Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2015

Četverica posebnežev

Poleti se je v našem laboratoriju nabralo nekaj novih monitorjev, od katerih je vsak po svoje zanimiv. Preizkusili smo AOCjev U2868PQU, LGjev 34UM67, Philipsov 272P4 in Samsungov SE590C.

Philipsov model najbolj meri na zahtevne uporabnike, ki jim je najpomembnejša kakovost slike, podobno velja za Samsung, ki je za povrh ukrivljen. AOC je znan po cenovno nekoliko ugodnejših napravah, njihov preizkušeni monitor je ta hip eden najcenejših z visoko ločljivostjo, imenovano tudi Ultra HD. LGjev model pa z vgrajeno tehnologijo meri predvsem na igričarje.

■ AOC U2868PQU

AOCjeve monitorje smo že večkrat preizkušali, večinoma ne merijo na vrh posameznih cenovnih razredov. Model U2868PQU je tako eden najcenejših modelov z visoko ločljivostjo, pri katerem pa bi težko kaj resneje pograjali. Monitor meri po diagonali 28 palcev, na prvi pogled pa nič ne izstopa, je skoraj dolgočasno oblikovan.

Stojalo je razmeroma težko in dovolj kakovostno, da nismo opazili neljubih tresljajev. Monitor je nastavljiv v vse smeri, torej ga lahko dvigujemo, nagibamo in vrtimo. Presenetila nas je možnost zasuka za 90 stopinj, s čimer ga lahko postavimo v pokončno lego. Na zadnji strani so tudi štiri luknje za morebitno nameščanje na steno oziroma različne nosilce po standardu VESA.

Spodnja stran desnega roba ima tipko za vklop in štiri funkcijske tipke, občutljive za dotik. Slednje nam ni preveč pogodu, saj se prehitro zgodi, da na tipko pritisnemo ponesreči, vsekakor bi si želeli klasičnih, fizičnih tipk. Menuji niso nič posebnega, monitor ponuja večino klasičnih nastavitev.

Bistvo tega monitorja je seveda ločljivost 3840 × 2160, znana tudi kot Ultra HD. Monitor smo preizkusili z Windows 7, ki še nima popolne podpore za tako visoke ločljivosti, predvsem pri povečevanju besedila. Tako je marsikaj bodisi premajhno bodisi dovolj veliko, a nazobčano. Bolje je v Windows 8.1, še boljšo podporo naj bi imel novi Windows 10.

Meritve

Pri odstopanju barv, ki smo jih izmerili s kalibratorjem, za odlične veljajo vse vrednosti okoli 1. Zelo dobro je vse, kar je manj od 5.

Zelo dobra je izbira vmesnikov. Poleg starega, klasičnega vmesnika VGA so na spodnji strani še DVI, HDMI in DisplayPort. Za doseganje največje ločljivosti smo sicer vezani na DisplayPort in DVI, a sta tudi druga dva povsem koristna. Na voljo je namreč možnost prikaza ene slike znotraj druge, in to v kombinaciji katerihkoli virov. Tako lahko na DisplayPort priključimo naš namizni računalnik, po potrebi pa kdaj prek HDMI dodamo še prenosnik, njegov zaslon pa spremljamo znotraj zaslona oziroma namizja. Dodan je tudi razdelilnik USB, ta ponuja štiri izhode, med njimi sta dva USB 3.0, eden od teh ponuja tudi možnost napajanja zunanjih naprav (denimo telefonov), medtem ko je zaslon sicer ugasnjen.

Monitor uporablja matriko vrste TN. Ta ponuja dobre odzivne čase, a nekoliko nižjo kakovost, predvsem pa slabši vidni kot od matrik IPS. Osvežilna frekvenca je 60 Hz, kar bo dovolj za večino uporabnikov. S kalibratorjem smo monitor umerili, nato pa izmerili odstopanje barv. Tu se je monitor presenetljivo dobro izkazal. Resda ne spada v sam vrh, a tega glede na ceno in uporabljeno matriko niti ne bi pričakovali. Kljub temu gre za zelo dober rezultat, dovolj dober za vse, razen najzahtevnejše uporabnike. Vidni kot je sicer slabši kot pri monitorjih z matrikami IPS, a spet ne preveč. Glede na velikost je tudi enakomernost osvetlitve dovolj dobra – primerljiva z drugimi tako velikimi monitorji,  kjer je predvsem proti robovom slika malenkost temnejša.  

AOC U2838PQU

Velikost: 28 palcev.

Ločljivost: 3840 × 2160 pik

Povprečno odstopanje barv: 1,61.

Izdeluje: www.aoc.com.

Prodaja: www.elkotex.si.

Cena ob objavi: 408 EUR.

✓    Velikost in cena, ločljivost.

✗    Vidni kot.

4463187

■ LG 34UM67

LG je med drugim znan tudi po svojih televizorjih, kjer že ponuja nekaj modelov z visokimi ločljivostmi UltraHD. Tako ne preseneča, da imajo v programu tudi nekaj takih računalniških monitorjev – enega izmed njih smo v začetku leta že preizkusili, model 34UM95, ta se je zelo dobro odrezal. Tokrat preizkušeni 34UM67 je v nižjem cenovnem in zmogljivem razredu, obenem tudi ne zmore posebej visokih ločljivosti – ima pa tudi drugačno ciljno publiko. Z vgrajeno tehnologijo FreeSync meri  predvsem na navdušence nad računalniškimi igrami.

FreeSync je tehnologija, ki so jo razvili v AMDju. Ta zaradi nakupa podjetja ATI pred leti izdeluje tudi grafične kartice. Gre za nekakšno strojno nadgradnjo oziroma alternativo možnosti V-Sync, s katero  naj bi se znebili trganja pri prikazovanju grafike. Do slednjega pride zaradi odstopanja pri frekvencah osveževanja pri grafični kartici in monitorju, kjer kartica pošlje novo sliko na monitor, še preden je ta končal prikaz prejšnje slike. V danem trenutku se lahko torej hkrati pokažeta dve različni sliki – ker gre za res kratek trenutek, vidimo trganje oziroma migetanje grafike.

S tehnologijo FreeSync pa grafična kartica pove monitorju, točno kdaj (in za koliko časa) naj prične  prikazovati naslednje slike – mu torej vsili lastno frekvenco. Seveda imajo v Nvidii lastno tehnologijo, ki počne praktično enako, imenuje se G-Sync. Pri tem monitorju se s to tehnologijo frekvenca osveževanja prilagaja od 48 do 75 Hz (oziroma FPS), če se igra prikazuje z višjo (ali nižjo) frekvenco,  bomo seveda imeli podobne težave kot prej – po našem mnenju bi lahko bila to tudi velika omejitev, sploh ko bo na voljo še več zmogljivejših grafičnih kartic, ki bodo sposobne še višjih hitrosti.

Za uporabo te tehnologije jasno potrebujemo tudi podprto grafično kartico – skupaj z monitorjem smo tako dobili še kartico, temelječo na vezju Radeon R9 290. Tehnologijo smo preizkusili v nekaterih novejših igrah, do izraza pride predvsem v hitrih, akcijskih prizorih. Slika je resda videti nekoliko bolj tekoča, a priznamo, da so vsaj za naše oči razlike razmeroma majhne – je pa res, da niti nismo ciljna publika.

Kljub temu smo imeli nekaj težav z igrami, saj se najde veliko takih, ki enostavno ne podpirajo tako širokega razmerja stranic – 21 : 9. Monitor namreč ponuja ločljivost 2560 × 1080 pri diagonali 34 palcev. V rabi je matrika IPS, s katero je vidni kot zelo dober. Dobro se odreže tudi pri preizkusu natančnosti barv. Res je malenkost slabši od najboljših, a je glede na ceno in namembnost presenetljivo dober.

Monitor ima tri vhode: klasični HDMI, DVI in DisplayPort. Vgrajena sta tudi dva zvočnika (in zvočni vhod ter izhod), ni pa vmesnika USB oziroma razdelilnika. Krmiljenje je dovolj dobro urejeno prek večsmerne fizične tipke na sredini spodnjega roba. Smo pa bili razočarani nad stojalom, ki monitor sicer dovolj trdno drži, a je omejeno le na nagib navzgor in navzdol. Monitorja torej ne moremo dvigovati ali vrteti, so pa zadaj luknje za pritrditev na druga stojala ali roke.

LG 34UM67

Velikost: 34 palcev.

Ločljivost: 2560 × 1080 pik.

Povprečno odstopanje barv: 1,39.

Izdeluje: www.lg.com.

Prodaja: bolje založene trgovine.

Cena ob objavi: 554 EUR.

✓    Velikost in cena, tehnologija FreeSync ...

✗    ... ki pa je kljub temu omejena.

5065179

■ Philips 272P4

Philipsov monitor je najdražji med tokrat preizkušenimi, meri pa na zahtevnejše uporabnike, ki si želijo predvsem visoko kakovost slike. Monitor je na videz eleganten, zato je zaslužno srebrno stojalo. Slednje je dovolj kakovostno, da ni opaziti neljubih tresljajev, omogoča pa tudi zelo dobro prilagoditev zaslona. Tega lahko dvigamo, nagibamo in vrtimo, zavrtimo ga lahko tudi okoli osi, torej v pokončni položaj.

Zaslon meri po diagonali 27 palcev, njegova ločljivost je 2560 × 1440. Pri Philipsu poudarjajo kakovost slike, sploh barv, na našem preizkusu se je monitor odlično obnesel. Povprečno odstopanje barv je bilo res nizko, zaradi matrike IPS je bil tudi vidni kot odličen. Po tem je monitor eden najboljših, kar smo jih kdaj preizkusili, prekašajo ga le profesionalni monitorji, ki pa so še občutno dražji.

V Philipsu so dobro poskrbeli za povezljivost. Na voljo sta dva vmesnika HDMI, vmesnika DVI in DisplayPort. Monitor podpira priklop dveh virov, tako lahko pokažemo dve sliki drugo znotraj druge (»picture in picture«) ali drugo ob drugi. Na voljo je tudi razdelilnik USB s tremi izhodi USB 3.0, na zgornji strani je vgrajena spletna kamera, spodaj pa tudi mikrofon. Ob robovih sta vgrajena dva zvočnika, vsak po 2 W.

Razočarani smo bili le nad tipkami, občutljivimi za dotik. Pri teh se prehitro zgodi, da uporabnik pritisne napačno. Menuji so dovolj pregledni, lahko pa namestimo tudi Philipsovo programsko opremo in tako preskočimo vgrajene menuje. Zanimivo je tudi tipalo, ki zazna, kdaj sedimo za monitorjem. Ko gremo stran, ga nekoliko zatemni in tako varčuje z električno energijo.

Philips 272P4

Velikost: 27 palcev.

Ločljivost: 2560 × 1440 pik.

Povprečno odstopanje barv: 0,65.

Izdeluje: www.philips.com.

Prodaja: www.pchand.si.

Cena ob objavi: 826 EUR.

✓    Kakovost slike, funkcije.

✗    Cena, tipke na dotik.

5071335

■ Samsung S32E590C

Pri televizorjih smo v zadnjem letu naleteli na nekaj ukrivljenih modelov, po besedah izdelovalcev nam ti pričarajo boljše ozračje. Logika je v tem, da se veliki zasloni bolje prilagodijo našemu vidnemu polju, torej je razdalja med očesom in posameznim delom zaslona enakomernejša. Pri televizorjih lahko rečemo, da je učinek minimalen, je pa nekoliko večji pri širokih računalniških monitorjih. Tam je namreč razdalja od uporabnika do zaslona manjša, razlike med robom in sredino pa toliko bolj poudarjene.

Pred časom smo tako že preizkusili par ukrivljenih monitorjev, Samsungov novi S32E590C pa obljublja krivino po nekoliko ugodnejši ceni. Diagonala meri 32 palcev, razmerje stranic je 16 proti 9. Pri tem smo razočarani nad ločljivostjo, ta je le klasična FullHD, torej 1920 × 1080. To je za monitor te velikosti res malo, sploh v primerjavi s prej opisanim AOCjevim modelom. Ukrivljenost se dejansko opazi, kot rečeno, sedimo pri takem monitorju bliže kot pri televizorju.

V rabi je tokrat matrika vrste PVA. Ponuja dobre vidne kote, približno primerljive z matrikami IPS, obenem je tudi kakovost barv in kontrastov dobra. Pri preizkusu natančnosti barv se je Samsung dobro izkazal. Res je zaostal za najboljšimi, a je kljub temu dovolj dober za veliko večino uporabnikov. Dovolj dobra je tudi enakomernost osvetlitve, kot po navadi postane proti robovom nekoliko temnejši, a večina uporabnikov tega ne bo opazila.

Monitor drži ozko, elegantno stojalo, ki je dovolj trdno. Žal ne ponuja praktično nobenih fizičnih nastavitev, le nagibanje navzgor in navzdol. Za priklop na računalnik je na voljo en vmesnik DisplayPort in dva vmesnika HDMI. Vgrajena sta tudi dva zvočnika (z močjo po 5 W vsak), priključimo lahko tudi slušalke. 

Samsung SE590C

Velikost: 32 palcev.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Povprečno odstopanje barv: 1,52.

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: bolje založene trgovine.

Cena ob objavi: 780 EUR

✓    Ukrivljenost, kakovost slike.

✗    Cena, ločljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji