Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Boris Horvat | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, projektor, video

Četrta, najboljša generacija

Pred dobrim letom smo navdušeno poročali o novem Panasonicovem projektorju PT-AE3000, ki je ob "običajnih izboljšavah" tehničnih lastnosti med prvimi uvedel interpolacijo posameznih sličic v video posnetku. Danes interpolacijo pod različnimi marketinškimi imeni uporabljajo že številni izdelovalci televizorjev. Kaj ponuja najnovejši Panasonic PT-AE4000?

Pričakovati je bilo, da bo četrta generacija Panasonicovih projektorjev še boljša, in to se je tudi uresničilo. Najbolj smo se pravzaprav razveselili cene, ki je padla pod 2000 dolarjev - to v Evropi, zaradi "posebnega" tečaja USD/EUR za elektroniko, pomeni 2500 evrov). Če prištejemo še 500 evrov za malo boljše platno, imamo za 3000 evrov domači kino z, recimo, 120-palčno sliko, ki ponuja popolnoma drugačno doživetje kot vrhunski ploski televizor velikosti 54 ali 60 palcev, ki ga danes dobimo za približno enako (ali tudi višjo) ceno.

Osnovnih lastnosti projektorja ne bomo ponavljali, saj si članke lahko ogledate v spletu (april 2007: "Projektor z dvema megapikama", januar 2008: "Novi Panasonicov zastavonoša", december 2008: "Še korak več k popolnosti"), v tabeli spet povzemamo razvoj tehnologije Panasonicovih projektorjev. Bistvenih razlik v podatkih v primerjavi s prejšnjim modelom PT-AE3000 ni (nihče ne bo opazil razlike med kontrastom 60.000 : 1 in 100.000 : 1), omeniti pa moramo novo žarnico, ki še izboljša zasičenost rdeče barve (to se pozna na primer pri barvi človeške kože).

Tabela

Tehnika gre naprej

Zahvaljujoč močnejšemu slikovnemu procesorju lahko pri novem modelu projektorja ob dveh obstoječih izberemo še način interpolacije (Panasonic ta postopek imenuje "Frame creation"), ki za izračun vmesne slike uporabi zaporedje več slik (prej in potem) in s tem še izboljša "pravilnost" izračunane vmesne slike (slika je še bolj "tekoča"). Stranski učinek interpolacije je manjše ali večje (odvisno od številka slik, ki se uporabijo za izračun) zamujanje slike v primerjavi z zvokom, to pa lahko odpravimo z nastavitvijo zamude zvoka ("audio delay") - če jo naš zunanji zvočni sistem pozna. Od osebnega okusa in od materiala, ki ga gledamo, bo odvisno, kakšen način interpolacije bomo izbrali (ali jo v celoti izključili). Projektor tako prikaže v resnici do 120 (različnih) slik na sekundo, to pa je še vedno manj kot 600 slik, s katerimi se hvalijo Panasonicovi televizorji ...

V letošnji januarski številki Monitorja smo pisali o Philipsovem televizorju, ki kot prvi televizor ponuja "pravi" hollywoodski filmski format (razmerje stranic slike 2,35 : 1). Do univerzalne uporabnosti takšnega televizorja smo bili nekoliko skeptični, saj je na voljo le malo filmskega gradiva v tem formatu. Za ljubitelje hollywoodskih filmov se projektor izkaže kot bolj primeren, saj lahko isti projektor uporabimo tako za danes običajni format 16 : 9 kot tudi za cinemaskopski format, samo projekcijsko platno moramo zamenjati (ali pa uporabiti univerzalno platno z možnostjo maskiranja robov). Za cinemaskopski format moramo običajno uporabiti tudi posebne anamorfne leče, ki jih namestimo na objektiv projektorja, Panasonic pa ima v ta namen enostavno bližnjico, ki z enim pritiskom na tipko premakne zum objektiva za toliko, da se zapolni celotna višina običajnega platna (oziroma celotna širina cinemaskopskega platna). Projektor lahko celo sam prepozna cinemaskopski material in ustrezno ponastavi zoom. Enega izmed 12 voltnih preklopnikov na projektorju pa lahko uporabimo za avtomatsko maskiranje univerzalnega platna z možnostjo električnega maskiranja robov.

Sklep

Kot smo že napisali za Panasonicov predhodni model, tudi najnovejši Panasonicov projektor polne HD ločljivosti 1920 × 1080 pik v taboru projektorjev LCD glede na ceno nima prave konkurence - takšno je tudi mnenje ocenjevalcev na trgih, kjer imajo možnost primerjanja bistveno več različnih znamk projektorjev, kot jih je na voljo v Sloveniji. Pravi "videofili" bodo seveda vedno prisegali na konkurenčno tehniko DLP oziroma, še raje, tehniko LCoS in zanjo plačali vsaj trikrat višjo ceno (podobno kot pravi avdiofili prisegajo samo na cevne ojačevalnike). Uporabniška izkušnja (v kombinaciji s satelitskim sprejemnikom Dreambox HD in ob gledanju programov HD angleškega ponudnika SKY) je vrhunska - le paziti moramo, da "po pomoti" ne preklopimo na kanal v običajni ločljivosti (in si pokvarimo "okusa").

Panasonic PT-AE4000

Kaj: Projektor za domači kino.

Tehnologija: 3 × LCD 1,8 cm.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Kontrast: 100.000 : 1 (dinamična zaslonka).

Svetilnost: 1600 ANSI.

Življenjska doba žarnice: 2000 ur - običajni način, 3000 ur - varčni način.

Priključki: 3 × HDMI, 2 × komponentni, 1 × kompozitni, 1 × S-Video, 1 × VGA.

Izdeluje: Panasonic, www.panasonic.com.

Prodaja: TSE, www.tse.si.

Cena: 2700 EUR, žarnica 437 EUR.

Za: Visoka svetilnost in kontrast, profesionalne možnosti kalibracije, uporabniško prijazen menu in daljinec, ugodno razmerje cena/kakovost.

Proti: Morda neugledno oblikovanje (še vedno), težavna izostritev (zaradi "nevidnih" pik).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji