Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2017

Cubot Manito

Telefoni, ki stanejo manj kot 150 evrov, so svojevrsten labirint naprav, ki jih ne bi smelo biti, in modelov, ki so presenetljivo OK. Slednjih je zadnja leta nekaj več, kar je predvsem posledica zorenja celotne telefonske kategorije naprav. Včasih so bili tako poceni telefoni povsem neuporabni, zdaj pa so skoraj vsi vsaj stopničko više od popolnega natega.

Cubot manito spada nekam vmes, saj je strojno ravno dovolj dober, da ga ni moč kar tako odpisati, a z izdelavo vsekakor sporoča, da kaj veliko truda ni bilo vloženega in se je gledalo predvsem na ceno.

Kičasta in cenena plastična zadnja stranica sta nekaj, česar pri večjih izdelovalcih nismo videli že kar nekaj let. Zaslon je petpalčni IPS bolj spranih barv z ločljivostjo 1280 × 720 pik. Fotoaparata sta podpovprečna, a nekako pričakovana ob tej cenovni postavki.

Strojno presenetijo trije gigabajti pomnilnika, ki pa jih uporablja 1,3 GHz štirijedrni procesor. Ta povezava žene skoraj nedotaknjeni Android 6.0 in se obnese dovolj dobro, da je telefon uporaben. Pozitivno presenečenje je še 16 gigabajtov shrambe.

Manito tako spada med tiste nizkocenovne telefone, ki jih ne gre priporočati, a je hkrati mogoče najti tudi slabše naprave. Predvsem je trg v Sloveniji na tej cenovni postavki premešal General Mobile, ki dostavi podobno strojno opremo in izdelavo za enak denar, s to razliko, da ga žene Android 7.0 in obljuba rednih posodobitev programske opreme, neposredno od Googla. Ko imamo enkrat na voljo tak telefon, vsi poizkusi, kot je Cubot Manito, odpadejo. Telefon pod 150 evri ne bo nikoli zares dober, a je, če ga že kupujemo, vsaka prednost dobrodošla. Strojno so ti telefoni bolj ali manj izenačeni, pri programski opremi pa vsi zaostajajo in izkušnje kažejo, da se izdelovalci s posodobitvami kmalu nehajo truditi. Vse to velja za Manita in ne za General Mobile G4 Dual, ki je del programa Android One.

Cubot Manito je tako reprezentativna naprava najnižjega cenovnega razreda, ki z nekaterimi strojnimi specifikacijami sicer preseneti, a pade pri izdelavi in oblikovanju. Predvsem pa ne more konkurirati telefonom, ki posodobitve dobivajo od Googla.

Cubot Manito

Prodaja: (Spletne) trgovine.

Cena: 140 EUR.

Za: 3 GB pomnilnika.

Proti: Izdelava.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji