih uporabljamo samo v tem okolju). A vendar, bolj resno varovanje (v poslovnih okoljih z večjim številom uporabnikov, večjo količino podatkov in posledično drugačno izvedbo varovanja) je svoja zgodba, ki zahteva nekoliko drugačen pristop in zmogljivejša orodja, čeprav je osnovna zamisel enaka.

Argentum Backup

Delovni proces v Argentumu je preprost in jasen, z vodenimi koraki. Tako je videti izbiranje podatkov, določenih za varovanje.

Preizkusili smo ga v različici 2.6. Namestitev programa je preprosta in tak je tudi uporabniški vmesnik. Pravzaprav je skoraj špartanski, majhen (osnovnega okna ne moremo povečati, a to niti ni treba) in razdeljen na tri zavihke. A ureditev je razumljiva, saj gre za strogo namenski program, ki nima želje, da bi se ukvarjal še s čim drugim. Povsem je osredotočen na svoje glavno in edino opravilo, varovanje podatkov. Temu primerna so tudi maloštevilna orodja, ki jih ponuja. So preprosta, enostavna za uporabo in jih hitro osvojimo. "Glavni" je prvi zavihek z imenom "Opravil", ki ponuja tri vnaprej pripravljene scenarije za varovanje podatkov (dokumenti, fotografije in video posnetke ali namizje). Scenariji so enostavno prilagodljivi skozi posamezne vodene korake. Delovni proces je vedno jasen in preprost, program pa svojo nalogo dobro opravi. Žal ne pozna različnih metod varovanja podatkov, saj razlikuje le med različnimi stopnjami stiskanja. Tudi preverjanja (verifiy) pred koncem varovanja ni. Načrtovanje opravil (avtomatizacija) mu ni tuje, saj ima vključen preprost razporejevalnik opravil. Posebnega orodja za obnavljanje podatkov nima, a ga resnici na ljubo tudi ne potrebuje, saj jih lahko vrnemo tudi brez njegove pomoči (dovolj enostavno). Vidi se, da je Argentum strogo namenski in ne razmišlja o ničemer drugem, je preprost, a učinkovit in kot tak namenjen predvsem manj zahtevnim uporabnikom, ki šele stopajo na pot varovanja podatkov.

Argentum Backup

Kaj: Program za izdelavo varnostnih kopij.

Izdeluje: www.argentuma.com.

Cena: 18 EUR.

Za: Preprost in strogo namenski, omogoča stiskanje podatkov, zna načrtovati (razporejevalnik opravil) in varovati (zaščita z gesli).

Proti: (Pre)malo orodij, ne pozna različnih metod varovanja, nima orodij za restavriranje podatkov, ne podpira različnih lokacij za shranjevanje, ne preverja izvedenega (verify).

Backup Manager Home

Delovni proces je v Backup Manager Home 8 pregleden in usmerjen. Tako je videti izbira podatkov, v levem stolpcu pa vidimo tudi korake delovnega procesa, med katerimi se lahko sprehajamo.

Genijevega "domačega" varnostnika smo preizkusili v različici 8.0. Ob zagonu nas pozdravi "okno dobrodošlice", ki pa tokrat niti ni preveč moteče. Poleg "klasičnih" nasvetov namreč ponuja tudi precej bolj uporabne neposredne povezave do različnih vodičev in navodil, ki pripomorejo k hitrejšemu prilagajanju samemu programu. Lahko ga seveda tudi onemogočimo. Uporabniški vmesnik programa je dovolj pregledno urejen in opremljen celo z gumbom za preklop med enostavnejšim in nekoliko naprednejšim (normalnim) videzom okna. Razlikujeta se v možnostih, med katerimi lahko izbiramo, saj jih je več v normalnem načinu. Delovni proces je dovolj jasen in usmerjen, da z njim ne bo težav. Kljub temu je smiselno, da si preberemo tudi priloženo pomoč, saj bo s tem delo hitreje steklo. Izdelava varnostne kopije teče gladko, v več korakih, skozi katere se lahko sprehajamo naprej ali nazaj ali s klikanjem na ustrezno številko koraka, ki jih prikazuje stolpec na levi strani vmesnika. Možnosti prilagajanj je dovolj, spreminjamo jih preprosto. Pozna različne vrste varovanj, tudi stiskanje in zaščita z gesli mu ne delata težav. Varujemo lahko na različne lokacije in nosilce, zapečemo lahko tudi svoj CD. Pri delu je natančen in naredi to, kar od njega pričakujemo. Na koncu uporabno prikaže poročilo o tem, kar je naredil. Obnavljanje poteka, kot je treba. Program ponuja tudi možnost "obnavljanje po katastrofi", ki se osredotoča na varovanje kritičnih podatkov varovanega računalnika in obenem omogoča tudi izdelavo zagonskega nosilca. Opisani program se lahko pohvali s celovito ponudbo, ki bo zadostila tudi nekoliko zahtevnejšim uporabnikom. Za uspešnejšo uporabo in izkoristek svojih orodij sicer zahteva nekaj več predznanja.

Backup Manager Home

Kaj: Program za izdelavo varnostnih kopij.

Izdeluje: www.genie-soft.com.

Cena: 39.95 EUR.

Za: Usmerjen delovni proces, omogoča stiskanje podatkov, zna načrtovati (razporejevalnik opravil) in varovati (zaščita z gesli), pozna različne metode varovanja, podpira različne nosilce in lokacije, preverja izvedeno (verify).

Proti: Zahteva nekaj predznanja, cena.

Backup Now 5.5

NTIjevo orodje (Backup Now 5.5) je preprosto in pregledno urejeno. Eden izmed korakov delovnega procesa je seveda tudi izbira podatkov, ki je v njegovem primeru videti tako.

NTIjev program za varovanje podatkov je trenutno na voljo v različici 5.5. Namestitvena datoteka spada med obsežnejše, vendar je nameščanje programa klasično, brez posebnosti. Program se pohvali s pestrim naborom orodij, ki zajema tudi izdelavo zagonskega nosilca, z njimi lahko preberemo različne informacije o sistemu, omrežju, imamo nekaj orodij tudi za delo z diski in datotekami. A je večina teh orodij bolj informativnega značaja, programu namreč ne dajejo uporabnejše vrednosti. Backup Now ima kar poln uporabniški vmesnik, a je še vedno dovolj pregleden, da se bomo v njem hitro znašli. Izdelava varnostnih kopij poteka v štirih korakih, ki jih predstavljajo gumbi, dostopni v stolpcu na levem delu vmesnika. Poteka preprosto, a zaradi kar nekaj možnosti, ki jih lahko v posameznih korakih izberemo in spreminjamo, nekaj počasneje, kot bi si želeli. A na srečo je možno tudi enostavneje, kar bo dobrodošlo za tiste, ki se jim ne ukvarja s preveč podrobnimi nastavitvami. Delo v obeh smereh (torej varovanje in obnavljanje podatkov) je uspešno in enostavno. Glavno nalogo torej opravi dobro. Dodatna orodja mu resda želijo dati dodano vrednost, a so bolj kot ne "nepotrebni" privesek in nimajo uporabnejše vrednosti. Morebiti lahko izpostavimo le tisto za primerjanje izvirnika in varnostne kopije, saj si z njim lahko tudi konkretno pomagamo. Program je vsekakor zanimiv in vreden pozornosti, čeprav ne ponuja toliko, kot bi pričakovali glede na ceno.

Backup Now 5.5

Kaj: Program za izdelavo varnostnih kopij.

Izdeluje: www.ntius.com.

Cena: 54 EUR.

Za: Pregleden delovni proces s številnimi možnostmi, omogoča stiskanje podatkov, zna načrtovati (razporejevalnik opravil) in varovati (zaščita z gesli), pozna različne metode varovanja, podpira različne nosilce in lokacije, preverja izvedeno (verify).

Proti: Cena, dodatna orodja imajo majhno uporabno vrednost.

Handy Backup

Handy Backup ima precej dolgočasen, skoraj prazen uporabniški vmesnik. Tako je videti, ko prikaže okno za prilagajanje programskih nastavitev.

"Ročni" varnostnik podatkov je trenutno na voljo v šesti različici in to smo tudi preizkusili. Na prvi pogled ni preveč privlačen, saj je njegov uporabniški vmesnik nekako dolgočasen in bolj prazen. Razdeljen je na dva dela, v zgornjem pa najdemo še menujsko in ukazno vrstico (z ikonami). Delo je povsem preprosto, a tak je pravzaprav tudi celoten program. Zna sicer kar nekaj stvari, saj lahko poleg pričakovanega varovanja podatkov te tudi obnovimo z vključenim orodjem in celo usklajujemo med seboj. Koraki vseh postopkov so poenoteni, tako da se dela res hitro navadimo. Večino opravil izvedemo preprosto, s klikanjem, možnosti prilagajanja pa je tudi kar nekaj. Opravila izvede korektno in uspešno. Na manjšo "pomanjkljivost" se moramo kljub vsemu navaditi. Izdelanih opravil namreč ne izvede takoj, temveč jih samo uvrsti na seznam, pognati pa jih moramo ročno ali z načrtovalcem opravil. Postopek sploh ni sporen, le nekoliko zavajajoč, saj je premalo jasno, da moramo izvedeno opravilo še posebej pognati. Obnavljanje podatkov je moč izvesti ob pomoči vgrajenega orodja, a tudi brez njega, saj pozna različne metode varovanja (tudi klasično kopiranje). Opisani "varnostnik" je zanimiv in uporaben program. Kljub preprostosti svoje delo opravi dobro, pa tudi "butast" ni, saj so mu znane različne metode varovanja, obvlada obnavljanje in sinhronizacijo podatkov. Manjka mu sicer boljša podpora delu z različnimi nosilci (oziroma možnost hranjenja varnostnih kopij na njih), neprivlačno pa je tudi to, da moramo polno funkcionalnost kupovati, saj osnovna različica nekaterih zadev ne pozna.

Handy Backup

Kaj: Program za izdelavo varnostnih kopij.

Izdeluje: www.handybackup.com.

Cena: 37 evrov za polno različico.

Za: Preprost po videzu in za uporabo, omogoča stiskanje podatkov, zna načrtovati (razporejevalnik opravil) in varovati (zaščita z gesli), pozna različne metode varovanja, podpira različne nosilce in lokacije.

Proti: (Pre)malo podprtih lokacij, dokupovanje funkcionalnosti.

Nova Backup PRO

Izdelava varnostnih kopij poteka v več korakih. Tako je videti prvi od njih v programu Nova Backup Pro.

Izdelek podjetja Novastor nosi oznako 11. Uporabniški vmesnik je bolj prilagodljive sorte. Ima namreč uporaben gumb za preklapljanje med enostavnim ali bolj naprednim načinom dela in je tako primeren za manj in bolj zahtevne uporabnike. Delo je v obeh načinih dovolj preprosto, a je v enostavnem načinu bolj prepuščeno programu in z nekaj manj možnostmi prilagajanja (vplivamo lahko samo na nekatere osnovne nastavitve, kot je izbira vrste varovanja in seveda podatkov, ter lokacije, kamor se bodo shranili podatki). Naprednejši način od uporabnika zahteva nekaj več sodelovanja, saj je možnosti za vplivanje na končni rezultat več. Opravila, ki jih program zna, so smiselno urejena in ustrezno poimenovana. Zbrana so v zavihkih. Delo olajšajo tudi čarovniki. Izdelava varnostnih kopij je v obeh načinih dovolj preprosta, da s tem ne bo težav. Uporabno je "dodatno" orodje, ki pomaga v primeru katastrof. Gre pravzaprav za skupek orodij, namenjena pa so izključno varovanju in obnavljanju celotnega sistema podatkov. Tukaj je tudi možnost izdelave zagonskega nosilca z varovanimi podatki. Tuje mu ni niti delo s skripti, ki pa zahteva več uporabniškega znanja. S svojimi orodji in prilagodljivostjo Nova Backup Pro vabi manj in bolj zahtevne uporabnike. Zamerimo mu predvsem bolj revno izbiro lokacij, kamor lahko shranimo podatke.

Nova Backup Pro

Kaj: Program za izdelavo varnostnih kopij.

Izdeluje: www.novastor.com.

Cena: 34 EUR.

Za: Prilagodljivost in jasen delovni proces, omogoča stiskanje podatkov, zna načrtovati (razporejevalnik opravil) in varovati (zaščita z gesli), pozna različne metode varovanja, podpira različne nosilce in lokacije.

Proti: (Pre)malo podprtih lokacij.

Save-N-Sync

Save-N-Sync je preprost program s prav takim vmesnikom. Takole je videti, ko izdelamo nekaj opravil, in z odprtim oknom za dodatne prilagoditve programa.

Zadnja (četrta) različica programa je povsem preprosta za namestitev. Začetnemu vtisu uspešno sledi tudi uporabniški vmesnik, ki je enostaven, pregleden in predvsem brez nepotrebnih dodatkov. Delovni proces je dovolj intuitiven, da ga hitro osvojimo. A preden se lotimo izdelave različnih opravil, je smiselno, da se ob pomoči navodil seznanimo z različnimi vrstami varovanja oziroma kopiranja podatkov. Prav to (namreč kopiranje) je poglavitna naloga programa. Zasnovan je namreč na zamisli, da je treba za uspešno varovanje podatkov izdelati varnostno kopijo teh podatkov na neki poljubni lokaciji in nato obe lokaciji usklajevati med seboj. Samo usklajevanje je naloga programa in jo tudi uspešno opravlja. Naša naloga je, da določimo lokaciji (s tem pa tudi podatke) in njun medsebojni odnos (lahko sta enakovredni ali podrejeni druga drugi). Odvisno od omenjenih nastavitev se izvaja usklajevanje, ki je avtomatsko, lahko pa tudi ročno, oziroma načrtovano vnaprej. Izdelava konkretnih opravil ni zahtevna in jo hitro opravimo. Program je komunikativen, saj nas o dogajanju (vmes in po tem) obvešča. Žal ne ponuja nikakršne možnosti zaščite za varovane podatke in tudi nima orodij za obnavljanje podatkov. No, to zadnje pravzaprav ni potrebno, saj je izdelana varnostna kopija res samo kopija in podatke iz nje lahko obnovimo tudi kako drugače in brez pomoči Save-N-Sync. Program sicer omogoča tudi delo v ukaznem načinu, kar bo uporabno za uporabnike z več računalniškega znanja. Save-N-Sync je preprost program, ki resda ne podpira različnih metod varovanja in uporablja svojo. A z njo delo vendarle opravi učinkovito in kot je treba. Predvsem pa hitro, saj je večniten in omogoča hkratno kopiranje več datotek.

Save-N-Sync

Kaj: Program za izdelavo varnostnih kopij.

Izdeluje: savensync.com.

Cena: 39 EUR.

Za: Enostaven, zna načrtovati (razporejevalnik opravil).

Proti: Pre)malo orodij, ne pozna različnih metod varovanja, nima orodij za restavriranje podatkov, ne podpira različnih lokacij za shranjevanje, ne preverja izvedenega (verify), cena.

Second Copy 7

Second Copy 7 je "mahnjen" na zavihke. Tudi pri izdelavi profila za varovanje podatkov jih niza drugega za drugim. Takole je videti proti koncu postopka, ko izbiramo vrsto varovanja in lahko opravimo tudi nekatere naprednejše prilagoditve.

"Druga kopija" v sedmi različici je zanimive sorte program za varovanje podatkov. Precej "mahnjen" je namreč na zavihke, ki jih uporablja, kjer je le možno. Na začetku tega sicer ni videti, saj je uporabniški vmesnik preprost in z enim samim zavihkom in menujsko vrstico bolj kot ne prazen. A ko začnemo izdelovati določen profil, se začnejo pojavljati zavihki. Profil je pravzaprav splošno ime za vsako izmed opravil, ki jih bomo ustvarili. Delovni proces je preprost, intuitiven in poteka v nekaj korakih. Vsak izmed teh korakov dobi svoj zavihek, na koncu jih imamo tako kar nekaj. Program lahko prilagajamo svojim potrebam in to tudi počnemo v zavihkih. A opisana "mahnjenost" in urejanje procesa z zavihki nikakor ni moteča, saj pripomore k preglednosti in enostavnemu delu. Med zavihki se preprosto sprehajamo naprej ali nazaj, tako imamo možnost tudi spreminjati posamezne korake. Program ima dober spomin in zna hraniti tudi več različic iste datoteke. Nekoliko je čudno edino to, da jih mora varnostna kopija hraniti v dveh različnih mapah, namesto da bi jih ustrezno označila in s tem ločila starejšo od mlajše. Svoj profil za varovanje podatkov naredimo enostavno, z dovolj možnostmi prilagajanja. Varovanje je izvedeno preprosto, s kopiranjem izvirnih podatkov na rezervno lokacijo, tudi z možnostjo stiskanja. Načrtovanje opravil mu ni tuje, saj ima vgrajen razporejevalnik opravil. Program svoje delo opravi hitro in uspešno, varovane podatke pa zna z lastnim orodjem tudi obnoviti. Lokacij, kamor lahko shranimo podatke, je bolj malo, le krajevni disk in strežnik FTP.

Second Copy 7

Kaj: Program za izdelavo varnostnih kopij.

Izdeluje: www.centered.com.

Cena: 21 EUR.

Za: Preprost, zna načrtovati (razporejevalnik opravil) in varovati (zaščita z gesli), orodje za restavriranje podatkov.

Proti: Ne pozna različnih metod varovanja, ne podpira različnih lokacij za shranjevanje.

True Image Home 2010

Ena izmed posebnosti programa True Image Home 2010 je tudi orodje "Poskusi in odloči". Takole je videti uporabniški vmesnik, ko vklopi orodje.

Acronisov program za izdelavo "resnične slike" naših podatkov na svoj način gleda v prihodnost. Tako bi namreč lahko sodili po njegovem imenu, v katerem se pojavlja že letnica 2010. Na prvi pogled tega sicer ni videti, saj je uporabniški vmesnik pregleden, dodelan in urejen, a prav nič revolucionaren. A program ima kljub temu nekaj posebnosti in tudi uporabnih novosti. Med njimi izstopa orodje "Poskusi in odloči", ki ustvari navidezno okolje (oziroma nadomestno kopijo vitalnih sistemskih datotek) z namenom, da lahko na njih (in ne resničnih datotekah) preizkušamo različne programe in orodja. Nameščanje teh namreč ne spremeni resničnih datotek, temveč njihove dvojnike. Eksperimentiranje brez strahu torej. Če pri tem pride do nezaželenih posledic, se lahko preprosto vrnemo korak (ali dva) nazaj in izvedenih sprememb ne potrdimo. Nekakšna "restore" funkcija torej, ki jo Okna že poznajo. Zadeva deluje, tudi ne obremeni pretirano sistema, čeprav jo je nekoliko težavno izklopiti. Program se sicer ukvarja tudi s čisto "navadnimi" opravili, kot je na primer izdelava varnostnih kopij naših podatkov in kasnejše obnavljanje teh podatkov. Imamo veliko možnosti (včasih skoraj preveč) in se kdaj tudi težko odločimo za najboljšo izbiro. Za bolj jasen pristop in boljši pregled nad zmožnostmi programa je vsekakor smiselno prebrati tudi pomoč, svoje pa prispeva tudi redno delo s programom. True Image je vsekakor program z uporabno osnovno in dodano vrednostjo, ki svoje naloge opravi, kot je treba. Včasih v svoji natančnosti (in različnih možnostih) celo pretirava in s tem povzroča celo zmedo, a redna raba odpravi tudi takšno težavo.

True Image Home

Kaj: Program za izdelavo varnostnih kopij.

Izdeluje: www.acronis.com.

Cena: 34 EUR.

Za: Pregleden delovni proces s številnimi možnostmi, omogoča stiskanje podatkov, zna načrtovati (razporejevalnik opravil) in varovati (zaščita z gesli), pozna različne metode varovanja, podpira različne nosilce in lokacije, preverja izvedeno (verify).

Proti: Včasih preveč podroben, funkcijo "Poskusi in odloči" težko izklopimo.

Turbo Backup 7

Turbo Backup pripravi pregleden povzetek izdelanega opravila, ki ga lahko po potrebi še spremenimo. Na voljo imamo tudi nekaj dodatnih možnosti.

Turbo Backup svoja opravila katalogizira (na voljo je seznam) in hkrati posveča veliko pozornost tudi različnim poročilom in pregledom. Oboji so uporabni tako za nadzorovanje opravljenega kot tudi za iskanje napak. Je preprost za uporabo, čeprav njegov uporabniški vmesnik ni tako pregleden, kot bi lahko bil glede na ponujeno. Uporablja sicer razdelitev orodij in postopkov na zavihke, a so ukazi hkrati tudi "podvojeni", oziroma enaki na različnih mestih v programu. Načeloma ni s tem nič narobe (pač več možnosti za izbiranje načina dela), a pestrost ponudbe tukaj ne obrodi prav dobrih sadov. Ko se namreč enkrat navadimo enega (svojega) načina dela, postanejo preostala pojavljanja ukazov moteča. Seznam s kandidati za arhiviranje (različne skupine podatkov) na levi strani pomaga pri lažjem delu in izbiri. Varnostne kopije naredimo preprosto in v nekaj korakih, z dovolj možnostmi prilagajanja. Tudi obnavljanje datotek mu ne povzroča težav. Med orodji smo našli tudi tisto, ki omogoči varovanje različnih podatkov z enim ukazom (batch), a je izjemno preprosto, premalo prilagodljivo in praktično neizkoriščeno. Razporejanje opravil je možno. Program ne pozna različnih načinov varovanja, a podatke lahko stisne in jih po želji spravi v njemu lasten tip datoteke. Orodij ima sicer dovolj, a bi nekatera lahko bila tudi bolj dodelana (recimo batch) in z več možnostmi prilagajanja. Tudi ukazi bi lahko bili bolj premišljeno urejeni, predvsem zato, da bo delovni proces jasnejši in bolj enoten.

Turbo Backup 7

Kaj: Program za izdelavo varnostnih kopij.

Izdeluje: www.filestream.com.

Cena: 34 EUR.

Za: Omogoča stiskanje podatkov, zna načrtovati (razporejevalnik opravil), pozna različne metode varovanja, podpira različne lokacije, preverja izvedeno (verify), uporabna poročila.

Proti: Premalo jasen delovni proces, premalo dodelana orodja, ne omogoča zaščite varovanih podatkov.

Kaj torej izbrati?

Varovanje podatkov je vsekakor resna zadeva, tako doma kot na delu, zato mu velja nameniti dovolj pozornosti. Izbira ustreznega pomočnika tudi zato ni ravno najlažja odločitev, saj mora biti ta (poleg vsega drugega) tudi zanesljiv. Preizkušeni programi to vsekakor so, saj svoje naloge opravljajo dobro. Izkaže se, da so si med seboj kar podobni, nekateri po videzu, drugi pa po orodjih, ki jih ponujajo za delo. Večinoma jim varovanje kakršnihkoli podatkov (resda pa ne vseh) ne povzroča težav in jih lahko tako ali drugače ustrezno varujemo (če nimajo namenskega orodja, pa z nekaj več računalniškega znanja). A razlike vsekakor so. Med bolj enostavnimi programi z nekaj manj orodji, znanja in manjšimi možnosti prilagoditev bi lahko izpostavili predvsem Save-N-Sync in Argentum, pri tistih bolj "bogatih" pa vodi Acronisov True Image Home 2010.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji