Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Marec 2009

Citadela eDition

Splet je privlačen medij za predstavitev raznovrstnih informacij, vendar še vedno postavlja visoke ovire za objavo oblikovanih publikacij, izvirno pripravljenih za tisk, kjer je pri predstavitvi nadvse pomembna zvestoba reprodukcije. Nekateri te ovire presegajo in celo nadgrajujejo.

Vse od izuma namiznega elektronskega založništva se je prelom tiskanih publikacij vztrajno selil na računalnike in danes bi le s težavo našli tiskano publikacijo, ki ni izdelana z namenskim računalniškim programom. A kmalu po digitalizaciji priprave za tisk se je pojavila potreba tudi po zvesti elektronski distribuciji tako izdelanih publikacij. Programska hiša Adobe je leta 1993 predstavila zapis PDF (Portable Document Format), temelječ na standardu za upodabljanje tiskanih publikacij PostScript, ki je omogočil zvesto reprodukcijo digitalno postavljene vsebine in je kmalu postal dejanski standard. Mimogrede, lani je PDF končno postal tudi odprti standard organizacije ISO. Ko smo želeli zvesto elektronsko reprodukcijo že postavljenih izdaj, npr. arhiv publikacij na CD-ROMu/DVDju, je bil PDF dolgo brez prave konkurence, a medtem se je vse bolj uveljavljal splet.

Storitev eDition vključuje tudi namenski program za Okna, ki olajša pripravo publikacij, temelječih na že pripravljenih datotekah PDF.

Adobe je že zgodaj prilagodil svoj bralnik zapisa PDF tudi v obliko vtičnika (plug-in) za priljubljene spletne brskalnike, a kljub temu se PDF v spletu ni nikoli preveč prijel, saj je bil vedno le privesek spletnih strani, ki so pritegnile široke množice predvsem z neomejenim medsebojnim povezovanjem in prepletanjem, PDFi pa so se v vtičnikih počasi odpirali in bili nasploh okorni za pregledovanje.

V zadnjih letih pa je tisti del elektronskega založništva, ki mu aktualne spletne tehnologije iz tega ali onega razloga (še) ne ustrezajo, dočakal nove možnosti digitalnega založništva. Tako kot pri spletnem videu se je tehnologija flash izkazala za izvrsten medij tudi pri objavi tiskanih publikacij, kjer želimo ohraniti vse značilnosti postavitve, predvsem tipografijo in prelom v fiksen format. Flash, izvirno izdelek majhnega podjetja, ki ga je kupila Macromedia, se je že spogledoval s prikazovanjem zapisa PDF, s prevzemom celotne tehnologije s strani tvorca tega zapisa pa je toliko napredoval, da ne le omogoča izvrstno reprodukcijo vsebin, shranjenih v PDF, temveč dopušča številne interaktivne dodatke, kjer izstopa predvsem video, tu pa se je Flash prav tako nadvse uveljavil. Založnikom, ki jim je zvestoba reprodukcije oblikovno bolj razkošnih publikacij tudi v spletu nadvse pomembna, so tako našli nove rešitve.

Poglavitna prednost storitve eDition je možnost vstavljanja interaktivnih elementov, npr. animacij in videa v sicer precej bolj pust svet publikacij PDF.

http://public.edition-on.net/links/280_v_mestu_1.asp

Zanimiva možnost sistema eDition je optimizacija vsebine za spletne iskalnike in možnost spremljanja napredne statistike obiska.

Slovensko podjetje Citadela Advanced Technologies je v tem modelu prepoznalo veliko poslovno priložnost in tako se je rodil eDition, kombinacija namenskega programa in spletne storitve, ki omogoča digitalno založništvo z zvesto reprodukcijo in nekaterimi svežimi prijemi. Že na začetku moramo poudariti, da je eDition namenjen predvsem založnikom in spletnim agencijam, zato ne omogoča brezplačne pretvorbe in osnovnega prikaza zapisa PDF na spletnih straneh s pomočjo tehnologije/vtičnika flash, kot je to, denimo, na voljo pri spletnih ponudnikih Issuu.com, SlideShare ali Scribd. Podjetje namesto tega ponuja izpopolnjena orodja za pripravo in prikaz interaktivnih publikacij, ki sicer temeljijo na datoteki PDF ali slikovnem gradivu, vendar jih lahko precej izpopolnimo in obogatimo, hkrati pa podrobno sledimo njihovi rabi. Kot rečeno, storitev ni brezplačna, začne se pri 150 evrih na objavljeno publikacijo, ki jim moramo prišteti še doplačila za interaktivne elemente. So pa za večje založnike na voljo popusti.

Za objavljanje večjega števila elektronskih publikacij je založnikom na voljo tudi namenski program za Okna - eDition Force Admin, ki znatno olajša pripravo interaktivne vsebine. Nekaterim morda ne bo všeč svojevrstna oblika programa in gradnikov uporabniškega vmesnika, ki ni enaka običajni podobi okenskih programov, vendar enostavnost rabe zaradi tega ni okrnjena. Delo začnemo z vnosom nekaj temeljnih podatkov in izbiro izhodiščne datoteke PDF. Ta se zatem prenese v strežnik, tam pa se pretvori v obliko, primerno za prikaz z vtičnikom flash. Počakati moramo, da je pretvorba končana, a to ne traja predolgo. Zatem lahko našo novo elektronsko publikacijo odpremo in naredimo še zanimivejšo. Vplivamo lahko na videz predvajalnika ali, bolje rečeno, "listalnika" publikacije, z videzom orodjarne in dodajanjem lastnih logotipov vred, v publikacijo lahko dodamo zaznamke, tako da bodo bralci z enim samim klikom odprli zanimive strani, najbolj zanimivi pa so interaktivni dodatki.

Začne se s povezavami, s katerimi lahko iz publikacije bralca hitro popeljemo na poljubno spletno vsebino. Povezava seveda lahko vodi tudi na poljubno stran v publikaciji ali na drugo publikacijo v sistemu eDition. Površina same povezave je pri tem lahko poljubne oblike. Nadaljujemo lahko z vstavljanjem zvočnih zapisov, ki so lahko naloženi iz drugega spletnega vira ali pa jih naložimo iz krajevne datoteke mp3 v strežnik eDition. V publikaciji bo nared predvajalnik, s katerim lahko bralec (ali, morda bolje, poslušalec) nadzoruje predvajanje zvoka. Vstaviti je mogoče tudi dodatno slikovno gradivo in celo nove animacije flash. Publikacije lahko vsebujejo tudi obrazce, ki jih bralci izpolnijo in tako posredujejo dodatne informacije. Mnogim bo verjetno najbolj zanimiv dodatek k publikaciji kar video. Tudi pri tem lahko izberemo obstoječi spletni vir, npr. YouTube, ali pa video v obliki, primerni za predvajalnik flash, naložimo v strežnik eDition. Kot sem že omenil, vsak tak dodatek vpliva tudi na ceno objave.

Sistem eDition je kombinacija namenskega programa za pripravo publikacij in spletne storitve, s katero nadziramo možnosti objave in pregledujemo statistiko dostopa.

Priprava je pomemben, a le prvi del življenjskega cikla elektronske publikacije. Sistem eDition tudi pri nadaljnji objavi ponuja nekatere zanimive izboljšave. Prva med njimi je optimizacija vsebine za iskalnike, saj sistem ustrezno izpostavi besedilo publikacije, da ga lahko povzamejo spletni iskalniki. Publikacijo je mogoče objaviti tudi na spletnem naslovu, prilagojenem iskalnikom, ki ga izberemo sami (npr. http://public.edition-on.net/Monitor/marec_2009.html) in s tem še izboljšamo uvrstitev med zadetki. Poglavitna prednost za založnike pa je možnost spremljanja napredne statistike rabe elektronske publikacije. Ni nam na voljo le število ogledov, temveč lahko analiziramo obisk po straneh, npr. čas ogleda posamezne strani in priljubljenost interaktivnih elementov. S tem postane rešitev zelo privlačna za tiste založnike, ki bi radi tržili oglasni prostor tudi v elektronski publikaciji, saj lahko oglase, ki so bili prej na papirju, nadomestijo z interaktivno vsebino, ki ji lahko učinkovito merijo uspešnost.

Za pregled publikacij je spletnim obiskovalcem na voljo zelo prilagodljiv pregledovalnik, ki ga prikrojimo našim potrebam v namenskem programu. Poleg listanja, ki je lahko animirano, povečevanja in hitrega preskoka na stran, pozna pregledovalnik tudi hitro iskanje po vsebini, ki barvno označi najdene besede, posamezno stran pa lahko tudi natisnemo. Sistem eDition poleg tega omogoča objavo interaktivne publikacije tudi na drugih elektronskih nosilcih, npr. na DVDju. Če je publikacija objavljena v spletu, jo seveda lahko hitro predstavimo komurkoli z elektronskim naslovom, na katerega pač pošljemo povezavo do nje. Pri Citadeli so se potrudili še malo bolj in pripravili celo aplikacijo za priljubljeno družabno omrežje Facebook, ki omogoča listanje objavljene publikacije.

Kaj reči na koncu? Izdelek je vsekakor zanimiv in zelo kakovosten ter primeren za elektronsko objavljanje. Po drugi strani pa moramo kot njegov uporabnik verjeti, da gre za zanimiv poslovni model, ki bo upravičil tudi razmeroma visoke stroške objave posamezne interaktivne strani ali celotne publikacije. Konkurenca ne spi, po drugi strani pa splet vse bolj napreduje in ponuja vse bolj zvesto reprodukcijo tudi bogato oblikovanih gradiv, vstaviti zvok ali video na spletno stran pa ravno tako že nekaj časa ne predstavlja posebne težave. Žal se bojim, da je vse skupaj nekakšen novi "interaktivni multimedijski CD-ROM", elektronski medij, ki je njega dni veliko obetal in doživel tudi precej izdaj, a ga je na koncu praktično izkoreninil sicer manj večpredstavni, a toliko bolj povezan in prepreden Splet. A po drugi strani lahko do takrat mine še precej časa in vmes zna biti eDition prav to, kar potrebujete.

eDition

Kaj: Elektronsko založništvo.

Splet: www.edition-on.net.

Izdeluje: Citadela, www.citadela.si.

Cena: Od 150 EUR po publikaciji.

Za: Enostavno objavljanje, SEO, statistika.

Proti: Cena zahteva prepričljiv in delujoč poslovni model objavljanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji