Objavljeno: 28.5.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2019

Cubot Nova

Cubot je nekoliko manj znani kitajski proizvajalec pametnih telefonov, ki meri predvsem na nižji cenovni in zmogljivostni razred. Novi model Nova zaseda vstopno mesto med njihovo ponudbo, saj gre za trenutno najcenejši telefon v naši tabeli – velja okoli sto evrov, v naših spletnih trgovinah kak evro več, v tujih pa tudi kak evro manj.

Telefon je namenjen najmanj zahtevnim uporabnikom. Ohišje je plastično, kakovost izdelave bolj povprečna, zaradi nekoliko zaobljene zadnje stranice pa lepo stoji v roki. Zaslon meri 5,5 palca, torej gre za razmeroma kompakten (in lahek) telefon, ima pa razmeroma velike robove okoli zaslona. Ločljivost zaslona je 1440 × 720 pik, kar je v tem cenovnem razredu klasika in omogoča dovolj dobro ostrino. Barvno je zaslon nekoliko neizrazit, hkrati bi lahko ponudil nekoliko več svetlosti pri najvišjih nastavitvah.

Nova seveda ni med hitrejšimi telefoni, a se, upoštevajoč nizko ceno, vseeno kar dobro drži. Uporablja štirijedrni Mediatekov procesor, ki so mu dodali 3 GB pomnilnika. Nameščen je Android 8.1, ki je neobremenjen z dodatnimi programi ali grafičnimi prevlekami, zato je kar odziven in tekoč. Kakšnih zahtevnejših programov (beri: iger) tu vseeno ne bomo poganjali. Pogon ponuja 16 GB prostora, v praksi ob sistemu ostane dobrih 10 GB. Spet lahko rečemo, da je to dovolj za nezahtevne uporabnike, a se lahko tudi le s fotografiranjem in z zajemom videa to zelo hitro napolni.

Akumulator je s svojimi 2800 mAh pod povprečjem, zelo nenavadna pa je namestitev vmesnika MicroUSB na zgornji strani naprave – danes imajo tako rekoč vsi telefoni to na spodnji strani. Fotoaparat je slabši od konkurence, sicer pa ponuja kar dober dinamični razpon, a sprane barve in povprečno ostrino.

Iskreno povedano, Cubot Nova je podpovprečen telefon, ki pa vseeno preseneti z res nizko ceno in s solidnim delovanjem. Ponuja tudi možnost menjave baterije, dve reži za kartici-SIM in režo za podatkovno kartico MicroSD.

Cubot Nova

Hitrost delovanja: 6,5

Kakovost izdelave: 6,5

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 100 EUR

Za: Cena, neobremenjen operacijski sistem.

Proti: Vmesnik MicroUSB, široki robovi okoli zaslona, barve zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji