Objavljeno: 18.11.2005 17:43 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2004

Corel - malo novosti

Z novo različico priljubljenega grafičnega paketa Corel nadaljuje že preizkušeno prodajno formulo: dodaj nekaj novih funkcionalnosti, rahlo spremeni videz programa, spremeni številko v oznaki izdelka in pošlji na tržne police. Toda ali novosti v paketu opravičujejo investicijo v novo različico?

Težko je verjeti, da danes kdo še ne pozna grafičnega programa CorelDRAW. Naprodaj je že petnajst let, v tem času pa je podjetje poslalo na trg kar dvanajst različic ali, povedano drugače, eno na vsako leto in tri mesece (v povprečju). Prav to je krivo, da nove različice morda niso deležne tolikšne pozornosti kakor nekoč. Prepogoste objave kažejo predvsem na željo po dodatnem zaslužku, to pa uporabnikom seveda ni preveč všeč. Ker gre za zrel izdelek, ki je bil po mnenju mnogih dokončan že pred nekaj različicami, je avtorjem v resnici zelo težko dodajati nove in nove mamljive lastnosti, s katerimi bi prepričali kupce, pretežno dosedanje uporabnike.

Po drugi strani pa družba Corel nima izbire - podjetje že nekaj let stagnira, predvsem zaradi napačno vodene strategije (visoki vložki v Linux, nakupi drugih podjetij in izdelkov ...), zato nujno potrebuje sveže prihodke. CorelDRAW je žal zaradi tega postal molzna krava, ki pa jo podjetje vse preveč izčrpava.

Dynamic Guides omogoča prikaz pomožnih črt na številne načine

Tako kot že doslej gre za grafični paket, ki temelj na treh ključnih programih: risarskemu CorelDRAW 12, slikarskemu Corel Photo-PAINT 12 in programu za izdelovanje spletnih animacij Corel R.A.V.E 3. Ob tem je seveda na kar štirih CDjih obilo pomožnih programov (dva večja sta Corel Trace 12 in Corel Capture 12) in nepregledna množica sličic, pisav in predlog (več kot 10.000 sličic, 1000 fotografij in 1000 pisav), ki nekaterim koristijo, drugim pa čisto nič. Paket torej s stališča zgradbe ne prinaša nič novega, za novosti je treba pogledati na seznam novih funkcionalnosti glavnih programov.

Najzanimivejša novost je nedvomno povsem nov prepoznavalnik oblik za risarski program, ki je zasnovan na podobnem modulu v programu Corel Grafigo. Prepoznavalnik omogoča oblikovalcu, da riše s prostoročnim skiciranjem, program pa na podlagi različnih algoritmov podatke spremeni v geometrijsko pravilnejše in lepše vektorske elemente. Program tako prepozna kroge, trikotnike, pravokotnike, puščice in paralelograme. Ob tem zna mehčati krivulje in še marsikaj drugega. Tako oblikovalci precej hitreje pridejo od zamisli do urejenega prototipa, denimo načrta ali obrazca. Seveda pa je ta nova zmožnost zanimiva predvsem ob uporabi grafične tablice ali tabličnega računalnika, kjer lahko rišemo s peresom.

Natančno postavljanje predmetov je zdaj mogoče ne precej večje število možnosti.

Med pomembne novosti sodi tudi močno izboljšana pomoč za natančno risanje in predvsem postavljanje elementov risb. Nova zmožnost Dynamic Gudies omogoča hitro vzpostavitev pomožnih črt za natančno postavitev elementov na izbrano mesto na risbi glede na cel niz parametrov. Funkcija Snap to Objects pa omogoča hitro in natančno postavljanje ter spreminjanje elementov, ki so na neki način soodvisni drug od drugega. Trenutno predlagano možnost poravnave lahko vidimo kot napis na zaslonu, kar dodatno pomaga k hitrejši izbiri. Za razliko od doslej se je mogoče sklicevati na precej različnih nadzornih točk, od oglišča do tangente na krogu.

Prepoznavalnik oblik je čudovita stvar, a pretežno pri risanju s peresom.

Nova funkcija omogoča preprosto odstranjevanje skritih črt iz segmentov, ki jih ne potrebujemo na risbi. Izboljšano je tudi delo z besedili, kjer je mogoče učinke in spremembe opravljati neposredno na delovni površini, iz programov za namizno založništvo pa so povzete kostne funkcije, kot je natančna določitev (razmik med vrsticami in spodsekavanje). Lažja je tudi poravnava besedila v odnosu na druge elemente, osnovne črte, okvire in tako naprej.

Slikarski in risarski program sta dobila nova orodja Touch-up za retuširanje napak in poškodb na fotografijah. Z njimi lahko odpravimo rdeče oči, prah, praske, packe in drugo, ne da bi morali pri tem uporabljati dolge in zapletene postopke. Po zgledu podobnega orodja iz Adobe Photoshopa program te učinke uporablja stopnjevalno - čim več učinek uporabljamo na izbranem območju ali elementu, tem večja bo intenzivnost učinka. Izboljšana kapalka omogoča zajemanje barv iz drugih programov ali spletnih strani, uporabimo pa jo tudi za kopiranje različnih lastnosti s predmeta na predmet. Omeniti velja še izboljšano podporo za barvne profile ICC, ki jih med drugim lahko določimo optično branim slikam in risbam.

Animacijski modul R.A.V.E. 3 v primerjavi z risarskim in slikarskim programom leži nekoliko bolj v senci, predvsem pa v senci konkurenčnega paketa Macromedia Flash. Lahko pa tudi gledamo z druge strani - ob nakupu CorelDRAWja ga dobimo brez doplačila, svoje delo pa opravlja povsem korektno. Nova različica bolje kot doslej izkorišča povezavo z risarskim programom, recimo pri delu s simboli in risbami kot osnovami za animacijo. Novi so učinki, ki obogatijo in poživijo animacije, paket pa je pridobil tudi orodja za natančno postavitev elementov, ki smo jih navedli pri risarskem programu.

PhotoPaint ima novo orodje za hitro odpravljanje napak in pack na fotografijah.

Paket CorelDRAW 12 ima seveda tudi cel niz drugih izboljšav. Tu so še prenovljena podpora skriptnim jezikom in izboljšano sodelovanje z drugimi programi, med njimi MS Officu 2003, WordPerfectu in AutoCADu. Uporabniški vmesnik so ponekod spremenili, a k sreči ne radikalno, ker bi to kvečjemu motilo dosedanje uporabnike. CorelDRAW zdaj pri uvozu in izvozu datotek podira že več kot sto različnih tipov zapisov. Zanimivo, da so uporabniške prilagoditve sistema zdaj zapisane kar v datotekah XML. Koristne pa so nove bližnjice, kot je, recimo, orodjarna za posebne znake v besedilih. Ko smo že pri znakih, velja omeniti, da CorelDRAW zdaj precej bolj elegantno dela s pisavami in "posebnimi" znaki, kot so šumniki, kjer preverja združljivost med pisavami in kodnimi stranmi.

Da ne bo nesporazuma: kljub kritikam CorelDRAW 12 sploh ni slab izdelek. Prej nasprotno. Toda število pomembnih novosti je resnično majhno, zato bodo lastniki različic 10 in 11 najbrž resno razmislili o tem, ali se splača nadgraditi. Kajti prav dosedanji uporabniki so tisti, na katere Corel najbolj računa. Naravni prirastek novih uporabnikov je dandanes pri tem paketu razmeroma majhen.

CorelDRAW Graphics Suite 12

Kaj: Komplet grafičnih in večpredstavnih programov za pripravo tiskanega in elektronskega gradiva.

Izdeluje: Corel, http://www.corel.com.

Prodaja: CHS, http://www.chs.si, (061) 180 08 00.

Cena: 153.508 tolarjev; nadgradnje 75.422 tolarjev.

Za: Prepoznavalnik oblik, nova orodja za natančne postavitve elementov, orodje za retuširanje fotografij.

Proti: Nova različica prinaša malo novosti, kar težko opraviči nakup.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji