Objavljeno: 30.10.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2018

Cenejši Huawei

Pred kratkim smo preizkusili Huaweijevo novo tablico MediaPad M5, zdaj smo dobili na preizkus cenejšo alternativo zanjo, model T5.

MediaPad M5 je bila solidna predstavnica srednjega razreda, čeprav bi si morda želeli kaj več zmogljivosti. S T5 pa odkrito merijo na nekoliko manj zahtevne uporabnike, med drugim jo ponujajo tudi kot idealno izbiro za otroke.

Kljub temu ponuja kovinsko ohišje presenetljivo visoke kakovosti. Tablica je nekoliko debelejša od dražjega sorodnika, po debelini meri povsem spoštljivih 7,8 milimetra, a je zato nekoliko lažja (460 gramov). Nižja teža je posledica manjših mer, ta model ima namreč zaslon, ki meri po diagonali 10,1 palca, dražji model M5 ima nekoliko večji zaslon z diagonalo 10,9 palca.

Zaslon bi lahko ponujal višjo ločljivost, ta je 1920 × 1200. To se res sliši dovolj, a smo se v zadnjih letih kljub temu razvadili, sploh z gostoto pik pri telefonih. Zaslon uporablja matriko IPS, seveda s svetlečo prevleko, svetlost je dovolj enakomerna, a bi lahko bila osvetlitev malenkost močnejša, sploh zunaj, na močnejšem soncu, je vidljivost razmeroma slaba.

Tablica ima kamero spredaj in zadaj. Prva ponuja ločljivost 2 MP, zadnja pa 5 MP, kakovost fotografij je pri obeh slabša. Zvočnika sta povprečna. Zmoreta tudi nekoliko višje glasnosti, a pri tem izgubita kar nekaj podrobnosti, sploh pri globokih tonih.

Na desnem robu imamo tipko za vklop, ob njej pa nagibni tipki za nadzor glasnosti. Na drugi strani je izhod za klasične slušalke, seveda je vgrajen tudi brezžični modul bluetooth. Zraven je še vmesnik MicroUSB, res bi želeli novejšega USB-C. Omenjeni vmesnik sicer skrbi tako za napajanje kot za priklop na računalnik (in prenos podatkov nanj). Zraven je tudi reža, v katero lahko vstavimo pomnilniško kartico MicroSD, pri modelu s povezavo LTE pa tudi kartico SIM. Na preizkusu smo sicer imeli navaden model s povezavo WiFi. Velja omeniti, da ta podpira tudi omrežja 802.11 ac, tako pri 2,4 kot pri 5 GHz.

Tablica se na preizkusu hitrosti ni ravno najbolje obnesla, a je to glede na ceno pričakovano. V primerjavi z dražjo M5 je okoli 40 % počasnejša tako na preizkusu enega jedra kot na preizkusu več eder. Je pa med navadno rabo delo z njo kljub temu kar tekoče. V rabi je Huaweijev osemjedrni procesor Kirin 659, naš model je bil opremljen z 2 GB pomnilnika in 16 GB prostora za datoteke. Na voljo je tudi model s 3 GB pomnilnika in pogonom 32 GB. Predvsem slednji je po našem mnenju kar kritičen – pri preizkušenem modelu smo imeli prostora le okoli 9 GB, preostalo pač zavzame nameščeni Android. To nekoliko omili možnost rabe pomnilniške kartice, a se nam kljub temu zdi 16 GB premalo.

Se pa kar dobro obnese tudi pri igrah, kjer nismo imeli težav niti z grafično nekoliko zahtevnejšimi naslovi. Tu je nižja ločljivost tudi prednost, saj pomeni manj dela za grafični procesor. Med igranjem se tablica seveda malce segreje, a tudi po daljšem igranju ni postala neudobno vroča. Vgrajena baterija ponuja 5100 mAh, to je za tablico tega razreda kar veliko. Brez težav bo zdržala okoli deset ur dela ali nekaj ur igranja, je pa škoda, da zmore priloženi napajalnik le 5 W.

MediaPad T5 je zanimiva tablica, sploh zaradi res ugodne cene. Osnovni model namreč stane 200 evrov, model z modemom za mobilni prenos podatkov pa le trideset evrov več. Dobro se znajde tako pri manj zahtevnih opravilih (denimo ogledu videa) kot pri igrah, le pri zahtevnejšem brskanju po spletu (kjer imamo odprtih veliko zavihkov) bi si želeli več pomnilnika. A večja pomanjkljivost je vsekakor majhen pogon, na katerega res težko spravimo več kot le nekaj aplikacij, sploh če so vmes tudi kakšne prostorsko požrešnejše igre.

Huawei MediaPad T5

Kaj: Tablica.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 200 EUR (WiFi), 230 EUR (WiFi + LTE).

Za: Ugodna cena, kakovost izdelave.

Proti: Nizka ločljivost zaslona, microUSB, majhen pogon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji