Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor November 2011 | Teme: google

Chrome na daljavo

Dostop na daljavo ni nič novega, nekateri odjemalci delujejo celo v spletnem brskalniku, a praviloma potrebujemo vsadek java. Google utira nova pota z brezplačnim dodatkov za svoj brskalnik Chrome.

Dostop na daljavo do računalnikov je vse pomembnejša storitev, saj živimo v omreženem svetu, kjer marsikdo uporablja več sistemov. Rešitev za tak dostop je več, a kadar potrebujemo podporo za različne operacijske sisteme, se nabor hitro skrči. Google poizkuša orati ledino z brezplačnim dodatkom Chrome Remote Desktop.

Njegova posebnost je v tem, da deluje v vsakem sistemu, v katerem je nameščen brskalnik Chrome, kar pomeni sisteme Windows, Mac in Linux, hkrati pa tudi naprave s sistemom ChromeOS. Kot tak je zanimiv za uporabnike, ki bi morda svoj poceni Chromebook uporabljali tudi kot terminal za dostop do drugih sistemov. Po drugi strani je dostop na daljavo s tem dodatkom tudi nadvse preprost in odpira možnosti preproste podpore na daljavo ali pomoči znancem, ki se znajdejo v težavah.

Dodatek lahko najdemo v spletni tržnici Chrome Web Store. Kot je pri Googlovih novih pobudah v navadi, tudi ta dodatek spremlja poudarjena oznaka beta, torej gre za javni preizkus še nedokončanega izdelka. Tu in tam se to pri uporabi pozna, saj zna delovati počasi, nekoliko neizpiljen pa je tudi vmesnik, predvsem okno v ciljnem sistemu, ki vztrajno opozarja, da smo pod nadzorom na daljavo. Po drugi strani je uporaba neverjetno preprosta.

V brskalniku Chrome z nameščenim dodatkom bomo na novem zavihku med spletnimi aplikacijami našli tudi ikono storitve dostopa na daljavo. Pri prvi aktivaciji moramo aplikaciji dodeliti ustrezne pravice in jo povezati z enim od naših Google računov. Po tem je dodatek nared bodisi za dostop do že deljenega namizja ali za izpostavljanje našega namizja drugemu. Če želimo deliti lastno namizje, bo dodatek generiral dvanajstmestno, enolično številčno kodo. Na drugi strani je dovolj, da aktiviramo isti dodatek in to kodo vpišemo. Sistema se bosta povezala in oddaljeno namizje je vidno v spletnem brskalniku.

V krmilnem sistemu bomo pri vrhu brskalnikovega okna opazili spustno vrstico, ki vsebuje gumba za odklop in krčenje oddaljenega namizja na razpoložljivo površino okna. V oddaljenem sistemu se prikaže posebno okno, ki omogoča odklop in ga ne moremo zapreti, čeprav ga lahko odmaknemo. Odklop omogoča tudi posebna bližnjica tipkovnice, za Okna je Ctrl+Alt+Esc.

Dostop na daljavo deluje po pričakovanju, skupaj s podporo skupnemu odložišču. Tu in tam sicer naletimo na počasno delovanje, čeprav smo povezani s širokopasovno povezavo. Pri našem preizkušanju je resda vse delovalo izvrstno v krajevnem omrežju, pri dostopu do bolj oddaljenih naprav pa je bilo včasih nekoliko zatikanja, čeprav je povezovanje vedno uspelo, ne glede na vmesne prehode in požarne pregrade. Prednost dostopa na daljavo skozi spletni brskalnik je tudi v tem, da izkorišča praktično vedno odprti kanal vrat 80, podrobnosti o povezavi pa se delijo prek našega Google računa.

Seveda je pri vsaki vrsti dostopa na daljavo zelo izražena potreba po visoki varnosti. Varnost in preprostost rabe pa sta si pogosto na povsem nasprotnih bregovih. Googlov dodatek ima potencial, da združi enostavno rabo z visoko varnostjo, vendar bomo videli, kako se bo dodatek razvijal v prihodnje in kako ga bodo sprejeli in preizkusili številni uporabniki. Vsekakor prinaša zelo zanimivo dodatno zmožnost za poceni prenosnike Chromebook, ki bodo poleg drugih spletnih aplikacij omogočali tudi enostavno rešitev za dostop na daljavo do najrazličnejših sistemov.

Chrome Remote Desktop

Kaj: Dodatek za Chrome za dostop na daljavo.

Splet: goo.gl/EnhRe.

Operacijski sistem: Chrome OS ali Windows, Mac, Linux z brskalnikom Chrome.

Za: Enostavna raba, brezplačno.

Proti: Občasna počasnost, še v razvoju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji